Hamas yetkilisi: Gazze'de kaç İsrailli esirin hayatta olduğunu kimse bilmiyor

14 Haziran 2024

Filistin direniş hareketi Hamas'ın üst düzey bir yetkilisi Gazze Şeridi'nde hala kaç İsrailli esirin hayatta olduğunu kimsenin bilmediğini söyledi.

YHD- Hamas'ın Lübnan'daki temsilcisi ve aynı zamanda grubun siyasi üyesi olan Usame Hamdan, Cuma günü CNN'de açıklama yaptı.

Hamdan, açıklamasında Tel Aviv'in kuşatma altındaki Gazze'ye yönelik savaşında İsrailli esirlerin de kurban gittiğini söyledi.

Hamas'ın elindeki esirlerin sayısı sorulduğunda, "Bu konuda hiçbir fikrim yok. Kimsenin bu konuda bir fikri yok" dedi.

Geçtiğimiz günlerde İsrail Gazze'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampına saldırarak 270'ten fazla Filistinliyi öldürdü.

Rejim ordusu katliam sırasında dört esiri kurtardığını açıkladı.

Hamas yetkilisi İsrail saldırısında aralarında bir Amerikan vatandaşının da bulunduğu üç esirin daha öldürüldüğünü söyledi.

Serbest bırakılan İsrailli esirlerin ruhsal sorunları olduğu yönündeki iddialar sorulduğunda, çektikleri acılardan işgalci rejimi sorumlu tuttu.

Hamdan, "Eğer zihinsel sorunları varsa, İsrail'in Gazze'de yaptıklarından kaynaklanıyordur. Çünkü hiç kimse İsrail'in yaptıklarını, her gün bombalamasını, sivilleri öldürmesini, kadınları ve çocukları öldürmesini kaldıramaz... Onlar da bunu kendi gözleriyle gördüler.'' dedi. 

Hamdan ayrıca esirlerin esaretten önce ve sonra çekilen görüntülerinin karşılaştırılmasının "eskisinden daha iyi olduklarını" gösterdiğini kaydetti.

Yaklaşık 250 İsrailli geçen yıl 7 Ekim'de Hamas'ın, rejimin Filistin halkına yönelik artan zulmüne misilleme olarak gaspçı varlığa karşı düzenlediği tarihi operasyon sırasında esir alınmıştı.

Kasım ayında varılan ve bir hafta süren ateşkes anlaşmasına göre Hamas, İsrail hapishanelerinde tutulan 240 Filistinliye karşılık 105 esiri serbest bıraktı.

İsrail, esirlerin 100'den fazlasının hala Gazze Şeridi'nde tutulduğuna ve 70'ten fazlasının hayatta olduğuna inanıyor.

Hamdan, ABD destekli son ateşkes planının Hamas'ın İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına son vermesi yönündeki taleplerini karşılamadığını söyledi.

Hamdan, "İsrail'in ateşkesi kabul etmesi, Gazze'den tamamen çekilmesi ve Filistinlilerin kendi geleceklerini kendilerinin belirlemesine izin vermesi, yeniden inşa, kuşatmanın kaldırılması ve mahkumların değişimi konusunda adil bir anlaşma hakkında konuşmaya hazırız" dedi.

"İsrailliler ateşkesi sadece altı hafta için istiyorlar ve sonra savaşa geri dönmek istiyorlar" diye ekleyerek ABD'nin Tel Aviv rejimini kalıcı bir ateşkesi kabul etmeye ikna etmesi gerektiğini vurguladı.

İsrail, Hamas operasyonunun ardından Gazze saldırısını başlattı. Son sekiz ay içinde Gazze'de çoğu kadın ve çocuk en az 37 bin 232 Filistinliyi öldürdü ve 85 bin 37 kişiyi de yaraladı.