YDH- İran merkezli el-Vakt gazetesinin haberine göre, Çin Dışişleri Bakanı ve medyası, Pekin'de iki gün süren görüşmelerin ardından 14 Filistinli grubun savaş sonrası Gazze'de bir “Geçici Ulusal Uzlaşı Hükümeti” (TNRG) kurulması için anlaşma imzaladığını doğruladı.
Bu anlaşma Pekin Deklarasyonu olarak adlandırıldı.
Pekin Deklarasyonu, Geçici Ulusal Uzlaşı Hükümeti'nin, Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) çerçevesinde kurulacağını ve ardından Filistin genelinde genel seçimlerin yapılacağını belirtiyor.
Hamas'ın müzakere ekibinin lideri Musa Ebu Marzuk, Çin'de düzenlenen bir toplantıda bu hareketin El Fetih ve diğer Filistinli gruplarla bir “ulusal birlik” anlaşması imzaladığını açıkladı.
Marzuk, “Bugün ulusal birlik anlaşmasını imzalıyoruz. Bu yolculuğu tamamlamanın yolunun ulusal birlik olduğunu söylüyoruz. Ulusal birliğe bağlıyız ve bunu istiyoruz” dedi.
Bildiri metninde söz konusu hükümetin “Filistin topraklarındaki tüm kurumları birleştirir birleştirmez ve Gazze Şeridi'nin yeniden inşasına başlar başlamaz Filistin Merkezi Seçim Komisyonu gözetiminde genel seçimlerin yapılmasına zemin hazırlayacağı” vurgulanıyor.
Tüm taraflar Filistin birliğinin önemini vurguladı ve Birleşmiş Milletler'in 181 ve 2334 sayılı kararları doğrultusunda başkenti Kudüs olan bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasına olan bağlılıklarını yineledi.
Ayrıca 194 sayılı karar uyarınca mültecilerin geri dönüş hakkını sağlamayı taahhüt ettiler.
Fraksiyonlar, genel sekreterler toplantısını Ulusal Konsey'in kurulmasına yönelik ilk adım olarak kabul etmiş ve bu deklarasyonun uygulanması için bir takvim belirlenmesi konusunda mutabık kalmışlardır.
Gruplar, 4 Mayıs 2011 tarihli Filistin ulusal anlaşmasının ulusal birlik hükümetinin eylemleri için temel teşkil ettiğini vurguladılar.
Filistinli grupların genel sekreterleri son yıllarda ilki 3 Eylül 2020'de Beyrut'ta, ikincisi ise 30 Temmuz 2023'te Mısır'ın el-Alamin kentinde olmak üzere iki toplantı gerçekleştirmiştir.
Bu toplantılar öncelikle Gazze ve Batı Şeria arasındaki siyasi bölünmeyi sona erdirmeyi amaçlayan Kahire Anlaşması (4 Mayıs 2011) ve Cezayir Deklarasyonu (12 Ekim 2022) da dahil olmak üzere önceki anlaşmaların uygulanmasını izlemek için yapıldı.
El-Vakt'e göre, bu çabalar sahada somut sonuçlar vermedi.
Gazeteye göre, Gazze savaşı ve 7 Ekim'den bu yana Batı'nın açık desteğiyle Filistinlilere yönelik barbarca katliam, Filistinliler arası diyalog çağrılarını yeniden canlandırdı.
Geçtiğimiz Nisan ayında Hamas ve el-Fetih hareketleri 17 yıllık ayrılığı sona erdirmek ve ulusal birlik hükümeti kurmak amacıyla uzlaşma çabalarını görüşmek üzere ilk kez Pekin'de bir araya geldi.
Pazartesi ve Salı günleri Pekin'de yapılan ikinci tur görüşmelerde, tüm Filistinli grupların FKÖ'yü uluslararası alanda Filistin halkının tek temsilcisi olarak tanımayı kabul ettiği ortak bir bildiri yayınlandı.
