Amerika, İsrail'e silah yardımını kesmedi

24 Haziran 2024

Times of Israel, Biden yönetiminin İsrail'e silah sevkiyatını hızlandırmak için yürürlükte olan acil durum prosedürlerini kaldırdığını bildirse de tüm sevkiyatların normal hızında ettiğini bildirdi.

YDH - Konuyla ilgili bilgi sahibi Amerikalı bir yetkili, Times of Israel gazetesine yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin geçtiğimiz aylarda savaşın başlangıcında İsrail'e silah sevkiyatını hızlandırmak için yürürlükte olan acil durum prosedürlerini kaldırdığını duyurdu.

Söz konusu açıklama, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun geçen hafta dile getirmeye başladığı, ABD'nin İsrail'e silah sevkiyatını durdurduğu iddiasını destekledi. 

ABD bu iddiayı yalanlayarak, Refah'ta kullanmasından endişe ettiği ağır bombaların sevkiyatını sadece bir kez durdurduğunu açıkladı.

Beyaz Saray diğer tüm sevkiyatların normal hızında devam ettiğini açıkladı.

Öte yandan gazeteye isminin açıklanmaması kaydıyla konuşan Amerikalı yetkili, 'normal hızın' ABD'nin savaşın ilk aylarında izin verdiği hız anlamına gelmediğini belirtti.

Geçtiğimiz aylarda ABD, silah sevkiyatları için Kongre'nin çeşitli yetkilendirmeleri de dahil olmak üzere normal prosedürlerine yeniden başlamıştı.

Kanal 12'nin haberine göre savaşın ilk aşamasında Siyonist rejime 240 kadar silah sevkiyatı yapıldı. Kanal, herhangi bir kaynak göstermeden ya da iki zaman dilimi için belirli tarihler vermeden, bu sayının son aylarda yaklaşık 120 sevkiyata düştüğünü kaydetti.

İsrailli ikinci bir yetkili ise ABD'nin yaptığı silah sevkiyatlarının savaş öncesine dönmesinin rejim ordusunun Gazze ya da Lübnan'daki operasyonel kapasitesini etkilemediğini öne sürdü.

Amerikalı yetkili, Netanyahu'nun ABD'ye alenen saldırma kararının Biden yönetimini şaşırttığını ve hayal kırıklığına uğrattığını vurguladı.

Yetkili, Netanyahu'nun Washington'la arasını açarak kendi ülkesinde siyasi çıkar elde edebileceğini düşündüğünü ya da Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın bu hafta Beyaz Saray'da yapacağı görüşmelerde ABD'yi silah sevkiyatını hızlandırmaya ikna etmesinden endişe ettiğini ifade etti.

Netanyahu, dünkü kabine toplantısında "Haftalardır Amerikalı dostlarımıza sevkiyatları hızlandırmaları için çağrıda bulunuyoruz. Bunu defalarca yaptık. Bunu üst kademelerde ve her düzeyde yaptık ve vurgulamak istiyorum, bunu özel görüşmelerde de yaptık. Her türlü açıklamayı aldık ama tek bir şey alamadık: Temel durum değişmedi," ifadelerini kullanmıştı.

Netanyahu, bazı kalemlerin ulaştığını ama silahların büyük kısmının gelmediğini de sözlerine ekledi.

Netanyahu'nun son iddiasına yanıt veren Beyaz Saray, bu hafta içinde Gallant'ı ağırlamayı dört gözle beklediğini söylemekle yetindi.

İsmi verilmeyen bir yetkili, "Bu konudaki tutumumuzu defalarca izah ettik ve Başbakan'ın siyasi açıklamalarına yanıt vermeye devam etmeyeceğiz. Savunma Bakanı Gallant ile bu hafta Washington'da yapıcı istişarelerde bulunmayı dört gözle bekliyoruz," diye konuştu.