Mossad Başkanı, Netanyahu'ya arka çıktı

12 Temmuz 2024

Mossad Başkanı David Barnea, "Eğer savaşı yeniden başlatamazsak, esirleri asla geri getiremeyiz," dedi.

YDH - İsrail güvenlik kabinesi, Katar'daki zirvenin ardından ve Kahire'deki ateşkes ve esir takası görüşmeleri öncesinde perşembe günü toplandı.

Yedioth Ahronoth gazetesinin haberine göre Mossad Başkanı David Barnea kabineye, Başbakan Benyamin Netanyahu'nun ısrar ettiği 'ilkeler' olmadan 'kazanamayacaklarını ve esirleri geri getiremeyeceklerini' beilrtti.

Savaş kurumları ve esirlerin ailelerinden gelen eleştirilere yanıt veren Barnea, "Başbakan Netanyahu'nun ısrar ettiği maddeler olmadan savaşı yenileyemeyiz ve bu olmadan da kazanamayız ya da esireri geri alamayız. İsrail devletinin menfaati için gerekli olan budur," dedi.

Barnea, perşembe günü arabulucularla görüştükten sonra Katar'dan döndü ve Perşembe gecesi iç istihbarat kurumu Şin Bet Başkanı Ronen Bar müzakerelere devam etmek üzere Mısır'a gidecekti.

Mossad Başkanı, "İsrail ordusunun çalışmaları ve Gazze'de uyguladığımız güç olmadan hiçbir şey elde edemeyiz. Ordu, Gazze'de ne kadar agresif çalışırsa müzakerelerde o kadar başarılı oluruz. Gazze'deki baskıyı artırmamız gerekiyor," diye ekledi.

Mossad'dan yapılan açıklamada ise Barnea'nın, temaslarında 'Gazze Şeridi'ndeki yoğunlaştırılmış askeri manevraların müzakerelerin teşvik edilmesi ve başlatılmasında etkili olduğuna değindiği ve ikinci aşamada askerler de dahil olmak üzere tüm esirleri geri getirmek için savaşa geri dönme ilkesinin arkasında durduğunu söylediği' aktarıldı.

Perşembe günü öğleden sonra subayların mezuniyet töreninde Netanyahu, eleştirilere rağmen bu şartlarda ısrarcı olduğunu ortaya koymuştu.

Netanyahu, "Esirlerimizin serbest bırakılmasına ilişkin ana hatlara bağlı olduğumu vurgulamak isterim; ancak Hamas katilleri hala ana hatlara aykırı ve İsrail'in güvenliğini tehlikeye atan taleplerde bulunmaya devam ediyor. İsrail Başbakanı olarak ve ulusal sorumluluğum gereği bu talepleri kabul etmek istemiyorum. Bu nedenle, taslakta yer alan ve İsrail'in güvenliği için elzem olan dört ilkeyi güçlü bir şekilde savunuyorum," demişti.

Netanyahu'ya göre bu 'ilkeler' şöyle:

"Herhangi bir taslak, savaşın tüm hedeflerine ulaşılana kadar İsrail'in savaşa geri dönmesine izin vermelidir; Mısır'dan silah kaçakçılığına, öncelikle de İsrail'in Selahaddin Koridorunu ve Refah Sınır Kapısını kontrol etmesi yoluyla, izin vermeyeceğiz, gruparın geri dönmesine ve savaş malzemelerinin kuzey Gazze Şeridine girmesine izin vermeyeceğiz. Ancak bu şekilde yılmadan mücadele ederek ve askerlerimizin değerli kanlarıyla elde ettiğimiz kazanımlar korunacaktır; taslağın ilk aşamasında azami sayıda canlı rehinenin serbest bırakılmasında ısrar ediyorum."