Arap propaganda desteği İsrail’i memnun etti

29 Temmuz 2024

Arap liderlerin ve medyasının İsrail’e verdiği propaganda desteği, İsraillileri memnun etti.

YDH- İsrail merkezli Memri haber sitesi, bazı Arap devletlerinden otorite ve gazetecilerin İsrail'in Yemen'in Hudeyde limanına saldırısından ötürü Siyonist rejimi adeta tebrik ettiğini bildirdi. 

Haberde Arap rejimlerinden İsrail’e verilen siyasi desteğe veya propaganda yardımlarına çok sayıda örnek verildi. 

Suudi Arabistan’ın İsrail’in bir Arap ülkesi olan Yemen’e yaptığı saldırıyı kınamadığına dikkat çekilen haberde şu ayrıntılara yer verildi.

Suudi Savunma Bakanlığı sözcüsü Turki el-Maliki ülkesinin bu olayda hiçbir rolü olmadığını açıkladıktan sonra Suudi Arabistan'ın “hiç kimsenin hava sahasını ihlal etmesine izin vermeyeceğini” vurguladı.

Suudi Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada krallığın ''bölgedeki mevcut gerilimi tırmandıran ve Gazze'deki savaşı sona erdirmek için devam eden çabaları durduran'' İsrail'in Hudeyde saldırılarının ardından Yemen'de tırmanan askeri gelişmeleri büyük bir endişeyle takip ettiği belirtildi.

Mısır Dışişleri Bakanlığı da benzer bir açıklama yayımladı.

Uluslararası alanda Yemen devleti olarak tanınan ve güneydeki bazı illeri kontrol altında tutan Suudi destekli Yemen hükümeti, İsrail saldırısının yanı sıra Ensarullah'ı da kınadı ve Sanaa merkezli Yemen hükümetini İran'ın hizmetinde olmakla ve Yemen'i anlamsız savaşlara sürüklemekle suçladı.

Buna karşılık, gazeteciler ve sosyal medya kullanıcıları, özellikle de Suudi olanlar, Ensarullah'ın durumundan memnuniyetlerini dile getirdi ve hatta İsrail saldırısını memnuniyetle karşıladı.

Ensarullah'ın bunun İsrail'in bir saldırganlık eylemi olduğu iddiasını reddederek, hava saldırılarının Ensarullah'ın İsrail'e yönelik saldırılarına meşru bir yanıt olduğunu belirttiler.

Bazıları Ensarullah'ı Hamas'la karşılaştırarak her iki örgütün de İran uğruna halklarını feda etmeye hazır olduğunu söyledi ve Ensarullah'ın İsrail'e kıyasla askeri yetenekleriyle alay etti.

Diğerleri ise Ensarullah'ın Irak, Lübnan ve Filistin topraklarındaki diğer İran destekli milisler gibi Arap devletlerine karşı hareket ettiğini ve onları tehlikeye attığını, bu nedenle İsrail kendilerine saldırdığında Arapların onları desteklemeyi reddetmesine şaşırmamaları gerektiğini iddia etti. 

Bir başka iddia da Ensarullah'ın kendi halklarıyla savaştığı ve Yemen'e sadece yıkım ve tahribat getirdiği yönündeydi.

Bazı Arap yazarlar Yemenlilere İsrail saldırısını Ensarullah hareketini devirmek için bir fırsat olarak kullanmalarını tavsiye etti.

Bazı X kullanıcıları, İsrail'in Hudeyde limanına yönelik saldırısını haklı bularak Ensarullah saldırılarına meşru bir yanıt olarak nitelendirdi ve hatta bazıları bunu memnuniyetle karşıladı. 

