Filistinli tutsak, İsrail hapishanelerinde maruz kaldığı işkenceyi anlattı

15 Temmuz 2024

Bir zamanlar amatör bir vücut geliştirmeci olan Muazzez Abayat, dokuz aylık tutukluluğun ardından İsrail hapishanesinden bir deri bir kemik ve yardımsız yürüyemez halde çıktı.

YDH - Batı Şeria'daki Beytüllahim'deki evinden baskınla kaçırılarak tutuklanan vücut geliştirmeci Muazzez Abayat, resmi bir suçlama olmaksızın hapsedilmesine izin veren bir uygulama olan idari gözaltı altında tutuldu.

Middle East Eye'a konuşan Abayat, hapsedildiği süre boyunca dayak, işkence, aç bırakma ve sudan mahrum bırakma gibi ağır kötü muamelelere maruz kaldığını bildirdi.

Bu muamele ona özgü değil; İsrailli bir insan hakları grubu olan HaMoked, İsrail hapishanelerindeki 9 bin Filistinlinin 3 bin 500'ünden fazlasının benzer şekilde suçlama olmaksızın tutuklu olduğunu belirtiyor.

Abayat'ın durumuna ilişkin görüntüler sosyal medyada fazlaca paylaşılsa da Batı medyasında çok az ilgi gördü.

Şu anda Beytüllahim'de bir hastanede bulunan Abayat, travma ve hafıza kaybıyla mücadele ediyor ve ailesini tanıyamıyor.

Ancak Abayat, demir çubuklarla dövülmek, zincirlenmek ve gözleri bağlanmak ve bir minibüste zehirli gaza maruz kalmak da dahil olmak üzere karşılaştığı vahşeti canlı bir şekilde hatırlıyor.

En kötü muamele ise aşırı soğuğa, açlığa ve gardiyanların dayağına maruz kaldığı Necef hapishanesinde yaşandı.

Abayat, içinde bulunduğu ağır koşullara ve ailesiyle görüşememesine rağmen, yaşadıklarının 7 Ekim saldırıları sonrası Filistinli mahkumlar arasında yaygın olduğunu vurguladı.

Filistinli mahkumlar için uluslararası farkındalık ve destek çağrısında bulunan Abayat, İsrail gözaltı merkezlerinde devam eden istismar ve işkencenin altını çizdi.