Mossad anlaşma konusunda “iyimser”

06 Temmuz 2024

Mossad’ın, Kabine’nin esirlerin serbest bırakılması anlaşmasını onaylayacağı konusunda “iyimser” olduğu iddia edildi.

YDH- İsrail savaş kabinesi, Hamas'ın mevcut anlaşma önerisine yönelik son değişiklikleri sunmasından bir gün sonra tekrar başlayacak olan esir takası ve ateşkes müzakereleri için Katar'ın başkenti Doha'ya bir heyet göndermişti.

İsrael National News'in haberine göre, görüşmeler hakkında bilgi sahibi bir kaynak Reuters'a yaptığı açıklamada, Mossad şefi David Barnea liderliğindeki İsrail heyetinin Gazze'deki ateşkes görüşmeleri konusunda Katarlı arabulucularla görüştükten sonra Cuma günü Doha'dan ayrıldığını bildirdi.

Kaynak, Barnea'nın İsrail hükümetine danışmak üzere İsrail'e döndüğünü söyledi.

Netanyahu’nun Ofisi kısa bir süre sonra yaptığı açıklamada "Mossad Başkanı kısa bir süre önce arabulucularla yaptığı ilk toplantının ardından Doha'dan döndü" dedi.

"Müzakerelere devam etmek üzere önümüzdeki hafta bir ekibin yola çıkacağı belirlendi. Taraflar arasında hâlâ boşluklar olduğu vurgulanmalıdır" denildi.

Bu arada The Wall Street Journal'ın bilgi sahibi bir kaynağa dayandırdığı haberine göre, Mossad yetkilileri, Bakanlar Kurulu'nun anlaşma önerisini kabul edeceği konusunda “iyimser” olduklarını söyledi.

Perşembe günü, rehinelerin serbest bırakılması müzakerelerinde Hamas tarafından öne sürülen son şartlara ilişkin yapılan ön görüşmenin ardından İsrail Başbakan Benyamin Netanyahu, Gazze'de kalan 120 rehinenin serbest bırakılmasına yönelik bir anlaşma sağlanması amacıyla görüşmelere devam etmek üzere müzakere ekibinin Katar'a gönderilmesini onaylamıştı.

Diplomatik bir kaynak, "Başbakan Netanyahu, savaşın bir an önce değil ancak İsrail'in tüm hedeflerine ulaştıktan sonra sona ereceğini yineledi," diye ekledi.

Bir gün önce Mossad adına Başbakanlık Ofisi, arabulucuların Hamas'ın rehine anlaşmasının ana hatlarına ilişkin görüşlerini müzakere ekibine ilettiğini duyurdu.