İsrail medyası: Eilat Yemen'in misillemesine hazırlıksız

29 Temmuz 2024

Eilat’ta tıbbi müdahale ve bakım sorunlarının yaşandığını bildiren İsrail medyası, Yemen'in vereceği yanıttan duyulan endişeyi dile getirdi.

YDH- El-Mesire’nin bildirdiğine göre, İsrail medyası, geçtiğimiz hafta Hudeyde Limanı'na yapılan saldırının ardından Yemen'in İsrail rejimine vereceği yanıtı ciddi bir şekilde tartışmaya devam ediyor.

El-Mesire, İsrail’in “Eilat” olarak adlandırdığı Umm el-Raşraş şehrini hedef alacak olan geniş çaplı ve önemli bir yanıt olasılığının İsrail rejimini kaygılandırdığını belirtiyor.

Geçmişte Gazze Şeridi'nde İsrail ve Filistinli direniş grupları arasında çatışmalar patlak verdiğinde ya da Lübnan'da Hizbullah ile savaş sırasında bile bu şehir bir savaş alanı değildi. Bu nedenle de İsrailliler herhangi bir çatışma başladığında buraya kaçmayı tercih ediyorlardı.

Ancak bugün durumun değiştiği bildiriliyor. Umm el-Raşraş şehri şu anda Yemen ordusunun operasyonlarıyla Yemen'den gelen ağır darbelere maruz kalıyor. Bu gelişmenin İsrail rejimi ve yerleşimciler tarafından beklenmediği belirtiliyor.

İbranice web sitesi ‘Walla’ya göre, Eilat yerleşiminde yaşayanların karşı karşıya olduğu “temel sorun” tıbbi müdahale ve bakım.

İsrail rejiminin Gazze veya kuzey bölgeleri gibi yoğun çatışmaların yaşandığı bölgelerde tıbbi müdahaleyi yoğunlaştırmaya odaklandığı bildiriliyor.

Sitede şu ifadeler yer alıyor: “Tahliye edilen on binlerce İsrailliyi kabul eden Eilat, tüm yaralılara bir anda yardım sağlamak gibi tıbbi bir zorluğa dayanamayacaktır.”

Açıklamalara göre, İsrail ordusunun olağanüstü bir senaryoya hazırlık kapsamında insan gücü ve kaynak sıkıntısı çektiği belirtiliyor.

Site ayrıca, İsrail rejiminin hazırlandığı bir başka senaryonun da Hizbullah'la topyekûn bir savaş olduğuna dikkat çekiyor.

Site, böyle bir savaşın yüz binlerce İsrailliyi güneye, özellikle de Eilat’a göç etmeye zorlayabileceğini ve kente yeni yükler getirebileceğini öne sürüyor.

Yemen Silahlı Kuvvetleri, İsrail’in Gazze Şeridi'ne karşı soykırım savaşını başlattığı 7 Ekim'den bu yana işgalci rejime bağlı gemilerin yanı sıra İsrail gemilerini de hedef alıyor.

Yemen, İsrail rejimi, savaşı ve Filistin topraklarına karşı uyguladığı eş zamanlı kuşatmayı sürdürdüğü müddetçe operasyonlarını devam ettireceğini vurguluyor.

Yemen Silahlı Kuvvetleri Sözcüsü Yahya Seri, İsrail'in geçen hafta Hudeyde'ye düzenlediği saldırıya verilecek cevabın “İsrail düşmanının hayati hedeflerini” kapsayacağını açıklamış ve Yafa'nın güvenli olmayan bir bölge olduğu yönündeki önceki açıklamalarını yinelemişti.