Hizbullah'la savaşta İsrail'in elektrik tedariki tehlikeye girecek

17 Temmuz 2024

İsrail Elektrik İdaresi Başkanı, Hizbullah'ın saldırarak önemli gaz kuleleri ve rezervuarlarını tahrip etmesi halinde yetkililerin 'tesisatçı' çağıracağını söyledi.

YDH - İsrail Elektrik İdaresi, Hizbullah'ın operasyonlarının yol açacağı elektrik kesintilerini simüle eden bir tatbikata başlayacak.  

Yaklaşık bir buçuk hafta sürmesi beklenen bu tatbikatlar şebekeye yeniden elektrik verilmesi, elektrik üretim tesislerindeki hasarın onarılması, tehlikeli madde olaylarının ele alınması, hava tatbikatları ve daha fazlasını içerecek. 

Siyonist rejimin Lübnan'a yönelik işgale girişmesi durumunda, Akdeniz'deki doğalgaz kulelerinin direnişin hava ve roket saldırılarının başlıca hedefi olması bekleniyor.

Bu korkunun, Hizbullah tarafından yayımlanan ve işgal altındaki Filistin kıyı şeridi yakınlarında bulunan hedeflerin koordinatlarını içeren bir video ile doğrudan ilgili olduğu düşünülüyor.

Söz konusu sondaj kulelerinin vurulması İsrail'in ana enerji kaynağını kesecek, zira elektrik santrallerinin yaklaşık yüzde 70'i üretim için doğalgaz kullanıyor.

İsrail Bağımsız Enerji Yönetimi şirketi Noga'nın kurucusu Sami Turgeman, "Gaz kuleleri hassastır ve bir kule aktif olduğunda saatli bir bombaya dönüşebilir," ifadesini kullandı.

Turgeman, "Füze isabet ederse, sondaj kulesini ve muhtemelen gaz rezervuarını da kesinlikle kaybederiz. Bu nedenle İsrail hükümetinin atacağı ilk adım gaz üretimini durdurmak ve sondaj kulelerini boşaltarak boru hattını kullanılamaz hale getirmek olacaktır," dedi.

Turgeman, "Eğer bir füze boru hattını vurursa? Tesisatçı çağırabiliriz," diyerek böyle bir senaryonun ciddiyetine işaret etti.

Rejim, topyekûn bir savaş senaryosunda büyük ihtimalle alternatif enerji kaynaklarına bağımlı olacak ve tüketimini sadece dizel ithalatıyla sınırlayacak. 

Ancak İsrail Enerji Bakanlığı, konunun hassasiyeti nedeniyle çeşitli rezervlerin miktarlarına ilişkin spesifik detayları açıklamadı.

Yedioth Ahronoth gazetesi ise, 'savaş durumunda elektrik arzında aksaklık ve kesinti yaşanacağı konusunda hemen herkesin hemfikir olduğunu' bildirdi.

Ayrıca gazete, İsrail Elektrik İdaresi'nin 'tehlike çok büyükse' elektrik arızalarını gideremeyeceğini belirtti.

Bunun yanı sıra Turgeman'a göre İsrailli yetkililer, ciddi elektrik kesintilerini gidermek için hazırlık yapıyor.