YDH - İbranice Maariv gazetesinin 10 Temmuz tarihli haberine göre, devam eden savaş ve savaşın ekonomi üzerindeki yıkıcı etkisi nedeniyle 46 bin İsrailli işletme kapanmak zorunda kaldı ve İsrail'den 'çöküş içindeki bir ülke' olarak söz edildi.
İsrailli bilgi hizmetleri ve kredi risk yönetimi firması CofaceBdi'nin CEO'su Yoel Amir, gazeteye verdiği demeçte "Bu çok yüksek bir rakam ve pek çok sektörü kapsıyor," dedi.
Amir, savaşın başlangıcından bu yana kapanan işletmelerin yaklaşık yüzde 77'sinin, yani yaklaşık 35 bin işletmenin, beş kişiye kadar çalışanı olan küçük işletmeler olduğunu ve ekonomideki en kırılgan kesimi oluşturduğunu belirtti.
CofaceBdi'nin risk derecelendirmesine göre, 'en kırılgan sektörler inşaat sektörü ve bunun sonucu olarak da onun etrafında işleyen tüm ekosistem -seramik, klima, alüminyum, yapı malzemeleri ve daha fazlası- kayda değer ölçüde zarar gördü'.
Ticaret sektörü de ciddi şekilde etkilendi. Buna hizmet sektörü ve moda, mobilya, ev eşyaları, eğlence, ulaşım ve turizm gibi sektörler de dahil.
İsrail'in 'neredeyse hiç yabancı turistin olmadığı' bir durumda olduğu ifade edilen raporda, 'işletmelerin gördüğü zararın ülkenin her yerinde olduğu ve neredeyse hiçbir sektörün zarar görmediği' vurgulandı.
Buna, İsrail'e karşı destek cephesi ekonominin çöküşüne iddi ölçüde katkıda bulunan Filistin direnişi ve Hizbullah'ın oluşturduğu tehdit nedeniyle her ikisi de aktif savaş bölgeleri olarak kabul edilen güney ve kuzeyde bulunan tarım sektörü de dahil.
CofaceBdi CEO'su, 2024 yılı sonuna kadar 60 bin İsrailli işletmenin kapanmasının beklendiğini tahmin ediyor.
Hizbullah'ın saldırıları kuzeydeki yerleşimcilerin işletmelerini ve eğitimi ciddi şekilde etkiledi.
On binlerce yerleşimci bölgeyi terk etmek zorunda kaldı. Hizbullah lideri Hasan Nasrallah 10 Temmuz'da yaptığı açıklamada "Düşmanın ekonomisini çökertme hedefimize ulaştık," demişti.
Yemen ordusunun Kızıldeniz'deki operasyonları da ekonominin çöküşüne katkıda bulundu. Güneydeki Eylat limanı gibi önemli limanların gelirleri önemli ölçüde düştü.
2023'ün son aylarında İsrail'in gayri safi yurt içi hasılası (GSYİH) yaklaşık yüzde 20 oranında düştü.
Hizbullah'la gerilimin tırmanması tehdidi de İsrail'de Lübnan direnişiyle girişilecek kapsamlı bir savaşın ekonomiyi çok daha derin bir uçuruma sürükleyeceği korkusuna yol açtı.
Hizbullah son zamanlarda yayınladığı video uyarılarıyla petrol rafinerileri ve doğalgaz depoları gibi stratejik enerji altyapılarına saldırabileceğini göstermişti.