ABD'de yaşayan Ürdünlü gazeteci Hüseyin Abdül-Hüseyin İngilizce olarak şunları yazdı:

''Ensarullah Hudeyde'ye yönelik İsrail saldırganlığına karşılık vereceklerini söyledi. Hamas, 7 Ekim'de İsrail'e karşı başlattığı savaşı 'İsrail'in Gazze'ye saldırısına cevap' olarak adlandırmıştı. Ensarullah'a ve Hamas'a şunu söylemek istiyorum: Saldırganlık savaşı başlatan tarafın yaptığıdır. Ona karşılık ise tepkidir.''

Suudi yazar Abdülaziz el-Hameş şunları yazdı:

“Ensarullah roket atıyor ve İsrail içindeki hedefleri vuruyor, sonra da İsrail petrol depolarına saldırdığında ağlıyor ve bunların halk için önemli enerji kaynakları olduğunu söylüyorlar. Halkınızı önemsiyorsanız, neden halkınızı önemsemeyen ve sizi ABD ile müzakerelerde bir pazarlık kozundan başka bir şey olarak görmeyen ve tek bir telefonla sizi susturabilecek olan İran'ın dini liderinin roketlerini ateşleyerek risk alıyorsunuz? En gülünç olanları da İsrail'in sivil hedeflere yönelik saldırılarını kınayanlar, sanki Ensarullah ve benzerleri aynı şeyi yapmıyormuş gibi. Eğer bir savaşa girerseniz, sonuçlarına da katlanmak zorundasınız.”

Riyad'dan bir X kullanıcısı olan Bender el-Uteybe el-Havazni, Hudeyde limanındaki yangının bir fotoğrafını ve videosunu paylaştı ve İngilizce yorum yaptı:

''Teşekkürler İsrailliler ve aferin İsrail uçakları!''

Bir diğer argüman da Ensarullah'ın, Filistin topraklarındaki Hamas ve Filistin İslami Cihad, Lübnan'daki Hizbullah ve Irak'taki Haşd Şabi gibi Arap ülkelerindeki İran destekli diğer milisler gibi Arap devletleri ve halkları için en büyük tehdit olduğuydu.  

Cezayirli gazeteci Enver Malik şöyle yazdı:

''İran'ın savaş alanları, Pers topraklarından uzakta, Arap devletlerinde yer almaktadır. Kurbanlar Suriyeliler, Yemenliler, Lübnanlılar, Ahvaziler, Iraklılar ve Filistinlilerdir ve yok edilen sadece Suriye, Yemen, Lübnan, Irak ve Gazze'nin altyapılarıdır. Sonra da Ensarullah, Hizbullah, Haşd Şabi ve Esad, Hamas ve Filistinli İslami Cihad destekçileri gibi çeşitli aptallar ve mollaların ajanları ortaya çıkıp Arap vatanı uğruna İsrail, Amerika ve diğer büyük güçlere karşı geniş çaplı savaşlardan bahsediyor. Nihayetinde Arapların hayatta kalmasına ve Arap sınırlarına yönelik en büyük tehdit, Arap topraklarını kirli savaşların arenası haline getirenler tarafından oluşturulmaktadır. Bu savaşlar ırkçılık ve mezhepçilik nedeniyle Arap ülkelerinde Arap güçleri aracılığıyla mevcut Araplardan intikam alan İran'ın çıkarlarını desteklemek için çıkarılmaktadır.''

Yemenli gazeteci Hüseyin el-Vedai şunları yazdı:

“Arap kardeşlerimiz! Ensarullah bir ülkeyi ele geçirmiş, ülkenin kurumlarını ve kaynaklarını kendi mezhepsel çıkarları ve sponsorları İran'ın stratejik çıkarları doğrultusunda kullanmaya çalışan bir haydut çetesidir. İsrail'in Hudeyde limanına yönelik saldırısını kınıyoruz ancak mesele bu değil. Saldırıdan birkaç gün önce Ensarullah'ı Suudi Arabistan'a ve ondan önce de tüm Körfez ülkelerine karşı savaş tehdidinde bulundular. Uluslararası deniz taşımacılığını hedef aldılar ve Yemen'i Amerika ve İngiltere ile doğrudan karşı karşıya getirdiler. Aslında yıllardır gerçek savaşlarının Amerikalılarla olduğunu haykırıyorlar! Kısacası Ensarullah savaşları, çatışmaları ve dış müdahaleleri cezbeden bir hareket. Eğer İsrail ile bir savaş başlatmazlarsa Suudi Arabistan'ı kışkırtacaklar. Suudi Arabistan karşılık vermezse, Kızıldeniz'de Amerika ile uluslararası bir çatışma başlatacaklar. Amerika karşılık vermezse, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt ya da Bahreyn'le ya da pozisyonları İranlı destekçilerinin stratejisiyle ve 'cephelerin birliği' algısıyla uyumlu olmayan herhangi bir ülkeyle savaş başlatmaya çalışacaklar..."

