CIA Gazze'de ateşkes konusunda iyimser

11 Temmuz 2024

CIA Başkanı Bill Burns, esir takası anlaşması gündemiyle üst düzey Katarlı, Mısırlı ve İsrailli yetkililerle bir araya geldi.

YDH - Konuyla ilgili doğrudan bilgi sahibi kaynakların verdiği bilgiye göre ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Başkanı Bill Burns, Gazze'deki esir takası ve ateşkes anlaşması çerçevesinde kalan boşlukları kapatmak ve ayrıntılı müzakerelere geçmek amacıyla Doha'da üst düzey Katarlı, Mısırlı ve İsrailli yetkililerle bir araya geldi.

Axios'a göre İsrailli ve ABD'li yetkililer, anlaşmaya varma konusunda her zamankinden daha 'iyimser'.

Beyaz Saray, 120 esirin serbest bırakılmasını ve Gazze'deki dokuz aylık savaşın sona ermesini sağlayabilecek ya da en azından çatışmalara 42 günlük bir ara verilmesine ve aralarında Amerikan vatandaşlarının da bulunduğu bazı rehinelerin serbest bırakılmasına yol açabilecek bir anlaşmaya varılması yönünde ilgili tüm taraflara baskı yapıyor.

Direnişin ABD, Mısır ve Katar'dan, anlaşmanın ilk aşaması devam ederken ikinci aşaması için müzakerelerin zaman sınırı olmaksızın sürdürüleceğine dair yazılı taahhüt talep etmesi, kalan en önemli boşluklardan birini oluşturuyor.

İsrailli ve ABD'li yetkililere göre Siyonist rejim, anlaşmanın uygulanmasına ilişkin ayrıntılı müzakerelere geçilebilmesi için bu konunun Doha'daki görüşmeler sırasında çözülebileceğine ve çözülmesi gerektiği görüşünde.

İsrail ordusunun Gazze'de yeniden konuşlanmasına ilişkin takvim, İsrail hapishanelerinden salıverilecek Filistinli tutsakların kimliği ve sırası ve İsrail'in bazı mahkumların salıverilmesini veto edip edemeyeceği gibi uygulama konularındaki pürüzler de devam ediyor.

Burns, Kahire'de Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es- Sisi ile görüştükten ve üst düzey Mısırlı ve İsrailli güvenlik yetkilileriyle üçlü bir toplantı yaptıktan sonra salı günü Doha'ya geldi.

Görüşme hakkında bilgi sahibi bir kaynak, Burns'ün salı akşamı Hamas ile İsrail arasında kilit arabuluculardan biri olan Katar Başbakanı Muhammed bin Abdurrahman es-Sani ile bir araya geldiğini belirtti.

Kaynağa göre, çarşamba günü Burns, Katar Başbakanı, İsrail Mossad Başkanı ve Mısır İstihbarat Başkanı ile ortak bir toplantı gerçekleştirdi.

Aynı zamanda Biden'ın en üst düzey Orta Doğu danışmanı Brett McGurk İsrail'de Başbakan Benyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant ile bir araya geldi.

Netanyahu, yaptığı açıklamada McGurk'e 'İsrail'in kırmızı çizgileri korunduğu sürece' bir esir takası ve ateşkes anlaşmasına bağlı olduğunu söylediğini belirtti.

İsrail Savaş Bakanlığından yapılan açıklamada, Gallant'ın McGurk'e Gazze'deki esirlerin iadesi için bir anlaşmaya varılması fırsatının değerlendirilmesinin önemli olduğunu söylediği ifade edildi.

Bakanlık, Gallant'ın McGurk'e ayrıca İsrail'in Gazze'ye 'silah kaçakçılığını' önleyecek bir mekanizma kurmak istediğini ve böylece Gazze'ye tedariki kesmek istediğini söylediğini aktardı.

Gallant, İsrail'in Refah sınır kapısının yeniden açılmasını Hamas'ın dahli olmadığı sürece desteklediğini de sözlerine ekledi.

Axios'a konuşan İsrailli ve ABD'li yetkililer, pazartesi ve salı günü Mısır'da yapılan görüşmelerde Mısır-Gazze sınırının güvenliğinin sağlanması ve Refah sınır kapısının yeniden açılması konularında ilerleme kaydedildiğini dile getirdi.

İki İsrailli yetkili ABD, Mısır ve İsrail'in Mısır-Gazze sınırındaki Selahaddin Koridoru'nun kapatılması gerektiği konusunda ortak bir anlayışa sahip olduğunu söyledi.