Netanyahu Gallant kavgası büyüyor

11 Temmuz 2024

İsrail medyası, Benyamin Netanyahu’nun liderlik ettiği Likud Partisi içindeki anlaşmazlıkların derinleştiğini duyurdu.

YDH- İsrailli yayın kuruluşu Kanal 12’nin yayımladığı bir haber, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun liderlik ettiği Likud Partisi'nde anlaşmazlıkların derinleştiğini ortaya çıkardı.

Netanyahu'nun Savaş Bakanı Yoav Gallant'ı bir an önce görevden alma niyetinde olduğunu bildiriyor.

Habere göre, Likud içinde son aylarda, Gallant'ın partiden çekilmeye zorlanması gerektiği ve sanki kendi özgür iradesiyle çekiliyormuş gibi görevinden alınması yönünde talepler artıyor.

Netanyahu'ya yakın kaynaklar Gallant'ı, “Başbakan'ın imajını bozmak amacıyla gizli savaş kabinesi toplantılarının içeriğini sızdırmakla” suçluyor.

Kanal 12’ye göre, İsrail’deki siyasi arena içindeki anlaşmazlıklar, farklı siyasi partiler ve ittifaklar arasında daha önce bilinen biçimlerinden, ittifakın kendi içindeki ve partinin kendi içindeki anlaşmazlıklara dönüştü.

Söz konusu kanal bunun Netanyahu-Gallant anlaşmazlığında açıkça görüldüğünü belirtti.

Kanal 12, Likud içindeki anlaşmazlıkların bu ayın başında daha da kötüleştiğini kaydetti.

Gallant’ın takas anlaşması konusunda istihbarat teşkilatları Mossad ve Şin Bet başkanları ile yapacağı bir toplantının Netanyahu tarafından engellendiği bildirildi.

Kanalın siyasi yorumcusu Amit Siegel'e göre Netanyahu, söz konusu toplantının kendisi ile yapılmasını talep ederek Gallant’a şöyle çıkıştı: “Her şey hazırlandıktan sonra benimle görüşmeye geliyorsun. Şu andan itibaren toplantının koordinatörü benim.”

Siegel, Netanyahu'ya yakın kaynaklara dayandırdığı haberinde, Gallant'ın konuyu kabullenmekte “zorlandığını” vurguladı.

İkili arasında yaşanan çatışmanın ardından gerginliğin tırmandığı ve Gallant’ın, Netanyahu ile yapılan görüşmeye katılmadığı bildirildi.

Daha sonra yapılan başka bir toplantıda ise Netanyahu’nun, Gallant'a “Sen başbakan değilsin” diyerek tepki gösterdiği belirtildi.