Küba da davaya dahil oldu

22 Haziran 2024

Küba, Güney Afrika'nın Uluslararası Adalet Divanı'nda İsrail aleyhine açtığı ve rejimi Gazze'deki Filistinlilere karşı soykırım yapmakla suçlayan davaya katılacağını açıkladı.

YDH- The Cradle'a göre, Küba Dışişleri Bakanlığı Cuma günü bir açıklama yaptı.

21 Haziran'da Küba, Güney Afrika'nın İsrail'e karşı Uluslararası Adalet Divanı'nda açtığı davaya katılacağını açıklayadı.

Güney Afrika ile birlikte Küba, İsrail'i Gazze'deki Filistinlilere karşı soykırım yapmakla suçlayacak.

Açıklamada, Küba'nın Güney Afrika'nın Gazze'de sivillere yönelik artan saldırıları nedeniyle İsrail'e karşı UAD'de açtığı soykırım şikayetini resmen destekleyeceği belirtildi.

Güney Afrika Aralık 2023'te İsrail'e karşı bir soykırım davası açmıştı.

Güney Afrika, İsrail'i "Filistinli ulusal, ırksal ve etnik grubun önemli bir bölümünün yok edilmesini amaçladığı için soykırım niteliği taşıyan" eylemler gerçekleştirmekle suçladı.

Küba Dışişleri Bakanlığı, Filistin halkına karşı işlenen soykırıma son verilmesine yönelik uluslararası çabaları tereddütsüz desteklediğini ifade etti. 

Bakanlık soykırım, apartheid, zorla yerinden etme ve toplu cezalandırma gibi eylemlerin günümüz dünyasında yeri olmadığını ve uluslararası toplum tarafından hoş görülmemesi gerektiğini vurguladı.

Küba bakanlığı "Filistin halkına karşı işlenen soykırıma son verilmesine yönelik meşru uluslararası çabaları destekleme ve bu çabalara mümkün olduğunca katkıda bulunma konusundaki sarsılmaz ve sürekli kararlılığını" ifade etti.

İsrail güçleri 7 Ekim'den bu yana Filistinli sivilleri kitlesel ölçekte öldürüyor. 

Perşembe günü Gazze Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Gazze'ye yönelik aralıksız saldırılarında ölen Filistinlilerin sayısının 37 bin 431'e ulaştığını bildirdi.

Bakanlık yaptığı açıklamada, saldırılarda en az 85 bin 653 kişinin de yaralandığını ekledi.

Küba, Nikaragua, Kolombiya, Libya, Maldivler, Mısır, İrlanda, Belçika, Türkiye ve Şili'nin ardından İsrail'e karşı açılan davaya katılma niyetinde olan ya da bunu resmen açıklayan ülkeler arasına katıldı.

Şikâyette mahkeme yargıçlarından İsrail'in Gazze'de soykırım yaptığını ilan etmeleri ve savaşı durdurmalarını emretmeleri isteniyordu.

O tarihten bu yana UAD, dava devam ederken İsrail'in soykırım sözleşmesi kapsamına girebilecek eylemleri durdurması için birçok ön emir yayınladı.

Son olarak UAD 24 Mart'ta İsrail'den Refah'a yönelik saldırısını durdurmasını, insani yardım koridorları oluşturmasını ve dünya organının soykırımı soruşturmasına izin vermesini istedi.

İsrail tüm bu emirleri görmezden geldi.