Ayrıca, yaklaşan genel seçimlere hazırlanmak üzere geçici bir ulusal uzlaşı hükümeti kurulmasına karar verildi.
Toplantılarda üç ana grup olan El Fetih, Hamas ve İslami Cihad'ın yanı sıra Filistin Halk Kurtuluş Cephesi, Filistin Demokratik Kurtuluş Cephesi ve Filistin Halk Partisi gibi diğer gruplar da hazır bulundu.
Diğer katılımcılar arasında Filistin Kurtuluş Mücadelesi Halk Cephesi, Ulusal İnisiyatif Hareketi, Halk Cephesi Genel Komutanlığı, Filistin Demokratik İttifakı, Filistin Kurtuluş Cephesi, Filistin Kurtuluşu için Arap Cephesi, Filistin Arap Cephesi ve Filistin Kurtuluşu için Halk Savaşı Öncüleri (Thunderbolt) yer aldı.
Amerikan-İsrail komplosunun etkisizleştirilmesi
Pekin Deklarasyonu, Filistin'de 2007 yılında başlayan siyasi bölünmüşlüğün sona erdirilmesine yönelik devam eden çabalarda önemli bir dönüm noktasıdır.
Çeşitli Filistinli gruplar, Batılı güçler ve bazı Arap devletleri tarafından desteklenen İsrail'in savaş sonrası Gazze ve Batı Şeria'yı kontrol etme komplolarına karşı birleşti.
Sivil yönetim ve özel yatırım bölgeleri gibi farklı isimlerle anılan bu planlar Hamas'ın etkisini zayıflatmayı, Gazze'yi silahsızlandırmayı ve nihayetinde Filistinlileri yerlerinden etmeyi amaçlıyor.
Amerikalı ve İsrailli stratejistlerin Filistin ve bölgede değişen güç dinamiklerinin farkına varmasıyla 7 Ekim'deki son yenilgi İsraillileri istikrarsız bir konumda bıraktı.
Gazze'deki direnişin üstesinden gelmeyi başaramazlarsa, sonuçları yıllarca peşlerini bırakmayabilir.
İsrail'in Arap monarşileriyle normalleşme yoluyla Filistin davasını zayıflatma girişimi Aksa Fırtınası Operasyonu ile engellendi.
Bu gerilemeye rağmen İsrail Gazze üzerindeki kontrolünü sürdürmek için Filistinliler arasında bölünme yaratmaya çalışıyor.
Netanyahu'nun Hamas'ı yok etmekle ilgili açıklaması, İsrail'in Gazze'de Filistinlilerin siyasi egemenliğini engelleme niyetini ortaya koyuyor.
Savaş sonrası bir ulusal uzlaşı hükümeti önerisi, Filistinlilerin mücadelelerini ve direnişlerini kabul ettiklerini gösterirken, İsrail ve Batı'nın onları topraklarından sürme girişimlerini de reddediyor.
Hamas Siyasi Büro üyesi Hessam Badran diyaloğun düzenlenmesi ve sonuçlandırılmasında oynadığı önemli rolden dolayı Çin'e şükranlarını ifade etti.
Badran, Pekin Deklarasyonunun önemini vurgulayarak, Gazze halkının savaş ve yıkımın zorluklarına katlandığı kritik bir anda geldiğini belirtti.
Bildirinin Filistin ulusal birliğine yönelik olumlu bir ilerlemeye işaret ettiğini vurguladı.
Badran, ulusal uzlaşı hükümetinin Gazze ve Batı Şeria'daki bireylerin refahını yönetmek, yeniden inşa çabalarını denetlemek ve yaklaşan seçimlere hazırlanmak için gerekliliğinin altını çizdi.
Bu girişimin, çatışma sonrası Filistin halkına olumsuz koşullar dayatmayı amaçlayan dış baskılara karşı bir bariyer görevi gördüğünü vurguladı.