Kaşani:Batılılar mezhep çatışması çıkarma peşinde

01 Ocak 1970

SAAF-Tahran’da bu hafta cuma namazını kıldıran Ayetullah İmami Kaşani, Batı dünyasının

SAAF-Tahran’da bu hafta cuma namazını kıldıran Ayetullah İmami Kaşani, Batı dünyasının müslümanları birbirine düşürmek için Şiilerle Sünniler arasında çatışma çıkarmaya dönük bir komployu uygulamaya koyduğunu söyledi.

 

Emperyalist güçlerin, Afganistan, Irak, Lübnan ve Filistin’deki politikalarında yenilgiye uğramasından dolayı  hedeflerini gerçekleştirmek için Sünni ve Şii müslümanlar  arasında çatışma çıkarmaktan medet umduğunu söyleyen Ayetullah Kaşani, düşmanın işgale dayalı  politikalarında hedefe varamadığını da açık bir dille itiraf ettiğini belirtti.

 

İslam dünyasını parçalamaya dönük bu politikalar karşısında dünya Müslümanlarının bugün “hac kongresi”nde, Arafat’ta bir araya gelerek buna en güzel şekilde cevap verdiğini belirten Ayetullah Kaşani, “İslam düşmanları bu şeytani hedeflerinde şimdiden yenilgiye mahkum olmuştur” dedi.

 

İslam dünyasında etnik ve mezhebi çatışma çıkarmaya dayalı planının bugün başta Irak olmak üzere diğer topraklarda görüldüğünü hatırlatan Ayetullah Kaşani, İslam alimleriyle Müslümanların bu komplo karşısında son derece uyanık ve siyasi dikkat içinde olmaları gerektiğini söyledi.

 

Batı medyasını da emperyalizmin hedeflerine hizmet etmekle suçlayan Ayetullah Kaşani “Batı medyası, Irak’ta huzur ve güvenliğin sağlanmaması için Sünni ve Şii müslümanlar ile etnik kesimler arasında çatışma olduğu havasını estirmeye çalışıyor. Bu onların gerçekte emperyalistlerin sözcülüğünü yaptığını ortaya koyuyor. Çünkü Irak’ta Şii ve Sünni alimler ve liderler, etnik veya mezhebi bir çatışmanın olmadığını aksine  işgal güçlerinin böyle bir  havayı estirmeye çalıştıklarını bir çok defa ifşa ettiler” diye konuştu.

 

Hutbede BM Güvenlik Konseyi’nin İran’a karşı aldığı yaptırım kararına da değinen Ayetullah Kaşani, Batlıların, İran’ın nükleer faaliyetlerinin barışçı olduğunu bildiklerini ama başta İran olmak üzere İslam ülkelerinin ileri teknolojiye sahip olmasını istemediklerinden dolayı bu düşmanca kararı aldığını belirtti.

 

“Batılılar aldıkları bu kararla  İran halkını ve devletini zaafa uğratmaya, İran’da karışıklık ve huzursuzluk çıkarmaya, İran’ın ilerleme ve kalkınmasını önlemeye çalışacaklarını zannediyorlar; ama onlar İran halkının ve devletinin çok güçlü bir birlik içinde olduğunu ve asla nükleer hakkından vazgeçmeyeceğini ve Batılılara teslim olmayacağını çok iyi bilmelidirler” diyen Ayetullah Kaşani, İran’ın nükleer programı konusunda çifte standart uygulandığını ifade ederek şunları söyledi:

 

“Dünyanın değişik yerlerinde kitle imha silahlarıyla binlerce insanı vahşice öldürenler, şehirleri harabeye çeviren ve yakıp kavuranlar, ellerindeki nükleer silahlarla dünya barışını tehdit ve yok edenler, nükleer faaliyetleri tamamen Uluslar arası Atom Enerjisi Kurumu’nun denetiminde olan ve bu zamana kadar hiç bir ihlali görülmeyen İran’ın nükleer silaha sahip olmaya çalıştığını iddia ederek yaptırım kararı alıyorlar. Bu, nükleer teknoloji konusunda bir çifte standarttır. Zira bugün İran’a baskı yapanların bizzat kendileri Filistin ve bölgede terör estiren ve nükleer silaha sahip olduğunu itiraf eden İsrail’e karşı seslerini çıkarmadıkları gibi bu rejime nükleer silah ve teknoloji veren devletlerdir. Bunun için bu ülkelerin İran’a karşı tutumları ancak onların İslam dünyası ve müslümanlara olan düşmanlıklarının bir tezahürüdür.”

 

Batı’nın nükleer konuda İran’a karşı takındığı tutumun hukuki dayanağının olmadığını söyleyen Ayetullah Kaşani, “Batı’nın bu tutumu açık bir şekilde İran’a ve müslümanlara yönelik uygulanan ‘Soğuk Savaş’tır” ifadesini kullandı.

 

İran halkının düşmanların baskı ve zorbalıklarına teslim olmayacağını belirten Ayetullah Kaşani, “Ülkelerinin bağımsızlığı uğruna her an can vermeye hazır olan İran halkının bu gerçeğini emperyalist devletler ve onların başındakiler de pekala bilmektedirler, zira İranlı Müslümanların bu izzeti bütün bağımsızlık yanlısı milletler ve devletler için de ilham kaynağı olmuştur” dedi.