YDH- Amerikan 'Financial Times' gazetesinde yer alan habere göre, Birleşik Arap Emirlikleri, savaş sonrası Gazze'ye yönelik çok uluslu bir “istikrar” misyonuna kuvvet göndermeye hazır olduğunun sinyalini vererek, Gazze Şeridi'nde karadan asker konuşlandırabileceğini söyleyen ilk ülke oldu.
Körfez ülkesi, ABD'nin liderlik rolü üstlenmesi ve Filistin devletine yönelik adımları desteklemesi halinde güçlerini konuşlandırabileceğini söyledi.
Gazete, BAE Dışişleri Bakanlığı Özel Temsilcisi Lana Zeki Nuseybe'nin açıklamalarının, Arap devletleri ve Batı'nın Gazze için savaş sonrası “uygulanabilir bir plan” oluşturmaya çalıştığı bir döneme gelmesine dikkat çekti.
Financial Times'a konuşan Nuseybe, Abu Dabi'nin kuşatma altındaki Gazze'deki “boşluğu doldurmak” ve “büyük insani yardım ve yeniden inşa ihtiyaçlarını karşılamak” için bir adım olarak ABD ile planları görüştüğünü söyledi.
Nuseybe BAE'nin, ancak işgal altındaki Batı Şeria'nın sınırlı bir bölümünü yöneten Batı destekli Filistin Yönetimi tarafından davet edilmesi halinde katılacağını söyledi.
Nuseybe şöyle devam etti: “BAE, reformdan geçmiş bir Filistin Yönetimi'nin ya da güçlendirilmiş bir başbakan tarafından yönetilen bir Filistin Yönetimi'nin daveti üzerine Arap ve uluslararası ortaklarla birlikte istikrar güçlerinin bir parçası olmayı düşünebilir.”
“Başarılı olabilmesi için ABD'nin bu konuda öncülük etmesi gerekir.” diye ekledi.
Nuseybe, Abu Dabi'nin “bölgedeki tüm ilgili aktörlerle ‘ertesi gün’ üzerine görüşmeler yaptığını ve yapmaya devam ettiğini” söyledi.
2020 yılında İsrail ile ilişkilerini “normalleştiren” BAE, Aksa Tufanı’ndan buyana da İsrail rejimiyle ilişkisini sürdürmeye devam etti.
'Financial Times', “askeri mi yoksa polis gücü mü” olacağı da dahil olmak üzere “misyonun” ayrıntılarının halen tartışıldığını belirtti.
ABD, “savaş sonrası planının” bir parçası olarak Arap devletlerini Gazze için oluşturulacak “çok uluslu bir güçte” yer almaya “teşvik” ediyor, ancak Amerikan askerlerinin konuşlandırılması beklenmiyor.
ABD’li yetkililer daha önce, Gazze ile sınırı olan Mısır ve 2020 yılında İsrail ile ilişkilerini “normalleştiren” Fas'ın da bu planı değerlendirdiğini söylemişti.
Arap Birliği mayıs ayında, bir Filistin devleti kurulana kadar Gazze ve Batı Şeria'da bir BM “barış gücünün” konuşlandırılması çağrısında bulunmuştu.
Gazete, ancak herhangi bir gücün konuşlandırılmasının büyük engellerle karşılaşacağı ve İsrail'in saldırılarına bağlı olacağı için bu fikre şüpheyle yaklaşıldığını kaydetti.
İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu bir Filistin devletine yönelik her türlü adımı defalarca reddetmişti. Netanyahu, Filistin Yönetimi'nin Gazze'de herhangi bir rol üstlenmesini reddediyor ve İsrail'in Gazze'de genel güvenlik kontrolünü elinde tutacağında ısrar ediyor.
Ayrıca çatışmaları durdurmak ve İsrailli esirlerin serbest bırakılmasını sağlamak için ABD, Katar ve Mısır'ın arabuluculuğunda yapılan görüşmelerde İsrail'in Gazze'den askerlerini çekmesi yönündeki Hamas'ın taleplerini de reddediyor.
Gazete, diğer Arap yetkililerin de “İsrail tanklarının arkasında Gazze'ye giriyor gibi görünmekten ve orada bir isyanla mücadeleye çekilme riskinden duydukları endişeyi” dile getirdiklerini söyledi.
Ancak Nuseybe, “istikrar misyonunun” alternatifinin “aynı şeyi daha fazla yapmak olduğunu ve bunun hem Filistinliler hem de İsrailliler için sadece daha fazla şiddet, radikalizm ve acıya yol açacağını” söyledi.
Financial Times, “en iyi eğitimli Arap ordularından biri” olduğunu iddia ettiği BAE'nin kuvvetlerinin 1990'lardan bu yana Afganistan, Bosna-Kosova, Somali ve “IŞİD'le mücadele” de dahil olmak üzere ABD öncülüğündeki en az altı koalisyona katıldığını ileri sürdü.
BAE ayrıca, Sanaa hükümetine karşı Suudi liderliğindeki koalisyonun bir parçası olarak Yemen'e de asker göndermişti.
Haberde, BAE’nin, Gazze Şeridi'nde bir sahra hastanesi işletmesi ve yardım ulaştırması nedeniyle Gazze'de sahada varlık gösteren az sayıdaki devletten biri olduğuna dikkat çekildi.
Nuseybe şunları söyledi: “Gazze için gerekli olduğuna inandığımız plan şu şekilde olmalıdır: Gazze'deki Filistin halkının korkunç yıkımdan kurtulmasına yardımcı olacak bir insani yardım bileşeni ve bir güvenlik bileşeni. Ve çatışmanın sürdürülebilir bir şekilde çözülmesini kolaylaştırabilecek siyasi bir bileşen.”
“Bizim için misyona katılmak için gerekenler ABD liderliği, reformdan geçmiş bir Filistin Yönetimi liderliği ve Gazze ile Batı Şeria'nın tek bir Filistin hükümeti altında yeniden birleştirilmesine yönelik bir yol haritasıdır,” diyen Nuseybe, “Ayrıca müzakereler yoluyla Filistin devletine yönelik net bir ifade, bir sinyal ya da bir taahhüt görmemiz gerekir.” dedi.