Hizbullah, İsrail'in 1973'ten beri dokunulamayan yerlerini vurdu

10 Temmuz 2024

Hizbullah 7 Temmuz'da İsrail'e karşı en büyük insansız hava aracı saldırısını gerçekleştirerek Hermon Dağı'ndaki hassas bir keşif merkezini hedef aldı.

YDH- Lübnan'dan yayın yapan The Cradle’ın haberine göre, Hizbullah 7 Temmuz'da İsrail'e karşı en büyük insansız hava aracı saldırısını düzenledi.

Hizbullah’ın saldırısı, işgal altındaki Suriye'nin Golan Tepeleri'nde bulunan ve Arapça Cebel el-Şeyh olarak bilinen Hermon Dağı'ndaki son derece hassas bir İsrail keşif merkezini hedef aldı.

Lübnanlı direniş grubundan bir kaynak Pazar gecesi el-Cezire’ye yaptığı açıklamada Hermon Dağı'ndaki keşif merkezine yönelik hava saldırısının Hizbullah hava kuvvetlerinin 8 Ekim'den bu yana gerçekleştirdiği en büyük operasyon olduğunu söyledi.

Kaynak ayrıca bu bölgenin 1973 Arap-İsrail savaşından bu yana hedef alınmadığını da teyit etti.

Hizbullah 7 Temmuz'da İsrail mevzilerine yönelik başka saldırılar da düzenledi.

Lübnan direnişi İsrail ordusunun Ayelet Kışlası'ndaki 91. Tümen karargahına ve Celile'deki Liman yerleşimi çevresindeki askeri bölgelere roket fırlattığını açıkladı.

Hizbullah,  "Düşman İsrail'in Bekaa bölgesinde dün gerçekleştirdiği suikasta cevabın bir parçası olarak, İslami Direniş Mücahitleri 7 Temmuz 2024 Pazar günü, işgal altındaki Suriye Golan'ında bulunan Hermon Dağı'ndaki doğu yönündeki uzun menzilli teknik ve elektronik keşif merkezi Doğu Kayak Gözlemevi'ne art arda saldırı dronları ile bir hava saldırısı düzenledi" dedi.

Hizbullah operasyonun "hedeflenen cihazların imha edilmesine ve etraflarında büyük bir yangın çıkmasına yol açtığını" da sözlerine ekledi.

Saldırı, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın Hermon Dağı'ndaki operasyonel değerlendirme sırasında Lübnan direnişini tehdit etmesinden bir saatten kısa bir süre sonra gerçekleşti.

Gallant, Gazze'de ateşkes yürürlüğe girse bile Hizbullah'la savaşmaya devam etme sözü verdi.

Pazar günü Hizbullah tarafından vurulan diğer hedefler arasında Tiberya kentinin batısındaki Nimra üssü de vardı.

Bu, Hizbullah'ın İsrail topraklarına yönelik en derin saldırılarından biri oldu.

Saldırılar sonucunda ikisi ağır olmak üzere en az dört İsrailli yaralandı.

El-Meyadin muhabiri Cumartesi akşamı bir İsrail hava saldırısının Lübnan'ın kuzeydoğusundaki Baalbek-el-Ka’a otoyolunda bir aracı vurduğunu bildirdi.

İsrail ordu radyosu, direniş grubunun mühendislik biriminden bir üyenin öldürüldüğünü bildirdi.

Hizbullah gecenin ilerleyen saatlerinde Maytham Mustafa el-Attar'ın "Kudüs yolunda şehit düştüğünü" duyurdu.

Bu yeni suikast, İsrail'in 3 Temmuz'da Hizbullah'ın Aziz Birimi Komutanı Muhammed Ni'me Nasır'ı öldürmesinden birkaç gün sonra gerçekleşti.

Hizbullah bu suikasta misilleme olarak 4 Temmuz'da İsrail'in kuzeyindeki askeri üslere 200'den fazla füze ve yaklaşık iki düzine insansız hava aracı fırlattı.