İran geçici Dışişleri Bakanı: Direniş Ekseni İsrail'i pişman etmeli

20 Haziran 2024

Haniye ile görüşmesinde İranlı diplomat, Filistinli direniş gruplarının İsrail'i Gazze Şeridi'ndeki saldırganlığı nedeniyle daha ağır bir bedel ödemeye zorlamak için tüm kapasitelerini kullanmaları gerektiğini söyledi.

YDH- The Cradle'a göre, İran geçici Dışişleri Bakanı Ali Bakıri Keni 20 Haziran'da Katar'da Hamas'ın üst düzey lideri İsmail Haniye ile buluştu.

Bakıri Keni, direniş gruplarının İsrail'e Gazze'deki Filistin halkına yönelik saldırılarının bedelini ödetmek için tüm imkânlarını kullanmaları gerektiğini söyledi.

İranlı yetkili, "Siyonistlerin saldırganlığını ve suçlarını pahalıya mal etmek için tüm kapasiteleri kullanmak gerekiyor" dedi. 

Bakan, bunun sadece sahada İsrail güçleriyle savaşan askeri kanatla sınırlı kalmaması gerektiğini, aynı zamanda siyasi liderliğin de bir sorumluluğu olduğunu kaydetti.

İranlı Bakan direnişin hukuki ve siyasi alanların yanı sıra kamu diplomasisinde de yürütülmesi gerektiğini söyledi.

Filistin halkının İsrail rejimine karşı "kahramanca direnişini" öven Bakıri, İran'ın Gazze'yi desteklemek için son dönemde yürüttüğü diplomatik çabaları anlattı.

İran'ın desteğini öven Haniye, İslam Cumhuriyeti'nin dini lideri Ali Hamenei'ye ve ülke halkına gösterdikleri dayanışma için teşekkür etti.

Hamas lideri ayrıca hareketin tutumunun BM Güvenlik Konseyi kararı ve ABD Başkanı Joe Biden'ın konuşmasındaki ateşkes koşullarıyla uyumlu olduğunu teyit etti.

Bugüne kadar Hamas ve İsrail arasında Katar, Mısır ve ABD'nin arabuluculuğunda yürütülen ateşkes müzakere çabaları İsrailli esirlerin serbest bırakılmasını da içeren kalıcı bir ateşkes çözümü üzerinde uzlaşmaya varılamamıştı. 

Toplantı sırasında Haniye Lübnan, Yemen ve Irak'taki destek cephelerini Filistin'deki durum üzerindeki "olumlu yansımaları" nedeniyle övdü.

Ayrıca Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'ın Çarşamba günü yaptığı ve direniş cephelerinin İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşını durdurma konusundaki kararlılığını teyit eden konuşmasını da övdü.

İran televizyonu Press TV'ye göre, hem Haniye hem de Bakıri Keni, soykırımı durdurmak ve kuşatma altındaki Filistinlilere gerekli yardımı sağlamak için İslam dünyasını bir araya getirmenin önemini vurguladı. 

Mehr Haber Ajansı'na göre, Haniye, İsrail rejiminin vahim siyasi durumuna ve kötüleşen bölgesel ve uluslararası konumuna da dikkat çekti.

Batı ve ABD'deki İsrail karşıtı protestolar gibi Siyonist suçlulara karşı küresel ayaklanmanın yanı sıra Direniş Cephesi'nin Lübnan ve Yemen'deki ayaklanmalarının "bölge ülkelerinin stratejik olgunluğunu" ve Aksa Tufanı operasyonundan önceki döneme dönmenin imkansız olduğunu gösterdiğini söyledi.

Haniye, İsrail rejiminin ordusunun Gazze halkına karşı dokuz aydır sürdürdüğü büyük askeri saldırı ve soykırımın ardından hiçbir hedefine ulaşamadığını da sözlerine ekledi.

Hamas'ın Filistin halkının tüm taleplerini karşılayacak her türlü mekanizmayı memnuniyetle karşılayacağını söyledi.