Netanyahu ile ordu arasındaki kavga büyüyor

08 Temmuz 2024

Esir takası ve ateşkes gündemi, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ile rejimin güvenlik kurumları arasındaki çatlağı derinleştirmeye devam ediyor.

YDH - Pazar gecesi İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun ofisinde esirlerle yapılan görüşmede hazır bulunan iki yetkili, güvenlik kurumlarının başındaki isimlerin Netanyahu'nun esir takası müzakerelerini ilerletmek için belirlediği koşullara sert tepki gösterdi.

Jewish Press'in haberine göre Reşet Bet radyosu, yetkililerin 'başbakanlığın açıklamasıyla şok oldukları' yönündeki izlenimini aktardı.

İsrail Başbakanlığı, pazar gecesi yayımladığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

"Hamas'ın müzakerelere başlamasına neden olan şey, başbakanın Refah'taki ordunun harekatını durdurma girişimine karşı kararlı tutumudur. Başbakan, İsrail tarafından daha önce kabul edilmiş olan ilkeler üzerinde ısrar etmeye devam etmektedir:

1. Herhangi bir anlaşma, savaşın tüm hedeflerine ulaşılana kadar İsrail'in savaşa devam etmesine izin verecektir.

2. Mısır'dan Gazze sınırına Hamas'a silah kaçakçılığı yapılmayacaktır.

3. Binlerce savaşçının Gazze Şeridi'nin kuzeyine geri dönmesi söz konusu olmayacaktır.

4. İsrail, kurtarılacak canlı esirlerin sayısını en üst düzeye çıkaracaktır.

İsrail tarafından kabul edilen ve Başkan Biden tarafından memnuniyetle karşılanan plan, İsrail'in savaşın diğer hedeflerini ihlal etmeden rehineleri geri almasına olanak tanıyacak."

Yetkililere göre, kendileriyle planlanan görüşmeden önce bile koşulları belirleyen başbakanın tutumunu eleştirdi.

Görüşme hakkında bilgi sahibi olan kaynaklar, "Müzakereler odanın içinde yapılmalı, medyaya duyurularla değil, hele hele müzakerelerin devamını belirleyecek bir toplantının başlamasından hemen önce hiç değil," diye konuştu.

Öte yandan kaynaklar, Netanyahu'nun iki sağcı ortağının kendisini terk etmesiyle hükümetin dağılmasından korktuğu için yeni esir takası anlaşmasını desteklemekten kaçınacağı yönündeki 'endişelerini' dile getirdi.

Netanyahu ise dün yaptığı açıklamada, belirlediği koşulların kabul edilmesi halinde rejimin anlaşmayı kabul edeceğini duyurdu.

Çarşamba günü CIA ve Mossad şefleri Doha'da Mısır İstihbarat Başkanı ve Katar Başbakanı ile görüşecek.