YDH- İsrail gazetesi Haaretz’de ‘’Red Sea Hostilities Erupted Because of the Gaza War – but Could Go on Even After It Ends’’ başlığıyla yayınlanan makalenin yazarı İsrailli gazeteci Zvi Bar’el, ABD’nin, gittikçe tırmanan Lübnan-İsrail çatışmasından etkilendiği bir dönemde, Kızıldeniz’deki Ensarullah hakimiyeti ile nasıl baş edeceğini sorguluyor.
İngiliz ordusu Çarşamba günü erken saatlerde yaptığı açıklamada, Yunanistan'ın sahip olduğu dökme yük gemisi olan Liberya bandıralı Tutor'un, Husiler tarafından işletilen ve bomba taşıyan bir insansız hava aracı tarafından vurulmasından bir hafta sonra Kızıldeniz'in derinliklerinde battığını söyledi.
Bu, Husilerin Kızıldeniz gemiciliğini hedef alan kampanyalarında batırdıkları ikinci gemi oldu. Öyle görünüyor ki Husiler durmayacak, durmaya da niyetleri yok.
Mayıs ayında İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin güneyinde Mısır'la olan Refah sınır kapısının kontrolünü ele geçirmesinin ardından Husilerin lideri Abdülmelik el-Husi, varış noktası ne olursa olsun İsrail'e mal sevkiyatı yapan tüm şirketlerin gemilerini hedef alacaklarını söyledi.
Bunu, İsrail'in Refah'a yönelik sözde saldırısına misilleme olarak tırmanışın dördüncü aşaması olarak nitelendiren Husi, "Beşinci ve altıncı aşamaları da düşünüyoruz ve düşmanlarımız üzerinde çok önemli, hassas ve etkili seçimlerimiz var. […] Bizim için operasyonlarımızı engelleyebilecek hiçbir kırmızı çizgi ve pozisyonumuzu değiştirmemize neden olacak hiçbir siyasi düşünce yoktur." dedi.
Husi mütemadiyen Arap ülkelerine çağrıda bulunuyor ve depolarında paslanacaklarına İsrail'e karşı kullanmaları için ellerindeki silahları kendilerine vermelerini söylüyordu.
Husilerin, Kızıldeniz ve Süveyş Kanalı ticaret yollarının sapması, nakliye ve sigorta maliyetlerinin artması nedeniyle halihazırda ağır küresel ekonomik hasara neden olan savaşın aşamalarını nasıl böldükleri ve sonraki aşamalar için ne planladıkları tam olarak belli değil.
Ancak Gazze'de ateşkes sağlandığında Lübnan'daki Hizbullah'ın İsrail'in kuzeyine ateş açmayacağı varsayımı geçerli olsa da Husilerin kendi düşünceleri var.
"Cephelerin birliği" kapsamında 19 Ekim'de Kızıldeniz'de saldırılara başlayan Husiler, İsrail ve Batı hedeflerine karşı faaliyet gösteren tek devlet gücüdür ve Amerikan istihbarat tahminlerine göre Gazze'de ateşkes sağlansa bile faaliyetlerini durduracaklarına dair bir kesinlik yoktur.
Mayıs ayında Senato Silahlı Hizmetler Komitesi'nde yapılan bir oturumda ABD Ulusal İstihbarat Direktörü (tüm istihbarat servislerinin faaliyetlerini koordine eden kabine düzeyinde bir pozisyon) Avril Haines'e Husi tehdidinin ne kadar süre devam edeceği soruldu.
Özgeçmişinde Obama yönetiminde CIA direktör yardımcılığı da bulunan Haines, bir zaman dilimi belirtmeden ya da Husilerin faaliyetlerini Gazze'deki savaşla ilişkilendirmeden, "Değerlendirmemiz esasen bir süre daha aktif kalacağı yönünde" yanıtını verdi.
Haines’a göre Kızıldeniz'deki faaliyetler, Husilerin insansız hava araçları, füzeler ve diğer silahlar için üretim kapasitesine büyük ölçüde güvenirken ve İran'dan yardım almaya devam ederken bölgesel itibarını artırmaya çalışan liderlerinin siyasi çıkarlarına hizmet ediyor.
Ayrıca Haines "Husi tehdidi yakın gelecekte değişecek gibi değil. Husilerin Kızıldeniz’deki dominasyonu Savunma Bakanlığı’nın veyahut koalisyonun müttefiklerimizle birlikte gerçekleştirdiği saldırıların etkili olmadığı anlamına gelmiyor. Etkiledi de Husilerin bu yolda ilerlemesini gerçekten durdurmak için yetersiz kaldı." diye yorumluyor.
Husi tehdidi, hala ABD'nin savaşın başında belirlediği stratejiye dayanan bir yıpratma savaşı.
Saldırıları önlemek ve Husilerin kabiliyetlerini vurmak ama onlara karşı topyekün bir savaştan kaçınmak amacıyla yürütülen bir yıpratma savaşı. Husiler 2014 yılında Yemen'in başkenti Sana'a’nın kontrolünü ele geçirdi ve şu anda ülke topraklarının yaklaşık yarısını kontrol ediyor.
