İsrail, zorunlu askerlik süresini uzatıyor

12 Temmuz 2024

İsrail'de 2014'te 36 aydan 32 aya indirilen zorunlu askerliğin, savaşın getirdiği asker sıkıntısı nedeniyle 36 aylık hizmet formatına geri dönülmesi planlanıyor.

YDH - İsrail'de zorunlu askerlik, 2014 yılında 36 aydan 32 aya indirilmişti. Siyonist rejim ordusu, savaşın getirdiği ağır yük ve insan gücü sıkıntısı nedeniyle 36 aylık hizmet formatına geri dönülmesini talep ediyor.

7 Ekim'den bu yana yüzlerce askerin savaşta ölmesi ve binlercesinin de yaralanması ve operasyonel hazırlığa dönmelerinin beklenmemesi rejimin düzenli operasyonel savaş düzeninde ciddi bir boşluk yarattı.

Geçtiğimiz hafta Savunma Bakanı Yoav Gallant, uçak ya da bombaların aksine yurt dışından asker getirilemeyeceğini söyledi ve daha fazla askere ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Gallant, tartışmalara neden olan Haredilerin (ultra-Ordotoksların) askere alınmasına işaret etti.

Ayrıca Gallant, zorunlu askerlik süresinin uzatılması ve yedek askerlikten muafiyet yaşının yükseltilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Yedioth Ahronoth gazetesinde yer alan habere göre güvenlik kabinesi toplantısından saatler önce İsrail Savunma Bakanlığı, Başbakan Benyamin Netanyahu'yu zorunlu askerliğin uzatılması konusunda ilerleme kaydedilmediği konusunda bilgilendirdi ve konunun ilerletilmesi için bir toplantı talep etti.

Başsavcı Gali Baharav-Miara, aserlik süresinin uzatılmasında eşit yük paylaşımının önemini vurguladı.

Bakan Gila Gamliel, uzatmanın ultra-Ortodokslar için de geçerli olduğunu ve onların da üç yıl askerlik yapmalarını gerektirdiğini ifade etti.

Kabine görüşmeleri sırasında Gallant ile şubat ayından bu yana askerlik süresinin uzatılmasına karşı çıkan ve ordunun kuvvet düzenleme çalışmalarını geciktiren Maliye Bakanı Bezalel Smotrich arasında bir anlaşmazlık yaşandı.

Gallant'ın bir dilekçe göndererek acil bir karar alınmasını istemesi üzerine Netanyahu, konuyu Bakanlar Kurulu'na taşıdı.