YDH - İsrail'de soruşturma komitesi, Başbakan Benyamin Netanyahu'ya sekiz yıl önce denizaltı alımıyla ilgili başaltılan soruşturma kapsamında yeni bir suçlama yöneltti.
Komitenin Gazze'deki savaş ve Lübnan'la yeni bir savaş korkusunun yaşandığı bir dönemde gelen uyarı mektubu, Netanyahu'nun ulusal güvenlik konularındaki muhakeme ve karar alma mekanizmasına yönelik ithamlara bir yenisini daha eklemiş oldu.
Komite, Netanyahu ve diğer dört eski üst düzey yetkiliyi bulgular konusunda uyardığını, zira nihai rapordan olumsuz etkilenebileceklerini belirtti.
Mektupta ayrıca savcılığın nihai kanaatlere varmadan önce Netanyahu'ya kendini tekrar ifade etme fırsatı vermek istediği de kaydedildi.
İsrail Yüksek Mahkemesi'nin eski başkanının nezaretindeki soruşturma komitesi, başsavcıya uyarılan şahıslarr hakkında cezai soruşturma açılmasını tavsiye etme yetkisine sahip.
Netanyahu, dün mecliste yaptığı konuşmada komitenin çalışmalarını İsrail'in güvenliği ile değil, 'bürokratik süreçlerle' ilgili olduğu gerekçesiyle reddetti.
Başbakan, "Kararım İsrail'in güvenliği açısından hayati önem taşıyordu. Ve önceki hükümet tarafından açık bir siyasi amaç üzere atanan hiçbir soruşturma komitesi bunu değiştiremeyecektir," dedi.
Komite, 2022 yılında Naftali Bennett başkanlığındaki bir önceki İsrail hükümeti tarafından 2009-2016 yılları arasında bir Alman şirketinden denizaltı ve savaş gemisi alımını soruşturmak üzere kurulmuştu.
Ayrıca Netanyahu'nun Siyonist rejimin kurumlarını bilgilendirmeden Alman hükümetine Mısır'a denizaltı satması için verdiği 'yeşil ışık' da inceleniyor.
Yolsuzluk iddialarına ilişkin ayrı bir polis soruşturması, Netanyahu'nun müttefikleri hakkında iddianame hazırlanmasına yol açtı, ancak başbakan şüpheli olarak soruşturulmadı.
İki sözleşme milyarlarca dolar değerindeydi ve basında çıkan haberlere göre nükleer silah taşıyabilen İsrail'in en hassas silah sistemlerinden birini içeriyordu.
Komite, Netanyahu'ya gönderdiği uyarı mektubunda, soruşturmanın Netanyahu'nun rejimin 'ulusal güvenliği' açısından ciddi sonuçlar doğuracak kararları düzenli bir karar alma süreci olmaksızın aldığını ortaya koyduğunu ifade etti.
Bununla beraber Netanyahu'nun Almanya ile denizaltı ve savaş gemisi anlaşmaları ve Mısır'a denizaltı satışı konusunda herhangi bir kayıt ya da belge olmadan ve İsrail hükümetinin geri kalanını ve savunma kurumunu atlatarak sözleşme yaptığı vurgulandı.
Komite, Netanyahu'nun bu konulardaki diplomatik görüşmelerini, zarar verebileceği uyarısına rağmen bürokratik kurumların geri kalanından gizlediğini söyledi.