YDH - İsrail'in baş Sefarad hahamları, parlamentoda görüşülen son zorunlu askerlik yasasını eleştirerek ve talebelerini 'İsrail ordusuyla işbirliği yapmaktansa hapishaneyi tercih etme' ve askerlik şubelerine gitmeme talimatını verdi.
Hamambaşılar, söz konusu yasa tasarısının 'Tevrat'ı yok etmeyi' amaçladığını savundu.
Ultra-Ortodoks Yahudiler, Tevrat'ı öğrenmenin tüm Yahudi erkeklerin yerine getirmesi gereken bir görev olduğuna inanıyor. Bu görevin o kadar önemli olduğunu savunurlar ki 'askerlik gibi diğer sorumluluklardan muaf tutulmaları' gerekiyor.
Tevrat'ı öğrenmeye yönelik manevi adanmışlıklarının 'Yahudi toplumunun salahiyeti ve hayatta kalması' için hayati önem taşıdığını düşünüyorlar.
Haredi'lerin baş hahamlarından Haham Dov Landau, Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın 3 bin Haredi Yahudisini askere çağırma kararına sert bir şekilde saldırarak "Yeşivaları (dini okular) askere alan bir devletin var olma hakkı yoktur," dedi.
"Ordu bizimle savaş halinde ve Tevrat öğrencilerinin haklarını gasp etmek istiyor ki bu tam bir intihardır," yorumunu yapan Landau, "Rejimin yokluğunda ve ordunun bize karşı açtığı savaşın ortasında neyi savunmanın ne anlamı var? Hükümet tamamen ve kesinlikle bize karşı," ifadesini kullandı.
Ultra-Ortodoks cemaatinin zorunlu askere alınmasıyla ilgili söylemler üzerine toplanan hahambaşılar, Haredileri askere alma emirlerinden uzak durmaya ve askerlik şubelerine gitmemeye çağırdı.
Toplantı sonunda Landau, Haredi cemaati lideri Haham Haim Aharon Kaufman'dan görüşlerini Sefarad ve Hasidik meslektaşlarına iletmesini ve zorunlu askerliğe karşı ortak bir duruş oluşturmalarını talep etti.
Haham Moşe Hillel Hirsch ise talebelerine din okullarında eğitim görmeyen ultra-ortodoks gençleri askere alma emirlerine karşı etkilemeleri talimatını verdi.
Landau'nun açıklamalarına yanıt olarak, Batı'daki Sefarad Yahudi dini okullarının liderleri, ki bunların bir kısmı Tevrat Alimleri Konseyi (Şas) üyesi, toplanarak 'orduya girişi yasaklayan' bir Tevrat fermanı yayımladı.
İmzalanan ferman ayrıca askerlik şubelerinde bulunmayı da yasaklıyordu.
Salı günü Savunma Bakanı Gallant, 3 bin Haredi'nin zorunlu olarak askere alınmasını öngören yasa tasarısını onayladı.
Israel Hayom gazetesi, askere alınacakların yarısının 18 ila 21 yaş arasında, yüzde 40'ının 21 ila 24 yaş arasında ve kalan yüzde 10'unun da 24 ila 26 yaş arasında olacağını bildirdi.
Gallant, askere alma talimatlarının verilmesine önümüzdeki ayın başlarında başlanabileceğini duyurdu.
Haziran ayı sonunda İsrail Yüksek Mahkemesi, oybirliğiyle Haredi Yahudilerinin askere alınması ve karara uymayan kurumlara tahsis edilen tüm teşviklerin kesilmesi yönünde karar almış ve 'devletin onları muaf tutma yetkisi olmadığını' teyit etmişti.
Mahkeme, rejimin 'hukukun üstünlüğünün ve tüm bireylerin kanun önünde eşit olduğu ilkesinin ciddi bir ihlalini temsil eden geçersiz seçici uygulama' yaptığına hükmederek "Zorlu bir savaşın ortasında, eşitsizlik yükü her zamankinden daha ağır ve bir çözüm gerektiriyor," demişti.
İsrail kamu yayın kuruluşu Kan'ın haberine göre, daha fazla insan gücüne duyulan ihtiyaç nedeniyle, pazar günü savaş kabinesi İsrail ordusunda askerlik hizmetinin 3 yıla uzatılmasını görüştü.
Gallant, 21 Haziran'da Başbakan Benyamin Netanyahu'dan zorunlu askerlik hizmetinin 3 yıla çıkarılması olasılığını incelemek üzere acil bir oturum tarihi belirlemesini talep etmiş ve yeni güvenlik gerçekliğinin savaş çabalarını sürdürmek için araçlar bulmayı gerektirdiğini vurgulamıştı.