İsrail, ABD'li senatörleri test ediyor

17 Temmuz 2024

İsrail istihbaratı, yaklaşan seçimlerde ABD'nin yetke vereceği kişilerin geçmişini Siyonist varlığa yakınlığı ile test etse de İsrail'in, ABD'nin iç meselelerine olan aşırı ilgisi soru işaretleri yaratıyor.

YDH- IsraelHayom gazetesi, Donald Trump'ın aday adayı olarak seçtiği Ohio'lu birinci sınıf senatör J.D. Vance'in İsrail hakkında yaptığı kamuoyu açıklamalarıyla bir İsrail destekçisi olduğunu yazdı. 

39 yaşındaki senatör Vance, 7 Ekim Aksa Tufanı operasyonu ve ABD'nin İsrail'e yaptığı yardımlardan Amerika'daki kampüs protestolarına, İran'ın füzelerle verdiği yanıttan antisemitizme kadar açıklama yapmıştı.

Vance, İsrail'in Hamas'ı fikir olarak yenemese bile askeri olarak neden yenmesi gerektiğine kadar pek çok konuda görüş bildirdi.

İsrail medyası, senatörün Siyonist varlığı destekleme konusunda ısrarlı olduğu siciline rağmen yine de bir ''dost mu düşman mı'' olduğuna yakından baktı.

Trump'ın Pazartesi günü yaptığı açıklamanın ardından, anketlere göre Amerika'nın bir sonraki başkan yardımcısı olacak kişi olarak Vance, İsrail gazetesi IsraelHayom'un merceğine takıldı.

“Hamas'ın ideolojisini asla yenemeyeceksiniz”

Vance 7 Ekim'de attığı tweette “Bu sabah İsrail'deki dostlarımız için dua ediyoruz. Korkunç bir durum.” diye yazdı.

Daha sonra tekrar şu paylaşımda bulundu: “İsrail'deki bu korkunç durumu izlerken, Amerikalılar bir gerçekle yüzleşmelidir: bunu bizim vergilerimiz finanse etti. Para değiştirilebilir ve İran'a gönderdiğimiz dolarların çoğu şimdi masum insanları öldürmek için kullanılıyor. Buna bir son verilmelidir. İsrail'in kendini savunmak için her türlü hakkı vardır. Dostlarımıza esenlikler diliyorum ama en çok da bizim paramızla alınan silahlara karşı savaşmamalarını diliyorum. ”

Vance, 19 Ekim'de The Hill'de Heritage Foundation başkanı Kevin Roberts ile birlikte kaleme aldığı “Ukrayna Savaşı'na daha fazla fon sağlamak için İsrail'e yardımı geciktirmeyin” başlıklı yazısında, yönetimi İsrail'e bir an önce yardım etmeye çağırdı. 

Makalede şu ifadelere yer verildi: “ABD'nin Orta Doğu'daki en yakın müttefiki ve stratejik ortağı, tırmanan bu savaşa yanıt vermek ve halkını savunmak için iyi bir donanıma sahiptir, ancak önümüzdeki haftalarda ABD'nin askeri desteği gerekli olacaktır... İsrail, ABD'nin demokratik, tarihi bir ortağı ve Orta Doğu'daki kilit müttefikidir.”

Vance daha sonra, İran'ın 14 Nisan'daki füze saldırısı sırasında, “İsrail halkı ve özellikle bazı çok iyi dostlar için dua ediyorum. Tanrı onları güvende tutsun.” diye yazdı.

Son aylarda üniversite kampüslerindeki İsrail karşıtı protestocuları defalarca eleştirdi.

6 Mayıs'ta attığı tweet'te “2020‘deki BLM isyanlarını finanse eden ve eğiten insanlar 2024’teki İsrail karşıtı protestolarda da aynı şeyi yapıyorlar” diyerek Amerikan medyasında kaos yarattı.

Vance, kampüslerinde bu tür protestoları engellemeyen kolej ve üniversitelerin federal fonlarının kesilmesi için yasa bile önerdi. 

Bir başka açıklamasında ise ABD'nin bu gösterileri finanse eden kuruluşları hedef alması gerektiğini söyledi.

Mayıs ayında CNN'e verdiği bir mülakatta Vance, Washington'un İsrail rejimine Hamas'a karşı nasıl mücadele etmesi gerektiğini dikte etmemesi gerektiğini savundu.

Trump'ın önerisi Vance, “Bence İsraillilere karşı tavrımız şu olmalı, bakın, Ortadoğu savaşlarını yönetmekte iyi değiliz, İsrailliler bizim müttefikimiz, bırakın bu savaşı uygun gördükleri şekilde sürdürsünler” dedi.

Hatta ‘Filistinli sivil kayıpların gerçek bir sorun olduğunu’ kabul etti. 

Bununla birlikte, Hamas'ın bunlardan sorumlu olduğunu ve Gazze'de bildirilen yüksek ölü sayısını ele almanın tek çözümünün Hamas'ı “uygulanabilir bir askeri örgüt” olarak ortadan kaldırmak olduğunu söyledi.

Vance, “Hamas'ın ideolojisini asla yenemezsiniz ama bu komutanların, bu son askeri eğitimli taburların kökünü kazıyabilirsiniz ve bence bunu yapmaları için İsraillilere yetki vermelisiniz” dedi.

Antisemitizm politikası tartışılıyor

Vance 2022 yılında İsrail'i ziyaret etti ve Batı Duvarı'nda kippa takarken fotoğraflandı. 

Ziyaretiyle ilgili olarak “İsrail'in ebedi başkenti Kudüs'te dolaşmak ve bugün İsa'nın ayak izlerini takip etmek inanılmaz” şeklinde bir tweet attı.

Aynı yıl, The Jerusalem Post'a verdiği bir röportajda antisemitizme karşı çıktı ve “Bir Yahudi'yi döver ve sonuçlarıyla yüzleşmezseniz, saldırılar devam edecek ve daha da kötüleşecektir” dedi. 

IsraelHayom'a göre, geçtiğimiz Nisan ayında hem Cumhuriyetçi hem de Demokrat senatörler tarafından imzalanan antisemitizmle mücadeleye yönelik iki partili yasa tasarısına eş sponsor olarak Vance katılmadı.

İsrail medyası, Vance'ın, Eğitim Bakanlığı'nın Siyonizm karşıtlığının çoğu ifadesini antisemitizm olarak tanımlamasını gerektiren teklifi desteklemediğini aktardı.

IsraelHayom, geçmişte, Yahudilerin beyaz Amerikalıları azınlık gruplarla değiştirme planı olduğu iddia edilen “değiştirme teorisini” desteklese de Vance'ın Yahudileri hesaba katmadığını vurguluyor. 

İsrail medyası, Donald Trump'ın aday adayı olarak seçtiği Vance'tan şüphelenmeye devam edeceklerini ve nadiren konuştuğu Yahudilik konusunda aktifleşip aktifleşmeyeceğini bekleyeceklerini bildiriyor.