Baas Partisi Saddam’ın yerine İzzet İbrahim’i seçti

01 Ocak 2007

SAAF-Saddam’ın idam edilmesinden sonra Baas Partisi, eski rejimin iki numaralı adamı İzzet İbrahim ed-Duri’yi

SAAF-Saddam’ın idam edilmesinden sonra Baas Partisi, eski rejimin iki numaralı adamı İzzet İbrahim ed-Duri’yi Irak’ın yasal cumhurbaşkanı ve silahlı kuvvetler komutanı olarak atadığını belirtti.

 

El-Hayat gazetesinin haberine göre Ürdün’ün başkenti Amman’da Saddam için düzenlenen yas töreninde “Irak Yurttaşlar Birliği” adına bir bildiri dağıtan Baas Partisi mensupları, “yasal devlet başkanı ve silahlı kuvvetler komutanı olarak General İzzet İbrahim ed-Duri’ye biat ediyoruz” ifadesine yer verdiler.

 

Saddam döneminde Irak Devrim Komuta Konseyi’nin Başkan Yardımcısı olan İzzet İbrahim Duri, Saddam’ın sağ kolu olarak kabul ediliyordu.

 

Irak’ı işgal eden ABD’nin yayınladığı 55 kişilik en çok arananlar listesinde 6. sırada bulunan İzzet İbrahim Duri’nin başına 10 milyon dolarlık ödül konmuştu.

 

2003 yılının nisan ayından beri kaçak durumda bulunan 61 yaşındaki İzzet İbrahim’in düzenlenen şiddet eylemlerini yönettiği ifade ediliyor.

 

Saddam’ın “şehit” ve “kahraman” olarak nitelendirildiği bildiride İzzet İbrahim ed-Duri’den de ulusal direnişin komutanı ve lideri olarak söz ediliyor.