Filistin direnişinden Netanyahu'ya yanıt

25 Temmuz 2024

Pek çok Filistinli direniş örgütü, Netanyahu'yu Kongre'de ağırlayan ABD'yi eleştiren açıklamalar yayımladı.

YDH - Hamas'ın siyasi büro üyesi İzzet er-Rişak, Netanyahu'nun ABD Kongresinde yaptığı konuşmayı 'bir suçlunun yalanlarla dolu ve halkın zekâsıyla alay eden konuşması' olarak nitelendirdi.

Bir diğer üst düzey Hamas yetkilisi Sami Ebu Zuhri de Netanyahu'nun konuşmanın bir ateşkes anlaşması yapmak istemediğinin kanıtı olduğunu vurguladı.

El-Meyadin televizyonunun aktardığına göre Ebu Zuhri, yaptığı açıklamada "Netanyahu'nun konuşması yalanlarla doluydu ve direniş karşısındaki başarısızlığını ve yenilgisini örtbas ederek ordusunun Gazze halkına karşı yürüttüğü soykırım savaşının suçlarını örtbas etmeyi başaramayacak," dedi.

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas'ın sözcüsü ise Netanyahu'ya Filistin Kurtuluş Örgütü'nün (FKÖ) 'Filistin halkının tek temsilcisi olduğunu ve kendilerini kimin yöneteceğine karar verdiğini' söyleyerek yanıt verdi.

Bunun yanı sıra İslami Cihad siyasi büro üyesi Ali Ebu Şehin, Telegram'da yayımlanan açıklamasında Netanyahu'nun konuşmasının uluslararası desteği kaybettikten sonra Washington'dan sempati toplamayı amaçladığına işaret etti.

Netanyahu'nun Gazze'de Filistinlilere karşı yürütülen soykırım harekatını durdurmak istemediğinin aşikar olduğuna dikkat çeken Ebu Şehin, 'Gazze'deki savaşın ertesi gününün Filistinlilerin meselesi olduğunu ve Netanyahu'nun planlarının Filistin halkı ve direnişinin kararlılığı karşısında başarısız olacağını' ifade etti.

Filistinli Mücahitler Hareketi de bir açıklama yayımladı ve Netanyahu'nun ABD Kongresinde kabul edilmesini şiddetle kınadı.

Hareket, 'savaş suçlusu Netanyahu'nun Kongre'de ağırlanmasının Amerikan yönetiminin soykırım harekatındkai dahlini ve derin ilişkilerini teyit ettiğini' vurguladı.

Bu arada hareket, Netanyahu'nun ziyaretine karşı çıkan ve konuşmayı protesto edenleri selamladı ve 'Amerikan yönetiminin uluslararası yasaları ihlal etmeye devam etmekte ısrar ettiğini ve Nazi katili Netanyahu'yu yalan ve iftiralarla dolu bir konuşma yapması için ağırlayarak soykırım suçlularını cesaretlendirdiğini ve bu oluşuma silah sağlamaya ve uluslararası [siyasi] koruma sağlamaya devam ettiğini' belirtti.

Filistin Demokratik Kurtuluş Cephesi (FDKC) de Netanyahu'nun uydurma ve yalanlarının, Amerika'nın demokrasi ve insan haklarını destekleme iddialarının ve 'iki devletli çözüm' olarak adlandırılan sahte barış projesinin açık bir şekilde kınanması anlamına geldiğini vurguladı.

FDKC, Filistin Yönetimi ve Siyonist rejim ile ilişkilerini normalleştiren Arap ülkelerinin siyasi liderliklerini, Netanayhu'nun Kongre'de yaptığı ve 'faşist İsrail projesinin fıtratı hakkındaki keskin gerçekleri yansıtan' konuşmasından ders çıkarmaya çağırdı.

Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC) ise protestocu siyasileri selamladı.

Açıklamada, "Gazze'deki Siyonist soykırımdan birinci derecede sorumlu olan savaş suçlusu Netanyahu'nun ABD Kongresi tarafından kabul edilmesi, Amerika'nın terörün ve Gazze'deki Siyonist soykırımın ana sponsoru olduğunu ve Filistin halkına karşı eşi benzeri görülmemiş suçlara doğrudan karıştığını teyit etmektedir," değerlendirmesi yapıldı.

FHKC, ayrıca Netanyahu'nun İsrail'in Gazze'deki savaş suçlarını meşrulaştırmak için Holokost'a başvurma girişimlerine de dikkat çekerek bunun bir kurban anlatısı tasvir etme ve Siyonist soykırım rejiminin Filistin halkına karşı işlediği savaş suçlarını meşrulaştırma teşebbüsü olduğunu kaydetti.