Birçok yazar Ensarullah liderlerini, daha önce Suudi Arabistan'a saldırmalarına rağmen İsrail saldırısının ardından Arapların kendilerine yardım etmesini bekledikleri için eleştirdi. 

Cezayirli gazeteci Enver Malik, Ensarullah sözcüsü Yahya Seri'nin Yemen'in “Arap kardeşlerini” yardıma çağıran bir açıklamasını paylaştı ve şu yorumu yaptı:

''Ensarullah, Araplara düşmanlık gösteriyor, Yemen'i yok ediyor, halkla savaşıyor ve İran lideri Hamenei'nin çıkarlarını ilerletmek ve Arap ülkelerinin zararına Gazze'de aşağılık bir rol oynuyorlar ve sonra yardım istediklerinde, çok sevdikleri İran'a değil, savaş ilan ettikleri kişilere dönüyorlar...''

Suudi yazar Mustafa el-Naami Ensarullah'a İran'dan yardım istemelerini tavsiye etti:

“Sizi beyinsiz işbirlikçiler gibi ülkenizi yakmaya gönderenleri çağırın.''

Iraklı liberal Süfyan el-Samerrai, Ensarullah'ın Kızıldeniz'deki gemilere yönelik füze ve insansız hava aracı saldırılarına ilişkin bir infografik paylaştı ve Ensarullah'ın “deniz taşımacılığını baltalamak için tüm komşu egemen ülkelerin topraklarını kullandığını” belirtti.

El-Samerrai şöyle söyledi: 

''Şimdi yıkıcı yanıt gelip onları ezince, Tahran'ın kanalizasyonlarında saklanan efendileri Hamaney ile birlikte, İslam'a karşı bir komplo olduğunu iddia ediyorlar ve düşmanın kendilerini hedef almak için komşu ülkelerin hava sahasını kullandığından şikayet ediyorlar. Şimdi de ağlıyor, bağırıyor ve destek istiyorlar.''

ABD'de yaşayan Lübnanlı gazeteci Hüseyin Abdül Hüseyin İngilizce bir paylaşım yaptı:

“Dün Ensarullah, Suudi Arabistan'ı azarladı, ekonomisini ve 2030 Vizyon planını tehdit etti. Bugün ise İsrail'in uzun kolu, Ensarallah'ın denizci yüzüne tokat attı. Sizce Suudiler bu konuda nerede duruyor? Filistin uğruna kendi çıkarlarına karşı geleceklerini düşünüyor musunuz? Birçokları Ensarullah'ın, Irak, Lübnan, Suriye ve Filistin topraklarındaki diğer İran destekli milisler gibi İran'ın çıkarları uğruna ve iç muhalefeti bastırmak için kendi halkına zarar vermekten çekinmediğini savunuyor.''

Suudi yazar Dr. Muhammed el-Kuvayz şöyle yazdı:

''İran, Yemenlilere karşılığında hiçbir şey vermeden, sadece İran'ın çıkarları uğruna onları bir soykırıma doğru itiyor. İran'ın ve bölgedeki işbirlikçilerinin sloganlarına kananlar ne zaman uyanacaklar?''

