İsrail ve Fas arasındaki savunma işbirliği derinleşiyor

20 Haziran 2024

İsrail Donanması'nın yeni çıkarma gemisi INS Komemiyut, ABD ile İsrail arasında seyrederken ikmal için Tanca'ya uğradı.

YDH- Globes’un konuyla ilgili kaynaklardan aldığı ve Vessel Finder web sitesindeki gemi kayıtlarıyla da desteklenen bilgilere göre, İsrail Donanması'nın yeni çıkarma gemisi INS Komemiyut, bu hafta ABD'den İsrail'e ulaştı ve malzeme almak üzere Fas'a uğradı.

Globes, Mississippi'deki Pascagoula'dan Hayfa'daki deniz üssüne uzanan uzun yolda geminin verdiği molanın bir parçası olarak mürettebatın, pazar günü tamamlanacak olan İsrail yolculuğunun geri kalanı için yakıt ve yiyecek stokladığını bildirdi.

Globes, malzeme ve teçhizatın Cebelitarık Boğazı'nın güneyinde yer alan ve Afrika'nın en işlek limanı olan Tanca'da gemiye yüklenildiği bilgisini verdi.

Haberde, yolculuğun bu aşamasında geminin pozisyon transponderini kapattığını belirtti.

Globes'un edindiği bilgiye göre, İsrail'in tedarik ettiği iki çıkarma gemisinden ilki olan ve geçtiğimiz Eylül ayında Hayfa'ya ulaşan INS Nachshon da yolda Fas'a yanaştı.

Çıkarma gemileri, İsrail ordusunun karaya hızlı bir şekilde ayak basması için tasarlanan yeni ve eski bir araçtır. Yeni amfibi araçlar yaklaşık 95 metre uzunluğunda, 20 metre genişliğinde ve 2 bin 500 tondan daha ağırdır. Çıkarma gemisinin ekibi, dörtte biri kadın olmak üzere onlarca deniz muharebe askerinden oluşuyor. Geminin komuta subayı Yarbay rütbesinde.

Globes, çıkarma gemilerinin, donanmanın Gazze'deki mevcut savaştan bile daha şiddetli olabilecek, lojistik ekipman nakli ve muharip askerlerin Lübnan veya diğer ülkeler gibi yerlere taşınmasını gerektiren çok arenalı savaşa adaptasyonunun bir parçası olduğunu söyledi.

Globes, çıkarma gemilerinin inşasına yaklaşık beş yıl önce, Savunma Bakanlığı'nın satın alma heyetinin yıllık 3.3 milyar dolar tutarındaki ABD yardım fonlarını kullanarak bunları bir ABD tersanesinden satın almasının ardından başlandığını bildirdi.

İspanya reddetmişti

Yaklaşık bir ay önce İspanya Ulaştırma Bakanı Oscar Fuente, Cartagena'ya yanaşmak isteyen Danimarka bayraklı Marian Danica adlı kargo gemisinin, İspanyol "El Pais" gazetesine göre İsrail'e giden 27 ton patlayıcı taşıdığı için reddedildiğini açıklamıştı.

Ensarullah’ın Kızıldeniz'deki ablukasından dolayı gemi İspanya'nın ekonomik sularından geçmek zorunda kalmıştı. Gemi Ümit Burnu'na ve oradan da Cebelitarık'a yönlendirilmişti. Rotanın uzaması, ikmal için durma ihtiyacını doğurmuş ancak Madrid'deki yetkililer bunu onaylamamıştı.

Fas sokaklarında İsrail imajı

Geçtiğimiz hafta sonu Fas'ın 48 şehrinde İsrail karşıtı geniş çaplı bir protesto çerçevesinde 116 yürüyüş düzenlenmişti.

Yakın bir zamanda yayımlanan bir araştırma da Faslıların İsrail ile Arap devletleri arasında normalleşmeye verdiği desteğin %13'e düştüğünü gösteriyor. Ayrıca, katılımcıların sadece %24'ü Gazze'deki savaşı bir savaş olarak tanımlarken, %54'ü bunu bir "katliam", "soykırım" veya "toplu katliam" olarak görmekte.

İsrail'den silah temini

Globes, son yıllarda Fas-İsrail ilişkilerinin, Fas'ın İsrail yapımı silahları yoğun bir şekilde tedarik etmesiyle ivme kazandığını açıkladı.

İsrail Savunma Bakanlığı Uluslararası Savunma İşbirliği Müdürlüğü'nün (SIBAT) bu hafta yayımladığı veriler, 2022'de tüm ihracatın %24'ü olan Abraham Anlaşması ülkelerine yapılan ihracatın 2023'te sadece %3'e düştüğünü gösteriyor. Ancak Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI) tarafından yapılan küresel bir analiz, 2019 ve 2023 yılları arasında İsrail'in Rabat'ın toplam ithalatının %11'i ile Fas için hacim olarak en büyük üçüncü ithalat kaynağı olduğunu ortaya koydu.