Anket: İsrail'de Bennett, Netanyahu'yu solluyor

08 Temmuz 2024

İsrail'de düzenlenen bir kamuoyu yoklamasına Benny Gantz liderliğindeki Ulusal Birlik 25 vekil çıkarırken, Benyamin Netanyahu liderliğindeki Likud 21 vekil çıkaracak.

YDH - İsrail'de Kanal 13 tarafından pazar günü yapılan bir kamuoyu yoklamasına göre Naftali Bennett, eski Mossad şefi Yossi Cohen, Avigdor Liberman ve Gideon Sa'ar liderliğindeki sağcı parti bugün seçim yapılsa 32 vekil çıkaracak.

Benny Gantz liderliğindeki Ulusal Birlik 25 vekil çıkarırken, Benyamin Netanyahu liderliğindeki Likud 21 vekil çıkaracak.

Yair Lapid'in Yeş Atid'i 13 vekil çıkarırken, Yair Golan liderliğindeki İşçi Partisi ile Meretz'in birleşmesinden oluşan Demokratlar 9 vekil çıkaracak.

Ayrıca ankete göre Sa'ar'ın partisi tek başına seçime girmesi halinde seçim barajını geçemeyecek.

Ankete göre, Netanyahu'nun muhaliflerinden oluşan blok, Hadaş-Ta'al oyları olmadan 63 vekil çıkaracak.

Netanyahu'nun koalisyonuna ise 53 vekillik tahsis edilecek. Ulusal Birlik ve Yeş Atid arasındaki bir birlik, Bennett liderliğindeki sağcı partinin aday olacağı varsayımıyla, birlikte 21 sandalye alacak olan partilerden hiçbirine vekillik vermeyecek.

Ancak böyle bir durumda Likud'un sandalye sayısı 18'e düşecek.

Ankette ayrıca esir takası anlaşmasına yönelik kamuoyu desteğinin ölçüsü de test edildi. 

Sonuçlara göre, anlaşma halkın yüzde 58'lik bir çoğunluğu tarafından destekleniyor. Katılımcıların yüzde 23'ü mevcut taslakta anlaşmaya karşı çıkarken, yüzde 19'u kararsız olduğunu bildirdi.