Saddam Hüseyin idam edildi

01 Ocak 1970

SAAF-Irak Başbakanlık Danışmanı ve parlamento üyesi Sami El-Askeri devrik lider Saddam

SAAF-Irak Başbakanlık Danışmanı ve parlamento üyesi Sami El-Askeri devrik lider Saddam Hüseyin’in, bugün Bağdat saatiyle 6:05'te idam edildiğini açıkladı.

 

İdam kararı, Bağdat'ın Kuzeyindeki Kazımiyye bölgesindeki askeri istihbarat dairesinde gerçekleştirildi.

 

Sami Askeri, idam kararının bir grup parlamento üyesi, bakan ve bazı başbakan müsteşarlarının Huzurunda gerçekleştiğini söyledi.

 

İdam için seçilen binanın Saddam zamanında özellikle muhalefette etkin olan Dava partisi üyelerinin idam edilip işkence gördüğü bir yer olduğu kaydediliyor.

 

Irak Ulusal güvenlik danışmanı Muvaffak er-Rubai, idam infaz edilirken yargıçların, iddia makamının, doktorların ve bazı şahitlerin de hazır bulunduğunu söyledi. Er-Rubai "Saddam idam sehpasına çıktığında tasvir edilemeyecek kadar zayıf düşmüştü" dedi.

 

Irak resmi hükümet kanalı "el-Irakiyye" Saddam'ın idamına ilişkin 70 saniyelik görüntüleri yayınladı.

 

Irak Başbakanı Nuri Maliki, "Saddam'ın Irak toplumu içerisinde herhangi bir etnik grubu yahut mezhebi temsil etmediğini; diktatörün sadece kendisini temsil ettiğini, geri kalan Baasçıların da konumlarını tekrar gözden geçirmeleri gerektiğini" söyledi.

 

"Saddam'ın idamının Irak'ta diktatörlüğün, tek partili sistemin geri dönüşü olmadığını ortaya koydu" diyen Maliki Saddam'ın idam kararının hukuki olarak adil olduğunu Saddam'ı savunan avukatların bile bir diktatörü savunduklarını itiraf ettiklerini söyledi.

 

 

(Saddam'ın toplu mezarlarından)

 

 

(Saddam'ın toplu mezarlarından çıkarılan cesetler)

 

Hizbi İslami Genel Başkan yardımcısı Dr. Ziyad El-Anî, el-Irakiyye televizyonuna verdiği demeçte "Biz tüm suçlulara karşıyız. Yüce Allah kısasta hayat vardır, buyurmuştur. Saddam'ın idamı adil bir karardır." dedi.

 

Tepkiler

Kufe şehrinde Müslim b. Akil'in türbesinin yakınlarında patlayıcı dolu bir aracın infilak etmesi sonucu 75 civarında Iraklı hayatını kaybetti.

 

ABD: ABD Başkanı George W. Bush, "Saddam'ın idamı, Irak'ın demokrasi yolunda önemli bir dönüm noktası olduğunu, Irak'ın kendisini yönetebilecek, kendini savunabilecek bir ülke haline geldiğini" söyledi.

 

İsrailli üst düzey bir yetkili AFP'ye verdiği demeçte Saddam'ın öldürülmesinin adaletin tahakkuk etmesi olarak gördüklerini söyledi. Yetkili "şu anda Ortadoğu’yu defalarca kana bulamış, ateşe atmış bir adamdan söz ediyoruz. Bu adam kendi halkına karşı kimyasal silahlar kullanmış, binlerce insanın ölümüne neden olmuştur" dedi.

 

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Kin Gang bugün yaptığı açıklamada "Irak liderinin idam edilmesinin Iraklıları ilgilendiren bir mesele olduğunu ve buna da Iraklıların karar verdiğini" söyledi.

 

Rus Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada Saddam'ın idamından dolayı esef duydukları söylendi.

 

İran Dışişleri Bakanı yardımcısı Hamid Rıza Asıfi, "devrik rejim liderinin idam edilmesi Iraklıların bir zaferidir" dedi.

 

İngiltere Dışişleri Bakanı Margret Backett, "Saddam'ın Iraklı bir mahkeme karşısında yargılandığını ve suçunun cezasını çektiğini" söyledi.