İsrail’de canlı hayvan krizi

26 Temmuz 2024

Yemen'in Gazze destekli operasyonları nedeniyle Avustralya'dan İsrail'e canlı hayvan sevkiyatının durdurulduğu bildirildi.

YDH- El-Mesire’nin bildirdiğine göre, Avustralya Yayın Kurumu, Avustralya Tarım Bakanlığı'nın Yemen'den gelebilecek saldırı korkusu nedeniyle Avustralya'dan İsrail'e canlı hayvan eti sevkiyatı için izin vermekten kaçındığını duyurdu.

“İsrail'e gönderilmesi gereken 4 bin büyükbaş hayvanlık bir sevkiyat, Fremantle'dan ayrılmak üzere Avustralya'nın canlı ihracat düzenleyicisinden onay almak için bir aydır bekliyor” denildi.

Şirket, Yemen'den gelen “tehditlerin” bir sonucu olarak, geçen yıl 70 binden fazla sığıra kıyasla bu yıl İsrail'e sadece 2 yedi yüz 28 baş sığır gönderildiğini açıkladı.

Avustralya Yayın Kurumu, sığır üreticisi ve WAFarmers Hayvancılık Bölümü Başkanı Geoff Pearson'ın, sığırların yüklemeye hazır halde üç farklı kayıtlı tesiste tutulduğunu söylediğini aktardı.

“Şu anda İsrail'deki huzursuzluk göz önüne alındığında risk değerlendirmesi yapılması gerekiyor ve bakanlık Bahijah'a yeniden doldurma izni veremiyor” dedi.

Hayvancılık departmanı başkanı, şu anda İsrail'de koyun ve sığıra büyük bir talep olduğunu açıklayarak, kırmızı et fiyatlarının hızla yükseldiğini ve ciddi bir arz sıkıntısı yaşandığını belirtti.

Avustralya Yayın Kuruluşu, Yemen ve Kızıldeniz'deki “güvenlik endişelerinin” Avustralya'nın Fremantle kentinden İsrail’e canlı hayvan sevkiyatını engellediğine dikkat çekerek, bir ihracat gemisinin Fremantle'dan İsrail’e gitmek için izin almak üzere dört haftadır beklediğini belirtti.

Yemen Silahlı Kuvvetleri, 10 aydır İsrail rejiminin soykırımına maruz kalan Filistin halkına destek olmak amacıyla, İsrail’le bağlantılı gemilere yasak getirdi ve gemilerin rejimin limanlarına girmesini engelledi.

Yemen'nin bu yasağı, fiyatların yükselmesine ve İsrail içinde mal yokluğuna yol açarken, işgal altındaki Filistin'in güneyindeki Umm Raşraş limanının kapanmasına ve buradaki deniz trafiğinin tamamen durmasına neden oldu.

İsrail, Filistin direniş hareketi Hamas'ın, rejimin Filistin halkına yönelik artan zulmüne misilleme olarak işgalci varlığa karşı tarihi operasyonunu gerçekleştirmesinin ardından 7 Ekim'de Gazze Şeridi'ne soykırıma varan bir savaş başlattı.

Tel Aviv rejimi bugüne kadar çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 39 binden fazla Filistinliyi katletti ve 90 binden fazlasını da yaraladı.

Gazze nüfusunun çoğu evlerini terk etti ve birçoğu da birden fazla kez yerlerinden edildi.