İslam dünyasından Saddam’ın idamına tepkiler

01 Ocak 1970

SAAF-Devrik Irak diktatörü Saddam Hüseyin’in 30 Aralık’ta idam edilmesi İslam ülkelerinde farklı

SAAF-Devrik Irak diktatörü Saddam Hüseyin’in 30 Aralık’ta idam edilmesi İslam ülkelerinde farklı tepkilere neden oldu.

 

Suudi Arabistan yönetimi, Saddam’ın kurban bayramı öncesinde idam edilmesinden dolayı Iraklı Şii liderleri eleştirerek Saddam’ın mahkemesinin siyasi olduğunu belirtti.

 

Suudi Arabistan hükümeti adına yapılan açıklamada “Uzun bir süre yöneticilik yapmış bir devlet başkanının mahkemesinin daha uzun sürmesi, bu konuda geniş çaplı istişarelerin yapılması ve siyasi konulardan uzak dikkatli ve delilli bir hukuksal yargılamanın yapılması beklenirdi” ifadesine yer verildi.

 

Mısır Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ala el-Hadidi Saddam’ın haccın yapıldığı günlerde idam edilmesini eleştirerek Saddam Hüseyin’in idamının bir bağışlama günü olan kurban bayramında gerçekleştirilmesinin izah edilemez olduğunu söyledi.

 

Kuveyt Dışişleri Bakanı Şeyh Sabah Halid el-Hamad el-Sabah Saddam’ın insanlığa karşı suç işlemiş bir diktatör olduğunu belirterek idamla ilgili kararın Iraklıları ilgilendirdiğini ifade etti.

 

Pakistan Başbakanı Şevket Aziz de Saddam Hüseyin’in idam edilmesini üzüntü verici diye niteleyerek Irak’ın güvenlik ve istikrara yeniden kavuşturulmasını umduğunu belirtti.

 

Libya ise Saddam Hüseyin’in bir savaş esiri olduğunu belirterek Saddam’ın idamından dolayı ülkede üç gün yas ilan edildiğini açıkladı.

 

Libya hükümetinden yapılan açıklamada üç gün bayrakların yarıya indirildiğini ve bayram kutlamalarının iptal edildiğini belirtti.

 

Mısır’daki “Müslüman Kardeşler” hareketinin lideri Muhammed Mehdi Akif, Saddam’a verilen idam cezasının kurban bayramı arifesinde infaz edilmesinin yanlış olduğunu söyledi.

 

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Muhammed Ali Hüseyni, “canilerin cezalandırılması, etnik ve mezhebi hassasiyetleri istismar etmek isteyenler için bir fırsata dönüştürülmemelidir” dedi.

 

Kurban bayramının geleneksel olarak bir af ve bağışlama bayramı olduğunu söyleyen Muhammed Mehdi Akif, “Saddam’ın böyle bir günde idam edilmesi insani ölçütlere aykırıdır” dedi.

 

Mısır Müslüman Kardeşler Hareketi Lideri Muhammed Mehdi Akif ayrıca Saddam’ın cani bir diktatör olmakla birlikte ülkesini bir arada tutmaya çalışan bir lider olduğunu söyledi.

 

Hamas sözcülerinden Fevzi Berhum da Saddam’ın idam edilmesinin “siyasi bir terör” olduğunu belirterek idam kararının hiçbir uluslar arası kanuna uymadığını ifade etti.

 

Saddam’ın kurban bayramında idam edilmesini sert bir şekilde eleştiren Hamas Sözcüsü, “Saddam’ın idamının kurban bayramında gerçekleştirilmesi tüm Araplara ABD’nin Arapları tehdit ettiği mesajını vermiştir” dedi.

 

İslam Konferansı Örgütü Başkanı Ekmeleddin İhsanoğlu da yaptığı açıklamada Irak halkından sükunetini korumasını istedi ve bu gelişmenin Irak’taki ulusal uzlaşma sürecini etkilememesi gerektiğini belirtti.