Hizbullah'ın İHA'sı Hayfa'yı nasıl görüntüledi?

19 Haziran 2024

Hizbullah'ın Hayfa kenti üzerinde çektiği 9 dakika uzunluğunda ve yüksek kaliteli video, direnişin yeni ve muhtemelen ölümcül yeteneklerini ortaya koymasının ardından ordu için önemli sorunları gündeme getiriyor.

YDH - Hizbullah'ın salı günü yayınladığı ve Hayfa Limanı bölgesindeki stratejik varlıkların Hudhud insansız hava aracı tarafından çekilen sıra dışı görüntüleri, Siyonist rejimin hava savunma kabiliyetlerine ilişkin bazı soruları gündeme getirdi.

Yedioth Ahronoth gazetesi, görüntülerin yayınlanmasının ardından Siyonist rejimin hava savunmasını değerlendirdi.

Gazeteye göre dokuz dakika uzunluğundaki görüntülerin ortaya koyduğu bir diğer önemli mesele de insansız hava aracının bu kadar uzun bir süre boyunca nispeten alçak bir irtifadan hassas bölgelerin bu kadar yüksek kaliteli ve renkli görüntülerini nasıl elde edebildiği.

Makalede, "Ayrıca, İHA'nın görüntüleri gerçek zamanlı olarak Hizbullah'a iletmediğini varsayarsak, Lübnan'a geri dönmeyi ve sağlam bir şekilde inmeyi nasıl başardığı sorusu ortaya çıkıyor. Görüntülerin ne zaman çekildiği ve bir ya da birkaç insansız hava aracı tarafından mı çekildiği de belli değil. Tüm bunlar bir yana, İsrail ordusu insansız hava aracının daha önce İsrail tarafından bilinmeyen kabiliyetlerini incelemek isteyecektir," denildi.

Dışişleri Bakanı Israel Katz, Siyonist rejimin Hizbullah'ın videosu hakkında yorum yapan ilk üst düzey yetkilisi oldu.

Katz, "Nasrallah, Çin ve Hindistan gibi uluslararası devler tarafından işletilen Hayfa limanlarını kayda almakla övünüyor ve buralara saldırmakla tehdit ediyor. Hizbullah ve Lübnan'a karşı angajman kurallarını değiştirmeye çok yakınız," dedi.

Katz, "Tam ölçekli bir savaşta Hizbullah yok edilecek ve Lübnan ciddi şekilde etkilenecektir. İsrail cephede ve içeride bir bedel ödeyecek ama güçlü ve birlik içinde bir halkla ve İsrail ordusunun tüm gücüyle kuzey sakinlerine güvenliği yeniden sağlayacağız," ifadelerini kullandı.

Gazze'deki savaşın başından bu yana İsrail ordusu, Hizbullah'ın insansız hava araçlarıyla baş etmekte zorlanıyor.

Hayfa'dan çekilen görüntülerde Rafael savunma şirketinin fabrikasındaki Demir Kubbe bataryaları, roket motoru depoları, Davud'un Sapanı adlı hava savunma sisteminin tesisleri ve radarları da dahil olmak üzere tesislerle ilgili detaylar görülüyor.

İHA ayrıca Kiryat Yam'daki Savioni Yam mahallesini, apartman kulelerini, bir ticaret merkezini ve bir süpermarketi de fotoğrafladı.

Hayfa limanının fotoğraflandığı kısımda ise gemi hangarları, bir deniz üssü ve özel birlikleri destekleyen yapılar ile lojistik yardım gemisi Bat Yam kaydedildi. 

Diğer yandan Hayfa Belediye Başkanı Yona Yahav, hükümetten kent için kapsamlı bir savunma planı oluşturmasını ve 'Hizbullah'ın oluşturduğu tehdide' karşı bir çözüm bulmasını talep etti.

Yahav, "Genelkurmay Başkanı ve üst düzey komutanların savaşın başından bu yana neden Hayfa'yı ziyaret etme zahmetine katlanmadıklarını ve yüz binlerce Hayfa sakininin en iyi şekilde korunması için ihtiyaçlarımızı ve ordunun gerekli faaliyetlerini belediyeden dinlemediklerini merak ediyorum," diye konuştu.

Görüntülerin yayınlanmasından saatler sonra rejimin hava kuvvetleri, hava savunma sistemlerinin insansız hava aracını tespit ettiğini ancak saldırı kabiliyeti olmadığını fark ettikten ve başarısız bir müdahalenin bölge sakinlerini tehlikeye atabileceğinden korktuktan sonra müdahale etmemeye karar verdiğini bildirmişti.