Ebu Hamza: İsrail'in sonu kaçınılmaz

06 Temmuz 2024

Kudüs Tugayları’nın sözcüsü, yaptığı açıklamada, yerel mühimmat üretim kabiliyetlerinin sağlam kalması halinde direnişin uzun süreli bir yıpratma savaşını sürdürebileceğini söyledi.

YDH- Filistin İslami Cihat Hareketi'nin askeri kanadı Kudüs Tugayları Sözcüsü Ebu Hamza, el-Meyadin'e verdiği özel röportajda şunları söyledi: "Dünyanın en güçlü ülkeleri tarafından desteklenen, öldürmek ve yok etmek için her yola başvuran, hiçbir şeyi, ağacı, taşı ve insanı esirgemeyen bu düşmanla yapılan savaş her düzeyde eşit değildir."

Sözcü bu cümleleri, direnişin benimsediği gerilla savaşı stratejisinin İsrail işgal güçlerine karşı nasıl başarılı olduğuna dair bir soruya yanıt olarak sarf etti.

Ebu Hamza Direniş ile işgal güçleri arasındaki farklılıkları şu şekilde açıkladı. "Biz direniş olarak az sayıda teçhizata ve sayıya sahibiz. Ancak direnişin sahip olduğu ahlaki ve ideolojik unsurlar ona motivasyon ve manevi destek sağlayarak düşmanıyla benzersiz bir soğukkanlılık ve cesaretle mücadele etmesini sağlıyor."

Ayrıca "Direniş, düşmanın hesaplarını bozdu ve hedeflerinden herhangi birine ulaşmasına mani oldu. Araçları ve askerleri saldırıya uğramadan herhangi bir noktaya varmasını ya da orada konumlanmasını engelledi" dedi.

Ebu Hamza "Direnişin karmaşık bir şehir savaşı yürüttüğünü, bu savaş için eğitildiğini ve donatıldığını, kabiliyetlerine ve kaynaklarına göre uyarlandığını" belirtti.

Sözcü şu açıklamayı yaptı: "Direniş savaşçıları ara sokakları ve tünelleriyle Gazze'nin coğrafyasına uyum sağlayarak hedeflerine ulaşmak için yerin altında ve üstünde ne varsa harekete geçirdiler ve hedeflerine en yakın noktadan saldırdılar.

Sonuçlar, doğru zamanda ve yerde gerçekleştirilen, düşmanı şaşırtan, hesaplarını karıştıran ve kendisine ulaşan, vuran ve geri çekilen görünmez bir direniş karşısında çaresiz bırakan her askeri operasyonla orantılı olmuştur."

Bu bağlamda Ebu Hamza ayrıca, "düşmana karşı zaferin yaklaştığını ve gerçekleşmek üzere olduğunu, Allah'ın izniyle bunun göstergelerinin netleştiğini ve meydana gelen ya da gelecek olan her çatışmada günden güne arttığını" ilan etti.

“Filistinli gruplar birlik içinde”

Mülakat sırasında gündeme gelen kilit noktalardan biri de cephedeki askeri operasyonların diğer tüm gruplarla mutabakata varılarak mı yürütüldüğü yoksa askeri liderliğin siyasi koordinasyondan ayrı mı işlediğiydi.

Bu soru ışığında Ebu Hamza şu açıklamayı yaptı: "Gazze'deki askeri operasyonlar karmaşık ve özel bir yapıya sahip ve merkezi düzeyde gruplar arasında açık bir koordinasyon zor."

Bununla birlikte, "belirli askeri operasyonlarda gruplar arasındaki koordinasyonun savaş alanı gerekliliklerine ve savaşçıların düşman ilerlemelerine karşı savunma yaptığı coğrafi araziye dayandığını" da sözlerine ekledi.

Sözcü daha sonra "başta Kudüs Tugayları ve Kassam Tugayları olmak üzere farklı grupların savaşçıları arasındaki ilişkinin güçlü olduğunu ve her operasyon için gerektiği şekilde işbirliği yapabildiklerini" vurguladı.

"Bunun savaş alanı tarafından belirlendiğini ve liderliklerinin tam desteği ve teşvikiyle savaşçılar tarafından uyarlandığını" açıkladı.

