Netanyahu'dan Biden'ın esir takası planına nihai ret

24 Haziran 2024

İsrail Başbakanı Netanyahu, Biden'ın esir takası ve ateşkes anlaşması önerisini reddederek kendi şartlarında başka bir anlaşma istediğini bildirdi.

YDH - İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Hamas ile Gazze'de tutulan 'bazı esirleri' serbest bırakacak ve rejimin Gazze'de savaşmaya devam etmesine imkan tanıyacak 'kısmi bir anlaşmaya' niyeti olduğunu söyledi.

Netanyahu, söz konusu açıklamayla  ABD Başkanı Joe Biden'ın kalan 120 esirin tamamının teslim alınmasını ve Gazze'de 'sürdürülebilir sükûneti' sağlayacak üç aşamalı anlaşma önerisini nihai olarak reddetmiş oldu.

Geçtiğimiz haftalarda Netanyahu'nun aşırı sağcı koalisyon ortakları Itamar Ben Gvir ve Bezalel Smotrich, teklifin bir anlaşmaya dönüşmesi halinde koalisyondan ayrılma ve hükümeti devirme tehdidinde bulunmuştu.

Öneri, Biden tarafından 31 Mayıs'ta bir konuşmayla kamuoyuna sunuldu ve mayıs ayı sonunda savaş kabinesi tarafından kabul edildi.

Axios portalının aktardığına göre Netanyahu,  Kanal 14'e verdiği mülakatta esir takası anlaşmasının bir parçası olarak savaşı sona erdirmeyi kabul edip etmediği yönündeki soruya "Savaşı durdurmayacağım ve Hamas'ı Gazze'de ayakta bırakmayacağım," yanıtını verdi.

Netanyahu, "İnsanların bir kısmını geri getirecek kısmi bir anlaşma yapmaya hazırım, bu bir sır değil. Ancak Hamas'ı yok etme hedefine ulaşmak için ara verdikten sonra da savaşı sürdürmeye kararlıyız. Bundan vazgeçmeyeceğim," ifadelerini kullandı.

Beyaz Saray, Netanyahu'nun açıklamaları hakkında yorum yapmayı reddetti.

Esirlerin ailelerini temsil eden sivil toplum kuruluşu Rehine Aileleri Forumu Genel Merkezi, Netanyahu'yu sözlerinden dolayı eleştirdi.

Kuruluş, "Başbakan'ın İsrail'in önerisinden geri adım attığı açıklamasını şiddetle kınıyoruz. Bu, 120 esiri yüzüstü bıraktığı ve İsrail devletinin vatandaşlarına karşı ahlaki görevine zarar verdiği anlamına geliyor," açıklamasını yaptı.

Başbakanlıktan yapılan açıklamada ise "Anlaşmaya karşı çıkan Hamas'tır, İsrail değil. Başbakan Netanyahu, yaşayan ve ölen 120 esirimizin tamamını iade edene kadar Gazze'den ayrılmayacağımızı açıkça ifade etmiştir," denildi.