İsrail, Yemen'e karşı ABD'den yardım dileniyor

26 Temmuz 2024

İsrail Dışişleri Bakanı İsrael Katz, Siyonist rejimin Ensarullah'a yeniden saldırmaya hazır olduğunu ancak ABD öncülüğündeki deniz güvenliği koalisyonunun başrolü üstlenmesini tercih edeceğini bildirdi.

YDH - İsrail Dışişleri Bakanı İsrael Katz, Yemen direnişine ait insansız hava aracının 19 Temmuz'da Tel Aviv'i vurmasının ardından yeni saldırıların sırada olduğunu söyledi.

Bloomberg'e mülakat veren Katz, İsrail'in ertesi gün Kızıldeniz'deki Hudeyde limanına düzenlediği karşı saldırıya rağmen Ensarullah'ın yılmadığını dile getirdi.

Katz, "Devam edecekler," diyerek, Yemen direnişinin Hizbullah ve Iraklı direniş örgütleriyle eşgüdüm halinde çalıştığını belirtti.

Rejimin elinde Yemen'i 'dizginlemek' için muhtemel hedeflerin bir listesi olup olmadığı sorusuna yanıt veren Katz, "Evet, savaşın başından beri, onlar İsrail'e saldırdıktan sonra, istihbaratımız yeterli olacak şekilde çalışmaya başladı," ifadesini kullandı.

Ancak Yemen'in 1931 kilometre uzaklığı İsrail'in imkânlarını zorlarken Ensarullah, Suudi Arabistan'ın işgali nedeniyle birkaç yıldır bombardımanlara meydan okuyor.

Ayrıca Ensarullah, güney Kızıldeniz ve Aden Körfezi'ndeki gemi saldırılarını durdurmak için ABD ve İngiltere'nin ocak ayında başlattığı saldırılara da direndi.

ABD'nin Yemen'e karşı geçen yılın sonlarında kurduğu 10 uluslu koalisyonun daha iyi bir konumda olabileceğini öne süren Katz, "Husilere karşı savaşı koalisyonun yönetmesini tercih ederiz," diye ekledi.

Gazze'de olası bir ateşkesin bölgedeki gerilimi azaltabileceğini söyleyen Katz, "Sukünete karşı sükunet formülünü kabul etmeyeceğiz," diyerek Hizbullah güçlerinin İsrail sınırından oldukça uzağa, varlıklarının sürekli bir tehdit olarak algılanacağı Litani Nehri'ne çekilmesini talep etti.

Katz, "Kuzeyden tahliye ettiğimiz yaklaşık 70 bin insan var ve kendilerini güvende hissedene kadar onları geri gönderemeyiz. Bu nedenle Lübnan'la daha büyük bir çatışma çıkma ihtimali çok yüksek," iddiasında bulundu.