YDH- El-Meyadin haber kanalının bildirdiğine göre, Filistin Dışişleri Bakanlığı, İsrail işgalini Filistin'deki Hıristiyan toplumunu hedef almakla ve özellikle de işgal altındaki Kudüs'teki kiliselere vergi uygulamakla şiddetle eleştirdi.
Katolik, Rum Ortodoks ve Ermeni Ortodoks kiliselerinin liderleri, Kudüs'teki Hıristiyan toplumuna yönelik "koordineli bir saldırı" olarak nitelendirdikleri belediyelerin kilise mülklerini vergilendirme kararını kınadı.
Liderler, özellikle Tel Aviv, Ramla, Nasıra ve Kudüs dahil yerlerdeki vergi koyma kararından endişe duyuyorlar.
Dini liderler, bu tedbirlerin geri alınmaması halinde yasal işlem başlatılabileceği uyarısında bulundular.
Cumartesi günü yapılan açıklamada Bakanlık, İsrail'in "işgal belediyeleri" aracılığıyla işgal altındaki Kudüs kentinde kiliselere, kurumlarına ve mülklerine vergi koyma kararını "kesin bir dille kınadığını" belirtti.
Açıklamada İsrail'in eylemleri uluslararası hukukun ve Kudüs'ün tarihi ve hukuki statükosunun "açık bir ihlali" olarak nitelendirildi.
Bakanlık, "İsrail'in" bu vergileri uygulamasının yasadışı olduğunu vurgulayarak, işgalci bir güç olarak "İsrail'in" Kudüs üzerinde hiçbir egemenliği olmadığını, Kudüs'ün yalnızca Filistin halkına ve meşru liderliğine ait olduğunu hatırlattı.
Açıklamada, "Bu hukuk dışı tedbirler, İsrail'in tüm Filistin Halkına karşı uyguladığı, özellikle de Kudüs başta olmak üzere Kutsal Topraklardaki otantik Filistinli Hıristiyan varlığını hedef alan daha geniş bir imha ve etnik temizlik stratejisinin bir parçası olarak algılanmaktadır" denildi.
Bakanlık, İsrail işgalinin Filistinli Hıristiyan varlığını zayıflatmak ve yasadışı işgalle mücadeleyi dini bir mücadeleye dönüştürmek amacıyla "Filistinli Hıristiyanlara ve din adamlarına yönelik sistematik zulüm ve saldırıları içeren Hıristiyan varlığını hedef almasına" karşı uyarıda bulundu.
Bakanlık, "Hıristiyan ve insan hakları kurumları da dâhil olmak üzere tüm devletlere, kurumlara ve uluslararası kuruluşlara, kiliseleri ve mülklerini hedef almayı durdurması için İsrail'e açık bir mesaj göndermeleri" çağrısında bulundu.
Filistin Dışişleri Bakanlığı ayrıca "bu provokatif ve yasadışı uygulamalara karşı cezai tedbirler alınması" çağrısında bulunarak, ülkelerin eylemlerini Kutsal Filistin Topraklarındaki Hıristiyan varlığını koruma ilkeleriyle uyumlu hale getirmeleri gerektiğinin altını çizdi.
Kilise liderleri, mülklerinin vergilendirilmesini içeren politika değişikliğinin, uzun süredir devam eden muafiyet geleneğini bozduğunu ve statükoyu etkileyecek bir eylem olduğunu iddia ediyor.
Ayrıca kiliseye ait ticari mülklerin bile vergilendirilmemesi gerektiğini, zira elde edilen gelirin okul, hastane, yaşlı ve engelli bakım tesisleri gibi kolektif hizmetleri desteklediğini savunuyorlar.
El-Meyadin, Filistin'deki Hıristiyan nüfusunun küçük bir azınlık olduğunun ve Filistin topraklarındaki toplam nüfusun %2'sinden azını oluşturduğunun altınız çizdi.
ABD Dışişleri Bakanlığı'na göre, Batı Şeria ve Kudüs'te 50 bin ve Gazze'de bin 300 olmak üzere işgal altındaki topraklarda 182 bin Hıristiyan bulunuyor ve bunların çoğunluğunu Filistinliler oluşturuyor.
Filistin kilisesine göre, İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşının başlamasından bu yana, Gazze'de yaşayan Hıristiyan nüfusun yaklaşık %3'ü öldürüldü.
Ayrıca aralarında yedi çocuk ve yaşlının da bulunduğu 13 kişi ilaç sıkıntısı nedeniyle hayatını kaybetti.
Gazze'nin en eski, dünyanın ise üçüncü en eski kilisesi olan Aziz Porphyrius Kilisesi, 2023 yılında İsrail'in hava saldırısı sonucu yıkıldı ve en az 18 kişi hayatını kaybetti.