YDH - İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Doha’da gerçekleşen esir takası görüşmelerini alelen geciktirdi ve yeni talepler öne sürdü.
Politico dergisinde yer alan makaleye göre Netanyahu, 11 Temmuz’daki basın toplantısında anlaşmanın yakın olduğu konusunda olumlu sinyaller verse de aksi bir durum söz konusu.
Bölgeden üst düzey bir diplomat ve müzakerelere aşina uzmanlara göre Netanyahu'nun müzakereleri ağırdan almasının birkaç nedeni var. Bunların başında, Filistin direnişine taviz vermesi halinde hükümeti feshetmekle tehdit eden iki aşırı sağcı kabine üyesi Maliye Bakanı Bezalel Smotrich ve Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir'i yatıştırmak zorunda olması.
Ancak Netanyahu'nun daha az dikkat çeken son geciktirme taktiğinin önemli bir nedeni de ABD seçimlerinin hızla Trump'ın lehine değişmekte olduğunu hesaplamamış olması.
Makalede, “ABD başkanlık seçimlerine üç aydan biraz daha fazla bir süre kalmışken Netanyahu, Biden'dan savaşı durdurması için gördüğü baskıdan kaçabileceğine ve Trump'ın İsrail'e daha yumuşak davranacağına ve Hizbullah'a karşı çok daha sert olacağına inanıyor olabilir,” ifadelerine yer verildi.
Müzakerecilerle yakın temasta olan Orta Doğu ülkelerinden üst düzey bir diplomat, “Bizim değerlendirmemiz Netanyahu'nun kasım seçimlerine kadar zaman kazanmak istediği yönünde," diye konuştu.
El-Ahbar gazetesi, geçen hafta Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi'ye sunulan ayrı bir istihbarat değerlendirmesinin de Netanyahu'nun Trump yönetiminde daha fazla manevra alanına sahip olacağına inanması nedeniyle Doha görüşmelerinin kasım ayına kadar ilerlemeyebileceği sonucuna vardığını bildirdi.
Doha müzakerecileriyle görüşen Washington Yakın Doğu Politikası Enstitüsü'nden David Makovsky, "Bence Netanyahu Washington'dan daha az baskı hissediyor. Biden'ın kendisine baskı yapacak bir konumda olmadığını düşünüyor," değerlendirmesini yaptı.
Bir zamanlar eski Başbakan Şimon Peres'in kıdemli danışmanlığını yapmış olan Nimrod Novik de Biden'ın mevcut siyasi sıkıntılarından önce bile Netanyahu ateşkes müzakerelerini düzenli olarak ağırdan aldığını anımsattı
Novik, "Zaman zaman artan kamuoyu baskısı ve Amerikan ısrarları Netanyahu'yu ivmeyi geri kazanmaya zorladı, ama sonra tekrar yavaşlattı," diye ekledi.
'Trump faktörünün' görevden alındığında yolsuzluk suçlamalarıyla karşı karşıya kalacak olan Netanyahu'nun savaşı uzatmasına imkan sağlayan birkaç faktörden biri olduğuna işaret eden Novik, şöyle devam etti:
"Bence Netanyahu'nun başlıca motivasyonu, yasama yoluyla ya da başka bir şekilde hapisten çıkışını düzenlemek için gereken süre boyunca iktidarda kalma ihtiyacı. Bunu başarmak için, savaşın sona ermesine izin vermesi halinde hükümetini feshetmekle tehdit eden aşırılıkçı koalisyon ortaklarına ihtiyacı var."