ISW: Hamas'ın yetenekli liderleri ve komuta kademesi ayakta

19 Temmuz 2024

Savaş Çalışmaları Enstitüsü, Hamas'ın yetenekli komutanlarını koruduğunu, Ekim 2023'ten bu yana devam eden savaşta komuta kademesinin sürekliliğini ve dayanıklılığını sağladığını bildirdi.

YDH - Amerikalı düşünce kuruluşu Savaş Çalışmaları Enstitüsü (ISW), yeni yayımladığı raporda, 7 Ekim 2023'ten bu yana devam eden soykırım savaşına rağmen Hamas'ın en yetenekli komutanlarını ve yeniden yapılanması için gereken bilgiyi elinde tutmaya devam ettiğinin altını çizdi.

Raporda, direnişin 'Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ndeki pek çok üst düzey komutanını kaybetmesine rağmen yeniden yapılanmak için gereken kurumsal bilgi birikimini ve yetenekli komutanları elinde tuttuğu' ifade edildi.

Enstitü, ayrıca "Hamas'ın ilk Gazze ve Refah Tugayı komutanları bölgede aktif olmaya devam ediyor," diyerek bu durumu direnişin geleneksel ordulara benzer esnek bir askeri organizasyon inşa ederek Siyonist rejimin saldırıları karşısında dirençli olduğunu vurguladı.

Enstitüye göre Hamas, geleneksel orduları örnek alan esnek bir örgütlenme oluşturarak askeri kanadını işgal güçlerinin askeri eylemlerine dayanacak şekilde bilinçli olarak tasarladı.

Bu ordular, kayıplara ve liderlerin ölümüne rağmen savaş sırasında komuta sürekliliğini sağlıyor.

Öte yandan raporda, savaş alanında şehit olan Hamas komutanlarının yerini neredeyse kesin olarak yardımcılarının ve astlarının aldığı kaydedildi.

Bu yardımcılar ve astlar dokuz ay boyunca zorlu bir savaş ortamına katlandılar ve bu da daha düşük rütbeli komutanların becerilerini geliştirmelerine ve risklerin çok daha düşük olduğu barış zamanında edinilmesi daha az mümkün olan dersleri öğrenmelerine yardımcı oluyor.

Buna karşılık Yedioth Ahronoth gazetesinin Orta Doğu işleri analisti Avi Issacharoff, 'Hamas'ın hala Tel Aviv ve Kudüs'e ulaşabilecek uzun menzilli füzelere sahip olduğunu' da doğruladı.