Netanyahu hükümeti gerçeklikten kopuk

Üçüncü soru, İsrail’in daha önce başkalarının aracılık ettiği koşulları kabul edip etmeyeceği ya da İsrail'in Refah'a yönelik devam eden saldırısına bağlı olarak durumun değişip değişmeyeceği ile ilgiliydi.

Ebu Hamza, savaşın devam etmesinin "iktidardaki geleceklerini güvence altına aldığını, onları yargılamalardan uzak tuttuğunu ve hükümetin çökmesi ve erken seçime gidilmesi korkularından uzak tuttuğunu" söyledi.

"Bu yozlaşmış insanlar orduyu ya da halkı umursamıyorlar, çünkü altlarındaki insanlara tepeden bakıyorlar" dedi.

Ebu Hamza şöyle devam etti: "onları bu korkulara yaklaştıracak herhangi bir anlaşma kabul edilmeyecektir. Gördüğümüz kadarıyla bu yozlaşmış hükümeti herhangi bir anlaşmayı kabul etmeye zorlayacak olan şey, ordularının savaşı sürdüremeyecek ve herhangi bir siyasi kazanç olmadan daha fazla kayba katlanamayacak bir seviyeye ulaşmasıdır, o zaman her olay için konuşacağız."

İsrail işgal güçlerinin Refah'a girmesiyle ilgili olarak Ebu Hamza el-Meyadin'e şunları söyledi "Bu kaçınılmaz bir sonuç ve onlara daha fazla yenilgi getirecek olan askeri planlarına uygun."

“Son sözü önümüzdeki günler söyleyecek”

Askeri gözlemcilerin, işgal ordusunun Gazze'de direnişin mühimmatını tüketmek için operasyonlarını artırdığı iddiaları üzerine sözcü, "Filistin direnişi şu anda Gazze'de düşmanla topraklarımızdaki bir işgalci gibi ilgileniyor" dedi ve ekledi: "Düşmanın direnişin mühimmatıyla ilgili düşünceleri ve hesapları değersizdir, çünkü daha önce Gazze'yi denedi ve Dayan, Rabin ve Şaron gibi büyük askeri yeteneklerle karakterize edilen liderleri onu denedi ve geri çekildi."

Ebu Hamza, "Gazze onların [Dayan, Rabin ve Şaron] zamanında askeri açıdan şimdiki kadar güçlü değildi ve Gazze'nin geçmişi ile bugünü arasında bir karşılaştırma yapılamaz, çünkü artık her şey farklı" dedi.

Sözcü ayrıca, "direnişin sahip olduğu mühimmatın ekipman ve tür açısından sayılmasının zor olduğunu" belirterek "en zorlu koşullarda üretim yapma konusundaki yaratıcı yeteneğin hâlâ mevcut olduğunu" söyledi.

Ayrıca, "düşmanın kabiliyetlerinin hafife alınmaması gerektiğini" de vurgulayan Ebu Hamza direnişin onlarla mücadelesinde bunu göz önünde bulundurduğunu söyledi.

Ebu Hamza, “önümüzdeki günler bizimle onlar arasındaki sonucu belirlemede belirleyici olacağından, onların da bizim kabiliyetlerimizi hafife almaması gerekir" dedi.

“İsrail Gazze cehennemine hoş geldi”

İsrail'in saldırının ardından Gazze'de askeri yönetim uygulayacağı iddiasına ilişkin olarak Ebu Hamza, "düşmanın geleceği yok olmaktır ve bu, bizim inandığımız ve üzerinde durduğumuz bir Kur'an emridir" diyerek kararlı bir yanıt verdi.

Önceki zamanlarda imkansız olan şeyin "artık mümkün ve akıl ve mantık tarafından kabul edilebilir hale geldiğini" söyleyen Ebu Hamza "Düşman ordusu artık halkına kendileri ve gelecekleri için herhangi bir derecede güvenlik sağlama konusunda ikna edici değil, o halde Gazze'de askeri olarak yönetme kararında nasıl ikna edici olabilir?" diye sordu.

Ebu Hamza sözlerini şöyle tamamladı: "Eğer İsrail işgal güçleri başarabilirseler, Gazze cehennemine hoş geldiler! Eğer başaramazlarsa, Allah'ın izniyle varlıklarının yok olmasının kaçınılmazlığı konusunda söylediklerimiz kesindir."