Biden'ın planını reddeden Netanyahu çark etti

25 Haziran 2024

Netanyahu, önceki gün yaptığı ve Başkan Biden'ın sunduğu ateşkes ve esir takası planını reddettiği yorumlarını geri çekti.

YDH - İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, dün parlamentoda yaptığı ve Beyaz Saray'ın övgüsünü alan konuşmasında plana 'bağlı' olduğunu belirtti.

Başbakan, "Tüm esirlerimizi alana kadar kadar savaşı sona erdirmeyeceğiz. Başkan Biden'ın memnuniyetle karşıladığı İsrail'in önerisine bağlıyız. Tavrımız değişmedi," ifadelerini kullandı.

Bir gün önce Netanyahu, Biden'ın geçen ay açıkladığı üç aşamalı ateşkes planına dair yorumlarda bulunarak bunun yerine 'kısmi bir anlaşmayı' desteklediğini öne sürmüştü.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, Netanyahu'nun mesajını memnuniyetle karşıladı.

Al-Monitor'a konuşan Miller, "Kamuoyu önünde konuşan hepimizin zaman zaman hata yaptığını ve yanlış konuştuğunu düşünüyorum. Bunu yaptığımızda da açıklama yapma yükümlülüğümüz var ve Netanyahu'nun bunu yapmasından memnuniyet duyuyoruz," ifadelerini kullandı.

Bu ayın başında Biden, Netanyahu'nun Gazze savaşını kendi siyasi çıkarları adına uzattığını düşünmek için 'her türlü neden' olduğunu dile getirmişti.

Netanyahu da pazar günü yaptığı açıklamada İsrail'in Refah'taki saldırılarının 'sona ermek üzere' olduğunu söyledi, ancak Hizbullah'a karşı bir savaşın ufukta olabileceği uyarısında bulundu.

Daha geniş çaplı bir bölgesel savaştan korkan Biden yönetimi, Netanyahu ve İsrail hükümetine Lübnan'ı işgal etmemeleri için yoğun baskı yapıyor.