Saddam Hüseyin'in idamı konusunda yeni bilgiler

01 Şubat 2007

SAAF-Devrik Irak lideri Saddam Hüseyin’in idam edilmesinin üzerinden dört gün geçerken idamla

SAAF-Devrik Irak lideri Saddam Hüseyin’in idam edilmesinin üzerinden dört gün geçerken idamla ilgili yeni bilgiler veriliyor.

 

İsna haber ajansının bildirdiğine göre Irak Başbakanı Nuri el-Maliki’ye yakınlığıyla bilinen bir parlamenter, ABD’nin Bağdat Büyükelçisi Zalmay Halilzad’ın, cuma günü (saddam’ın idamından bir gün önce) ABD’ye gitmeden önce Iraklı yetkililerden infazın iki hafta ertelenmesini istediğini; ama Başbakan Nuri el-Maliki ile yardımcılarının Bağdat’taki güvenlik sorunları sebebiyle bu öneriyi reddettiğini bildirdi.

 

Iraklı parlamenter ayrıca ABD’li yetkililerin artan intikam saldırısı tehditleri üzerine infazın ertelenmesini istediklerini belirterek ABD’lilerin ayrıca Irak hükümetinden infazın anayasal ölçütlere uygun bir şekilde yerine getirileceği konusunda yazılı taahhütte bulunmasını istediklerini ifade etti.

 

Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin, infaz hükmünü imzalamayacağını daha önce açıklaması üzerine, Nuri el-Maliki’nin Talabani ile telefon görüşmesi yaptıktan sonra başbakan sıfatıyla söz konusu hükmü imzaladığı bildirildi.

 

Öte yandan Irak Cumhurbaşkanı Talabani’nin bayram kutlaması dolayısıyla İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’la yaptığı telefon görüşmesinde Ahmedinejad’a Saddam’ın ABD’liler tarafından kaçırılmasının söz konusu olduğunu bu yüzden idamın öne alındığını söylediği iddia edildi.