Gallant: Gazze'deki ateşkes kuzeyi bağlamaz

08 Temmuz 2024

İşgal altındaki Filistin topraklarının kuzeyindeki askeri birlikleri ziyaret eden İsrail savunma bakanı olası gelişmelere karşı hazırlandıklarını iddia etti.

YDH- İsrail i24NEWS televizyon kanalı, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant’ın pazar günü Hermon Dağı'nın İsrail tarafındaki zirvesinde tugay ve tabur komutanlarıyla birlikte “operasyonel durum değerlendirmesi” yaptığını bildirdi.

i24NEWS’e göre, “Subaylar Hizbullah'ın bölgedeki saldırganlık geçmişinin yanı sıra İran ve vekillerinin Golan Tepeleri'nde yer edinme girişimlerini de gözden geçirdi.”

Gallant’ın daha sonra İsrail ordusu ‘Zırhlı Birlikler 53. Tabur’ askerleriyle konuştuğu kaydedildi.

Haberde, Gazze Şeridi'ndeki çatışmaları ve Lübnan'da Hizbullah'a karşı kara harekatı olasılığına yönelik hazırlıkları ele alan Gallant’ın, "ana hedeflerinin, düşmanın hazır olma durumunu aşındırmak ve İsrail ordusunun olası gelişmelere karşı hazır olma durumunu güçlendirmek olduğunu" söylediği bildirildi.

i24NEWS'te yer alan habere göre Gallant "Hem Güney'deki hem de Kuzey'deki güçlere net talimatlar verdim; bunlar iki ayrı sektör. Bir rehine anlaşması için anlaşmaya varsak bile bu, burada olup bitenleri bağlamaz. Hizbullah anlaşmaya varmadığı sürece orada ateşkes olsa bile biz burada savaşmaya devam edeceğiz ve gereken her şeyi yapacağız, sonuç alacağız." dedi.

Gallant sözlerinin devamında şu iddialarda da bulundu: "Hizbullah'ın Filistinli örgütlerle birlikte toplam 450 ölümü var. Bunu hissediyorlar, üç tugay komutanı da dahil olmak üzere 15 komutan ve daha fazlası öldürüldü. Bu, Hizbullah'ın güney Lübnan'daki toplam komutanlarının yüzde 50'sinden fazlasına tekabül ediyor. Bu çok ama çok önemli ve sonuçları gözle görülebilir."

i24NEWS, bu gelişmenin, Gallant'ın İsrail Başbakan Benyamin Netanyahu ile olası bir ateşkes anlaşması ve İsrail ordusunun “insan gücü sorununu” çözmeye yönelik yasa tasarısı konusunda görüş ayrılığına düştüğü bir döneme denk gelmesine dikkat çekti.

Haberde ayrıca, Gallant'ın ziyaretinin bildirilmesinden kısa bir süre sonra Golan Tepeleri'nin kuzeyinde roket saldırısı nedeniyle sirenlerin çaldığı bildirildi.