YDH- Hamas'ın Lübnan'daki temsilcisi Ahmed Abdül Hadi, Pazartesi günü El-Meyadin' televizyon kanalına konuştu.
Abdül Hadi, El-Meyadin kanalına verdiği mükakatta İsrail'in içinde bulunduğu mevcut tıkanıklığa tanı koydu.
Üst düzey Hamas yetkilisi, Siyonist rejimin "kargaşa içinde" olduğunu ve kurtulmaktan başka çaresi olmadığını söyledi.
Haber kanalına verdiği demeçte İAbdül Hadi, İsrail rejiminin Direniş'in saldırıları ve Direniş Ekseni'nin gücü nedeniyle "derin bir kriz" yaşadığını söyledi.
Yetkili sözlerini şöyle sürdürdü: "Savaş kabinesinin dağılması, Direniş'in operasyonları nedeniyle Aksa Tufanı operasyonunun başlamasından bu yana varlığın İsrail rejiminin parçalanma yaşadığı anlamına geliyor."
Hamas yetkilisi, Direniş'in önerilen ateşkes anlaşmasına cevabını verdiğini belirterek, ABD'nin savaşı sona erdirmek istiyorsa İsrail'e baskı yapması gerektiğini vurguladı.
Yetkili ayrıca ateşkes anlaşmasının bazı bölümlerinin uygulanmasının Filistin halkının taleplerinin yerine getirilmesinin engelleneceğini söyledi.
Abdül Hadi, Direniş'in operasyonlarının ulaştığı yetkinlik seviyesinin altını çizdi.
Direniş liderlerinin siyasi düzeydeki ustalıklarıyla birlikte direniş kapasitesinin arttığına, İsrail işgalinin ise içinden çıkma ihtimali görünmeyen ''stratejik bir darboğaz''da yaşadığına dikkat çekti.
Ayrıca, "Amerikan yönetiminin müzakereler yoluyla Direniş'e herhangi bir kazanım vermek istemediğini" söyleyen Abdül Hadi, "Direniş'in Aksa Tufanı'nın kazanımlarını koruyan taleplerinden vazgeçemeyeceğini" vurguladı.
Temsilci ayrıca "anlaşma çerçevesinde Direniş'e önerilen fikirlerin Filistin halkının taleplerinin yerine getirilmesini engelleyen tuzaklar içerdiğini" kaydetti.
Abdülhadi ayrıca Lübnan'daki İslami Direniş'in Aksa Tufanı Operasyonu'nda destek cephesi olarak oynadığı rolü överek, "Direniş, Gazze'ye destek cephesi olarak askeri düzeyde çok önemli stratejik caydırıcılık, binlerce yerleşimcinin yerinden edilmesi ve işgalcilerin istihbarat sistemlerinin vurulmasını sağladı" dedi.
"Lübnan cephesindeki savaşın durmasının Gazze'deki savaşın durmasından sonra gerçekleşeceğini ve Amerikan elçisi Amos Hochstein'ın da buna ikna olduğunu" teyit etti.
Kirby: ABD Lübnan'la Kuzey'de yeni bir cephe açılmasını ya da gerilimin tırmanmasını istemiyor
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby, ABD'nin Lübnan ile Kuzey'de ne yeni bir cephe açılmasını ne de gerilimin tırmanmasını istediğini teyit etti.
Pazartesi günü düzenlenen basın toplantısında Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby'ye ABD'nin hala Lübnan'la kapsamlı bir savaşın önlenebileceğine inanıp inanmadığı soruldu ve Kirby de Hochstein'ın bu amaçla bölgeye gönderildiği yanıtını verdi.
"Bundan o kadar emin olsaydık muhtemelen Amos'u oraya göndermezdik. Açıkçası bu konuda endişeliyiz" diyen Kirby, ABD Başkanı Joe Biden'ın üst düzey yardımcısı Amos Hochstein'ın İsrailli yetkililerle görüşmek üzere Kudüs'te olduğunu ve Kuzey'deki gerilimin daha da tırmanmasını engellemeye çalıştığını söyledi.
"İsrail savaşında ikinci bir cephe görmek istemiyoruz ve bundan endişe duyuyoruz" dedi.
ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Matthew Miller ise daha sonra yaptığı açıklamada, "Endişe düzeyimiz gerçekten değişmedi; endişelendiğimiz bir şey olmaya devam ediyor" dedi.
Günler önce ABD yönetiminden üst düzey bir yetkili, ülkesinin Lübnan ile kuzey cephesinde bir tırmanma yaşanmasından duyduğu derin endişeyi dile getirmiş ve "Washington'un tam ölçekli bir savaştan kaçınmak için Lübnan ve İsrail arasında birkaç acil [dolaylı] görüşme gerçekleştirdiğini" vurgulamıştı.
El-Meyadin, Miller'ın 13 Haziran'da bir basın brifinginde şu sözleri yinelediğini de belirtti: "Ancak yine de Gazze'de bir ateşkes, bizim değerlendirmemize göre, İsrail'in kuzeyinde bu sınır boyunca anlamlı bir çözümü ilerletmenin en iyi yolu olacaktır."