Lübnan'dan Mecdel Şems saldırısıyla ilgili 'üçlü soruşturma' talebi

29 Temmuz 2024

Lübnan, Mecdel Şems katliamının ardından uluslararası bir soruşturma çağrısında bulunarak geniş çaplı bir misillemeye karşı uyarıda bulundu.

YDH - Lübnan Dışişleri Bakanı Abdullah Bu-Habib, Siyonist rejimin işgali altındaki Golan Tepeleri'nde yer alan Mecdel Şems kasabasındaki katliamın ardından açıklama yaptı.

Bu-Habib, saldırıdan kimin sorumlu olduğuna dair 'uluslararası bir soruşturma ya da UNIFIL aracılığıyla düzenlenen üçlü komite toplantısı ile gerçeğin ortaya çıkarılması' çağrısında bulundu.

Üçlü komite, teknik olarak savaş halinde olan Lübnan ile İsrail'den askeri yetkililer ile Lübnan'daki Birleşmiş Milletler Geçici Gücü'nden (UNIFIL) barış gücü askerlerini ifade ediyor.

Bakan, böylelikle 'Mecdel Şems saldırısının başka örgütler tarafından mı gerçekleştirildiğin yoksa İsrail'in veya Hizbullah'ın bir hatası mı olduğunun' tespit edileceğini öne sürdü.

Öte yandan Bu-Habib, direnişin sadece askeri mevzileri hedef aldığına vurgu yaptı.

2006 savaşından sonra yapılan anlaşma, Lübnan ordusu ve BM barış gücü askerlerinin güney Lübnan'da konuşlandırılan tek silahlı güçler olmasını öngörüyordu.

Bu-Habib, "İsrail tarafından Lübnan'a yapılacak büyük bir saldırı bölgesel durumun kötüleşmesine yol açacak ve bölgesel savaşı tetikleyecektir," uyarısında bulundu.