YDH- Ulusal Güvenlik Çalışmaları Enstitüsü [INSS], İsrailli bir savaş, milliyetçilik ve ideoloji araştırmacısı ve Tel Aviv Üniversitesi Siyaset Bilimi, Devlet ve Uluslararası İlişkiler Fakültesi'nde profesör olan Azar Gat'ın 1 Haziran tarihli makalesini yayınladı.
INSS bu makalesinde Azar Gat'ın, İsrail'in 7 Ekim'de yıkılan anlatılarını ve yeni anlatıların tutarsızlığını vurguladığını belirtti.
INSS'ye göre, Azar Gat, "sıkıntı konsepti" olarak adlandırdığı konseptin tutarsızlıklarını ve eksikliklerini vurgulayarak, bu konseptin İsrail kamuoyunda daha önce hakim olan ve 7 Ekim'de yıkılan "aşırı güven konseptinin" yerini aldığını ileri sürüyor.
Azar Gat'a göre, İsrail'in 7 Ekim'de Hamas tarafından paramparça edilen anlatılarının kaynağı Yom Kippur fiyaskosuna dayanıyordu.
İsrail'in kendine aşırı güveni ve rehaveti konseptinin bugün küllere karıştığını vurgulayan Profesör, bu küllerden bir sıkıntı konsepti doğdunu duyurdu.
Azar Gat, kendine güven konseptinin çökmesiyle birlikte İsrail'in İran'ın "ateş çemberi" karşısındaki kırılganlığının ortaya çıktığını ve buna verecek iyi bir cevabının olmadığını kaydetti.
İsrail'in şu anda pek çok sorunu görmezden geldiğini ve yanılsamalarla hareket ettiğini savunan Profesör, Gazze'deki savaş sona ermeden kuzeyde ateşkes sağlanamayacağını İsrail'in de anlamasını bekliyor.
''Bu gerçeği henüz tam olarak içselleştirmemiş olanlar olduğu gibi'' diyen Profesör ''içselleştirmiş olanların da Hamas'ın taleplerini kabul etmekten başka çare olmadığı sonucuna vardığını'' belirtiyor.
Gat, daha sonra, İsrail'in Gazze Şeridi'nden çekilmesinin ardından Hamas'ın, Gazze Şeridi'ndeki sivil kontrolü ve askeri kabiliyetlerini yıldırım hızıyla yeniden tesis edeceğini vurguluyor.
Gat'a göre, Gazze Şeridi'nde askere alınacak genç erkek sıkıntısı çekilmeyecek; tünel sistemindeki tıkanıklıklar açılıp onarılacak; roket üretim atölyeleri yeniden açılacak ve Gazze'nin Mısır sınırı boyunca boşaltılan "Philadelphi koridoru" boyunca İran'ın izniyle büyük çaplı silah geçişi faaliyetleri yeniden başlatılacak.
Profesör, tüm bunlar yaşandıktan sonra İsrail'in bir kez daha savaş başlatacak sözü kalmayacağını zira uluslararası çöken meşruiyetten sonra savaş başlatmaktan da yoksun olacağını hatırlatıyor.
Azar Gat, şu an için en arzu edilen çözümün ise Filistin Yönetimi'nin Gazze Şeridi'ne girmesi olduğunu söylüyor.
Azar Gat, Filistin Yönetimi'ni, Hamas'ın Gazze Şeridi'ndeki yönetimine alternatif olarak ehven-i şer gördüğünü yazıyor.
Profesör Azar Gat makalesini İsrail için geçerli olabileceklerin kasvetli olasılıklardan oluştuğunu ve İsrail'in 7 Ekim'de derin bir çukura düştüğünü ve tıpkı Yom Kippur Savaşı'ndan sonra olduğu gibi bu çukurdan çıkmasının yıllar alacağını söyleyerek sonlandırıyor.