Kuveytli liberal Casim el-Cureyt alevler içindeki Hudeyde limanının bir videosunu paylaştı ve şunları yazdı:

''Bu saldırıdan en çok faydalanacak olan İran Lideri Ali Hamenei'dir. 'Kudüs'ü özgürleştirme' programı aracılığıyla Arap başkentlerini yok etme planı çok başarılı oldu.''

Suudi gazeteci Abdüllatif bin Abdullah Aalşeyk, Ensarallah'ı Hamas'a benzeterek, Hamas'ın Gazze Şeridi'ni feda ettiği gibi Ensarullah'ın da kendilerini kurtarmaya gelmeyecek olan İran uğruna halklarını feda ettiklerini belirtti.

Aalşeyk şöyle yazdı:

''Yemen halkı neden tüm bu hava saldırılarına maruz kalmak zorunda? Ensarullah lideri Abdülmelik el-Ensarullah, tıpkı Hamas'ın tüm dünyanın gözleri önünde Gazze'nin tamamını İsrail'e teslim etmeye karar vermesi ve İran'ın yardım etmek için parmağını bile kıpırdatmaması gibi Yemen'i felç etmeye mi çalışıyor? Hamas'ın pervasızca saldırısı on binlerce kişinin ölümüne ya da yerinden edilmesine neden oldu... İsrail'in işgal altındaki Filistin'deki yerleşim alanlarını genişletti ve durumu olduğundan daha da karmaşık hale getirdi. Tüm bunlar Suudi Arabistan'ın İsrail'e baskı yaptığı ve Filistin meselesini çözmek için ciddi çaba sarf ettiği bir dönemde gerçekleşti...Şimdi Hudeyde limanı harabeye dönmüş durumda ve bu da tüm ülke ekonomisi için kesinlikle bir yıkım anlamına gelecektir. Ensarullah senaryosu, Hamas ile Tahran ve Lübnan'daki başlıca müttefikleri tarafından oynanan senaryoyu tekrarlıyor. İran ve Hizbullah bazı iletişim direklerini vurmak ve Körfez'deki Arapları ihanetle ve ülkelerini İsrail'e bir hiç karşılığında satmakla suçlamak dışında yardım etmek için parmağını bile kıpırdatmıyor ve kıpırdatmayacak..."

Yemenli gazeteci Muhammed el-Dabyani şunları yazdı:

''Siyonistlerin Hudeyde limanına saldırısına sevinen, neşelenen ve kutlama yapan en büyük çete, Yemen'e yıkım, terörizm ve tahribattan başka bir şey getirmeyen Ensarullah çetesinin kendisidir. En azılı düşmanları Yemenlilerdir çünkü onlara karşı komplolar kurmakta, bugünlerini yok etmekte ve geleceklerini bubi tuzaklarına düşürmektedir. Ensarullah da Siyonistler de teröristtir.''

Cezayirli gazeteci Enver Malik şunları yazdı:

“İran'ın Ensarullah terör çetesini ayakta tutmaktaki stratejik hedefi Yemen'i yok etmek ve bölgede iç savaşlar çıkaracak, deniz taşımacılığını ve uluslararası ticareti sekteye uğratacak ve Suudi Arabistan ile diğer bölge ülkelerinin güvenliğini tehdit edecek bir kaos kaynağına dönüştürmektir. İran, Ensarullah'ın Yemen halkına karşı yürüttüğü saçma sapan savaşlar sayesinde çok şey elde etti. Geri kalanı ise Ensarullah'ın dışarıdan bombalanması yoluyla, mollaların bu plandaki ortakları olan Batılı ülkeler ve İsrail tarafından elde edilecektir. İşte bu iğrenç amaç uğruna Batılı ülkeler Yemen'de Ensarullah'a karşı savaşan Suudi Arabistan liderliğindeki Arap koalisyonuyla savaştı ve koalisyonun imajını karartmak ve İran'ın Kudüs gücü ve Yemen'deki Ensarullah'a savaşma ve Yemen'i İran'ın cübbelilerinin ve Devrim Muhafızları karargahının odalarında kendisi için planlanan yıkımdan kurtarma görevini misyonunu tamamlamasını engellemek için organize bir çaba sarf etti. ABD, İngiltere, İsrail ve diğerlerinin tüm saldırıları İran'ın Yemen'deki stratejik mevzilerine zarar veremedi ve bunun bedelini çocuklarının hayatları ve ülkelerinin altyapılarıyla ödeyen Yemenliler oldu..."