Bu strateji kısmen, başka alanların ateşlenmesinden ve özellikle de Suudi Arabistan topraklarına füze atışlarının yeniden başlamasından duyulan korkuya dayanıyor. Nisan 2022'de krallık ile Husiler arasında varılan ateşkes büyük ölçüde devam etti. Lübnan'da olduğu gibi, ABD kendisini Orta Doğu'da daha derin bir müdahaleye ve hatta İran'la doğrudan çatışmaya sürükleyebilecek her türlü gelişmeden korkuyor.
Ancak Hizbullah'ın Tahran'la yakın koordinasyon içinde olduğu ve Irak'taki Şii milislerin büyük ölçüde İran'ın talimatlarına uyduğu düşünüldüğünde, ateşi kesme sırasının kendilerine gelmesi halinde Husilerin faaliyetlerinin ne ölçüde etkileneceğini kestirmek zor. Lübnan'daki Şii örgütüne benzer şekilde Husiler de Yemen içindeki konumlarını güçlendirmek için savaştan faydalanıyor. "Vatan için" aşiret üyelerini askere almak, "ulusal" savaşı -ve esas olarak kendi iktidarlarını- finanse etmek için harç ve vergiler koymak ve siyasi rakiplerini etkisiz hale getirmek için ilan ettikleri olağanüstü halden yararlanmak için kullanıyorlar. Muhalifleri hapse gönderiliyor ve rakip aşiret reislerinin siyasi statüleri, geleneksel kontrol alanlarının yeniden dağıtılması yoluyla ezilerek Husilerin çoğunlukta olduğu yeni nüfus yoğunlaşmaları yaratılıyor.
Husiler, kontrolleri altındaki bölgelerde kontrolü sıkılaştırmanın ötesinde, Yemen hükümetiyle müzakerelere hazırlanıyor. Görüşmelerin başlaması için henüz bir tarih belirlenmedi ancak Aralık ayında Birleşmiş Milletler, ABD ve Suudi Arabistan'ın sponsorluğunda yapılan görüşmelerin bir parçası olarak bir yol haritası üzerinde anlaşmaya varıldı. Buna göre Riyad, Husilerin kontrolündeki bölgelerde çalışan ve 2016'dan bu yana maaş alamayan memurların maaş ödemelerini üstlenecek. Ayrıca Husilerin petrol ihraç edebilmesi ve kontrolleri altındaki Hudeyde kentindeki limana uygulanan ablukanın bir kısmının kaldırılması konusunda da anlaşmaya varıldı. Ayrıca Husiler ve Yemen hükümetinin ortak bir hükümet kurulması için müzakere etmesi ve ardından kalıcı bir hükümet kurulması amacıyla seçimlere gitmesi öngörülüyor.
Ancak Husiler Gazze'deki çok cepheli savaşa katılınca yol haritasının uygulanması askıya alındı. Bu, Yemen'in resmi hükümetinin kontrolü altındaki bölgelerden petrol ihracatına da zarar veren bir adımdı. Aynı zamanda ABD, Başkan Joe Biden'ın Ocak ayında Husileri "özel olarak belirlenmiş küresel terörist grup" ilan etme kararıyla Husilere karşı sarsıldı.
Bu, onları Şubat 2021'e kadar yer aldıkları Washington'un küresel terör örgütleri listesine geri getirmiyor. O yıl Biden, Yemen'deki barış sürecini ilerletmek için onları listeden çıkarmıştı. Mevcut atama, yönetime Husilere yaptırım uygulama konusunda daha fazla esneklik ve onlarla müzakerelerde daha fazla manevra alanı sağlıyor.
Geçtiğimiz ay ABD'de, Husilerin devam eden saldırılarına rağmen Amerikalıların Suudi Arabistan'ı yol haritasını "dondurucudan çıkarmaya" teşvik ettiği bildirilmişti. Bu adım, Washington'un Husilerin savaştaki rolüne son vermesine ve Suudi Arabistan'la bölgesel bir savunma ittifakı ve hatta İran'a karşı bölgesel bir koalisyon kurmaya odaklanmasına olanak sağlayabilir.
Bu çaba şu anda sadece Husilerle herhangi bir uzlaşmanın kendi konumunu önemli ölçüde aşındıracağından endişe eden Yemen hükümetinin değil, aynı zamanda Yemen'deki Güney Geçiş Konseyi'nin de muhalefetiyle karşılaşıyor.
2017 yılında kurulan ve bağımsız bir Güney Yemen'i yeniden kurmayı amaçlayan Aidarous el-Zoubaidi liderliğindeki siyasi gruptan bahsediyorum. Bu baskılar ve çıkarlar kümesi, Kızıldeniz'deki savaşın devam etmesini ve şiddetlenmesini önemli bir stratejik koz olarak gören Husilerin lideri tarafından ustalıkla yönetiliyor.
Bu sayede Yemen hükümetinden, ABD'den ve Suudilerden siyasi tavizler alabilir ve aynı zamanda ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin kontrolü altındaki topraklara topyekûn saldırısından korunabilir. Dolayısıyla Gazze'de ateşkes sağlansa bile Kızıldeniz'in aktif bir çatışma alanı olmaya devam etmesi beklenebilir. ABD'nin Husilere yönelik politikasını "yeniden ayarlamaya" karar verip vermeyeceğini ve ne zaman vereceğini göreceğiz.
ABD’nin bu yeniden ayarlama çabası da Lübnan'da ve hatta belki de ötesinde bir savaşa müdahale etmek zorunda kalacağı bir senaryoyu hesaba katması gereken bir zamanda gerçekleşiyor.
Çeviri: YDH