Haham Yasası, Netanyahu'nun dağılmak üzere olan koalisyonunu zora soktu

21 Haziran 2024

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun hükümeti, aşırı sağcı koalisyon müttefiklerinin bir kez daha isyan etmesiyle sonrasında yeniden çöküşün eşiğine geldi.

YDH - İsrail'de aşırı sağcı Şas partisi, Başbakan Benyamin Netanyahu'nun çarşamba sabahı 'Haham Yasası' olarak adlandırılan yasa taslağının oylamasını iptal etmesinin ardından isyan etti.

Hahamların atanmasını kasaba ve kent meclislerinden alıp Şas partisinin idaresindeki Din İşleri Bakanlığı'na verecek olan yasa, savaş kabinesinin eski üyeleri ve şimdi de Netanyahu'nun Likud partisinden milletvekilleri tarafından engelleniyor.

Şas lideri Arye Deri, yasadaki gecikmenin pek çok İsrail kasabasının düğün ve diğer dini törenleri denetleyecek hahamlardan yoksun kalması anlamına geldiğini savundu.

Daha önce savaş kabinesinden ayrılan savaş kabinesi üyeleri Benny Gantz ve Gideon Saar gibi muhalifler de yasanın Şas yanlıları için bir 'istihdam deposu' yaratacağına işaret ediyor.

Haaretz'e konuşan Likud partisinden bir kaynak, "Bu tamamen istihdamla alakalı," ifadelerini kullandı.

Analistler Netanyahu'nun yasa teklifini geri çekmesinin, koalisyon ortaklarından gelen fırsatçı talepler karşısında kırılgan koalisyonu bir arada tutmaya çalışan başbakan için yeni bir baş ağrısına yol açtığını söylüyor.

Gazze'ye yönelik savaşı ele alış biçimine yönelik eleştiriler giderek artarken, yargıda yaptığı tartışmalı revizyona yönelik öfke de artıyor.

İki Likud milletvekilinin tasarıya karşı çıkması üzerine Netanyahu, Haham Yasası'nı çarşamba günkü rafa kaldırmak zorunda kaldı, bu da Deri'nin koalisyondan ayrılma tehdidini beraberinde getirdi.

Konu, Likud içindeki derin ayrışmaları vurguluyor; partinin seküler üyeleri Haham Yasasına karşı çıkarken Netanyahu'nun koalisyonundaki ultra-Ortodoks partilerin temel politika talepleri olan ultra-Ortodoks Haredilerin zorunlu askerlikten muaf tutulmasına karşı çıkıyor.

Netanyahu, Şas Partisini yatıştırmak amacıyla milletvekilleri Talli Gotliv ve Moşe Saada'yı parlamentonun Anayasa, Hukuk ve Adalet Komisyonun çıkarma kararı aldı.

Netanyahu, 7 Ekim saldırılarına yol açan zaafiyetler nedeniyle artan sayıda suçlamayla karşı karşıya kalırken, muhalefet ve Likud'dan bir kesim, başbakanın iktidarda kalmak ve yolsuzluk davalarından kurtulmak için ultra-Ortodoks ortaklarına haddinden fazla taviz verdiğine dikkat çekiyor.