Kuveyt gazetesi es-Siyase'nin editörü Ahmed el-Carallah şunları yazdı:

“Belki de bu ilahi bir intikamdır. Ensarullah'ın kötülüğü çok ileri gitti: Kuzey Yemen halkını öldürmeye, inançlarını değiştirmeye ve Yemen'in genç Sünnilerini canlı kalkan olarak kullanmaya başladılar... İki Kutsal Mekanın Toprakları yani Suudi Arabistan bile onlardan güvende değildi. Arap dünyasının ekonomisine zarar verdiler, Yemen şehirlerini yerle bir ettiler, bankalarını ve kaynaklarını yağmaladılar. Ensarullah Sana'a'nın da Gazze gibi yok edildiğini görmek istiyor. Kuzey Yemen'i yok ettiler ve İsrail'in Gazze'yi harap etmesine yardım ettiler. Cahil, kat çiğneyen, tembel Yemenlileri “Amerika'ya ölüm” ve “İsrail'e ölüm” gibi sloganlarla kandırdılar. İsrail'in son saldırısı Ensarullah'ın ve efendilerinin palavralarına son verdi."

Suudi gazeteci Kassab el-Uteybi, İsrail saldırısını memnuniyetle karşıladığını söylediği Yemen halkına bunu bir fırsat olarak değerlendirmeleri çağrısında bulundu:

“Yemen'i İran'a köle eden Ensarullah'ın kanserli büyümesini ortadan kaldıralım. Bırakın İran bu Ensarullah köpeklere yardım etsin.''

Yemenli gazeteci Hüseyin el-Vedayi, Ensarullah'ın İsrail'e yönelik saldırılarının amacının “Ensarullah'ın düşmana karşı kahramanca operasyonlar düzenleyerek Yemenlilere karşı işledikleri suçları örtbas etmek” olduğunu yazdı.

Şöyle devam etti:

“Çok az insan Ensarullah'ın 2014'te Sanaa'yı işgal etmesinden bu yana Yemenlilerin yaşadığı günlük cehennemin farkında. Bu milislerin İsrail'in Filistinlileri öldürdüğünden daha fazla Yemenliyi öldürdüğünün farkında olan çok az kişi var. Son on yılda dört milyon Yemenlinin evlerini ve geçim kaynaklarını kaybederek kendi vatanlarında yerlerinden edildiğini ve 20 milyon Yemenlinin sürekli açlık çektiğini çok az kişi biliyor. Sadece göstermelik olan Tel Aviv'e yönelik saldırı amacına ulaşmıştır. Açlığın, yoksulluğun ve yıkımın üstünü örttü... Katil mezhepçi Ensarullah kahraman oldu... Düzinelerce keyfi infaz gerçekleştiren, hapishanelerinde kadınlara tecavüz eden ve insanların evlerini başlarına patlatan milisler... suçlarından arındırıldı ve kamuoyu söyleminde saf ve hatasız olarak sunuldu. Tel Aviv'e yönelik insansız hava aracı saldırısının gerçekleştiği gün, Ensarullah milisleri bir camide katliam gerçekleştirdi, 13 kişiyi öldürdü ve yaraladı ve hapishanelerini yıllarca aileleriyle birlikte ortadan kaybolan ve kaybolan yeni tutuklularla doldurmaya devam etti... Bu milislerin adaletsizliğini dile getirmeye cesaret eden her Yemenli kurban Arap kitlelerinin düşmanı haline geliyor... “