YDH - Amerikan Wall Street Journal gazetesi, Yemen direnişinin Kızıldeniz ve Aden Körfezi'nde sürdürdüğü operasyonlarına ilişkin değerlendirmede bulundu.
Gazetede yer alan makalede, Amerikan destroyeri Laboon'a düzenenen operasyon anımsatılarak "Kızıldeniz'deki bu ABD Donanma destroyerindeki radar operatörleri ekranlarında ses hızının beş katı hızla kendilerine doğru gelen bir füzeye şahit oldu. 9 Ocak'taki saldırı ABD'nin İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana karşılaştığı en büyük deniz savaşlarından biriydi," denildi.
Laboon'un komutanı Yarbay Eric Blomberg, "Balistik bir füzeye hazır olduğumuzdan emin olmak için elimizden geleni yaptık ama bunu gerçekten beklemiyorduk," diye konuştu.
Ensarullah'ın neredeyse her gün ticari gemilere ve savaş gemilerine füze, insansız hava aracı ve diğer silahlarıyla saldırdığı kaydedilen makalede, en az 77 kargo gemisi vurulduğunu ve 20 bin ton gübre taşıyan İngilizlere ait bir gemi batırıldığı belirtildi.
Denizcilik-istihbarat şirketi olan Windward'a göre, Yemen direnişinin Gazze'ye destek için kasım ayında başlayan saldırılardan bu yana boğazdan geçen konteyner gemisi trafiği yüzde 67, tanker trafiği ise yaklaşık yüzde 50 oranında azaldı.
Makalede, "Yemenliler dikkatlerini İsrail'e ait gemilere ya da gemi trafiği hızla düşen İsrail'in güneyindeki Eylat limanına giden gemilere odakladılar. Birçok nakliye şirketi gemilerin rotasını Afrika'nın güney ucuna çevirdi," ifadelerine yer verildi.
ABD Ulusal İstihbarat Direktörü Avril Haines, geçen ay Kongre'de verdiği ifadede, Washington yönetiminin ortaya koyduğu çabaların Ensarullah'ın gemileri hedef almasını caydırmakta yetersiz kaldığını ve tehdidin 'bir süre daha aktif kalacağını' vurgulamıştı.
Amerikan Donanması ise, saldırıların başladığı kasım ayından bu yana Kızıldeniz'de kullanılan mühimmatlara yaklaşık 1 milyar dolar harcadığını, 450'den fazla saldırı gerçekleştirdiğini ve 200'den fazla insansız hava aracı ve füzeyi engellediğini bildirmişti.
Washington'daki Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi'nden Emily Harding, gazeteye verdiği demeçte "Onların silah tedariki ucuz ve son derece sürdürülebilir, ancak bizimki pahalı, tedarik zincirlerimiz sıkışık ve lojistik kuyruklarımız uzun. Biz köstebeği vurmaca oynuyoruz, onlar ise uzun vadeli bir oyun oynuyorlar," yorumunu yaptı.