YDH- Middle East Eye'a göre, yakın zamanda İsrail'e milyonlarca dolarlık silah sattığı ortaya çıkan Sırbistan'ın devlete ait silah üreticisinin BAE ile de onlarca yıllık bağları var.
Balkan Insight tarafından hazırlanan bir rapora göre, 2024 yılında Sırbistan'ın devlete ait ana silah tüccarı Yugoimport-SDPR, İsrail askeri uçaklarının yanı sıra sivil uçaklar aracılığıyla İsrail'e en az 17,1 milyon dolar değerinde silah ihraç etti.
Sırbistan, Soğuk Savaş döneminde hala Yugoslavya'nın bir parçasıyken önemli bir silah tedarikçisiydi.
Rusya ile yakın bağlarına rağmen, Financial Times'ın yakın tarihli bir raporuna göre, Ukrayna'ya 858 milyon dolar değerinde mühimmat satarak da iş yapıyor. 2021 yılında Sırbistan'ın silah ihracatı yaklaşık 1,2 milyar dolar değerindeydi.
Ancak Sırbistan'ın silah çıkarları Orta Doğu'ya da uzanıyor.
Küresel mali krizin ardından nakit sıkıntısı çeken Sırbistan, 2013 yılında BAE'den milyarlarca dolar kredi istedi.
Birleşik Arap Emirlikleri'nin yatırımlarına göz dikerken silah anlaşmalarının da peşine düştü.
İki ülke 2013 yılında, Sırbistan'ın BAE'ye zırhlı personel taşıyıcıları ihraç etmeyi kabul etmesini ve güdümlü karadan karaya bir füzenin karşılıklı olarak geliştirilmesini içeren ilk silah anlaşmasını duyurdu.
O dönemde anlaşmanın değeri yaklaşık 214 milyon dolardı.
BAE ayrıca Air Serbia'ya da önemli bir yatırım yaptı, ancak Sırp devleti şimdi devlet havayolu şirketindeki BAE hissesini devralmaya hazırlanıyor.
Sırbistan silah anlaşmaları konusunda BAE ile çalışmaya devam etti. Sırbistan savunma bakanlığından yapılan bir basın açıklamasına göre SDPR 2022 yılında BAE Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayid el-Nahyan ile - Abu Dabi veliaht prensi ve BAE silahlı kuvvetleri komutan yardımcısı olduğu dönemde - Körfez monarşisine "önemli miktarda mühimmat" satmak üzere bir anlaşma imzaladı.
Yakın zamanda BAE, Suudi Arabistan ve Katar ile birlikte, ABD eski başkanı Donald Trump'ın eski kıdemli danışmanı ve damadı Jared Kushner ile bağlantılı bir fon aracılığıyla Sırbistan turizmine yeni yatırımlar yaptı.
Sırbistan'ın devlet ağırlıklı silah endüstrisi de Suudi Arabistan ile anlaşmalar yaptı.
Balkan Insight 2018'de SDPR ile yakın bağlantıları olan Sırp silah üreticisi Krusik'in Suudi Arabistanlı bir şirkete 60, 80 ve 120 milimetre kalibrelik mayınların yanı sıra el bombalarını da yüksek indirimli fiyatlarla sattığını bildirdi.
Araştırmacı gazetecilik sitesi Arms Watch daha sonra Sırp silahlarının Yemen'deki İslam Devleti militan grubunun eline geçtiğini tespit etti.
Suudi Arabistan ve BAE, Yemen'in 2014 yılında iç savaşa sürüklenmesinin ardından Husilere karşı Yemen'de kanlı bir askeri saldırı başlattı.
Suudi Arabistan ve BAE öncülüğündeki koalisyon Yemen'e binlerce hava saldırısı düzenleyerek Husileri yerinden edemedi ancak binlerce sivilin ölümüne ve büyük bir insani krize yol açtı.