Ensarullah'ın ince zekasına bir bakış

29 Temmuz 2024

El-Meyadin'deki makale, Yemen'in emperyal güçler ve müttefiklerine karşı direnişi bağlamında, Ensarullah'ın devam eden çatışmadaki önemli rolünü vurguluyor; Yemen'in 'aşamalı' operasyonlarını inceleyerek, işgal varlığına karşı Yemen'in denizler üzerindeki hâkimiyetinin altını çiziyor.

YDH- El-Meyadin'de yayımlanan makale,  Ensarullah'ın bölgede yetkin bir stratejik güç olduğunu kanıtladığını, Ensarullah'ın sadece Filistin davasını desteklemekle kalmadığını, aynı zamanda bölgesel güç dinamiklerini yeniden şekillendirdiğini ve düşmanın zayıflıklarını ortaya çıkardığını vurguluyor.

9 ay gibi uzun bir sürenin ardından Ensarullah, hesaba katılması gereken bir güç olduğunu kanıtladı. Emperyal güçlerin ve onların Arap işbirlikçilerinin elinde yoksulluk, kıtlık ve savaşla boğuşan bir ülke, tüfeği kendinin önüne koymayı seçti. Gazze'deki soykırım sırasında Filistin Direnişi'ne destek veren bir kanat olarak başı çekti, yanında birkaç yerel kaynaklı silah ve bol miktarda irade taşıdı.

Kızıldeniz'e hakim olmalarından Tel Aviv'e doğrudan saldırıya kadar, savaş çabaları emsalsizdi ve her sömürgecilik karşıtı çabada kaçınılmaz olarak yeniden ortaya çıkan tarihsel gerçeği hayata geçirdi. Hiçbir şey imparatorlukları yıkmak için birleşik bir direnişten daha yetkin değildir. Hem işgal varlığını hem de onun destekçisi ABD'yi sürekli olarak bypass ederek, işgalin sözde dokunulmazlığını da ortadan kaldırdı ve varlığı odağını kendi sınırlarının ötesine kaydırmaya zorlayarak Gazze'ye yönelik saldırının etkisini etkili bir şekilde en aza indirdi.

Bu makalede, Yemen'in 'aşamalı' operasyonlarını, özellikle 5. aşamasına odaklanarak, stratejisini ve önemini analiz ederek ele alıyoruz. 

Dokunulmazlık mitini yıkmak: Ensarullah'ın şimdiye kadarki stratejisinin bir dökümü

“Başından beri operasyonel yolumuz aşamalı olarak yönlendirildi, her aşamaya yeni bir operasyonel kapsam eklendi ve savaş görevlerini yerine getirmek için silahlar geliştirildi.” — Abdülmelik el-Husi, 21 Temmuz 2024, RNN

Ensarullah'ın stratejisinin gelişiminin 5 temel aşaması vardı: 

1. Aşama: Kızıldeniz'de deniz operasyonları 

Bu aşama, Yemen'in varlığın denizcilik ilişkileri üzerindeki hakimiyetinin başlangıcına işaret ediyordu. Yemen'i uzun süredir devam eden normalleşme çabalarıyla karşı karşıya getirdi ve işgal varlığının bölgesel sularda meşru bir devlet olarak işlev görmesini engelleyerek statükoya doğrudan meydan okudu. O dönemde Süveyş Kanalı'na giden konteyner gemilerinin %90'ından fazlasının rotasının değiştirilmesi gerekiyordu ve bu da seyahat süresine bir düzine gün ekliyordu.

Ensarullah burada Babülmendep Boğazı'nın kontrolünü etkin bir şekilde ele geçirdi ki bu da petrol taşımacılığının en önemli güzergahlarından biri olduğu için dünya çapında ekonomik bir tıkanma noktasının kontrolü anlamına geliyordu.   

2. Aşama: Abluka İsrail dışındaki gemileri de kapsayacak şekilde genişliyor

Siyonist varlık, halkı açlığa mahkum etmek için Gazze'ye yönelik ablukasını sürdürürken Ensarullah'ın stratejisinin 2. aşaması da ablukayı sıkılaştırmayı hedefliyordu. Buna, varlığın limanlarına yaklaşmak isteyen herhangi bir ülkeden gelen gemilerin engellenmesi de dahildi. Arap olmayan devletlerden oluşan ABD liderliğindeki Kızıldeniz koalisyonu Ensarullah'ı durdurmayı başaramadı çünkü bu ülkeler ABD'nin savaşına sürüklenmeyi kendi çıkarlarına uygun görmedi ve ABD'nin dünyanın 'küresel polisi' olarak meşruiyetini nasıl kaybettiğini bir kez daha vurguladı. ABD'nin gerilimi tırmandırması, ABD'nin 'Eisenhower' uçak gemisi de dahil olmak üzere kendi gemilerine yönelik saldırıları daha da şiddetlendirdi. 

3. Aşama: Operasyonlar Hint Okyanusu'na doğru genişliyor 

Kızıldeniz'deki hâkimiyetlerinden de anlaşılacağı üzere Ensarullah ablukasını Hint Okyanusu'na kadar genişletti. Bu hamle Ensarullah'ın tutarlılığını ve iyi planlanmış stratejisini gözler önüne sererken, bu çatışma boyunca kendini sürdürebileceğinin de habercisi oldu. Ensarullah varlığa yaklaşmaya başladığında tek yolu Akdeniz'den geçiyordu.

4. Aşama: Operasyonlar Akdeniz'e doğru genişliyor

Bu aşamada, Siyonist varlık son deniz suyoluna erişimini kaybetme riskiyle karşı karşıya kaldı ve bu da varlığın deniz ticaretine olan yüksek ekonomik bağımlılığına meydan okuyan bir başka engel oluşturdu. Akdeniz'e inmek özellikle etkiliydi çünkü bu bölge uzun zamandır NATO'nun toprağı olarak kabul ediliyordu. Bunun bir uzantısı olarak, bu durum, daha fazla kontrolü gizlice kolaylaştırmayı amaçlayan bir 'yardım limanı' oluşturmayı planlayan ABD'ye doğrudan bir meydan okumaydı.

Irak Direnişi ile Ensarullah arasındaki koordinasyon, Bağdat'ta yeni bir koordinasyon ve iletişim ofisinin kurulduğuna dair haberlerle güçlendi. Aralarındaki koordinasyon çok daha önceden başlamış olsa da 5. aşamaya hazırlanırken seviyeleri arttı. Sıkılaşan ittifakların yanı sıra Ensarullah, bu aşamadaki teknik, operasyonel ve uzun menzilli gereksinimleri karşılamak için Filistin balistik füzesi gibi yeni yerel silahlar üretmeye başladı. 

Limanın CEO'su Gideon Gobler'in bildirdiğine göre Ensarullah'ın tutarlı stratejisinin Eilat limanına 50 milyon şekelden (13 milyar 680 milyon 805 bin dolar) fazlaya mal olduğunu belirtmek gerekir. Bu da, 8 aydır devam eden ablukalar limanın fiilen çalışmadığı ve sıfır gelir getirdiği anlamına geliyor.

5. Aşama: Faaliyetlerin kapsamı kurumun kalbine doğru genişler

Her aşamada Ensarullah, Filistin Direnişini izole ederek sınırlı bir alanda tüm maddi gücünü kullanmasına dayanan Siyonist stratejiyi dikkatle ölçtü. Ensarullah bu stratejiyi etkili bir şekilde tersine çevirdi; artık bölgede her seferinde bir abluka ile izole edilen varlık haline geldi.

Tel Aviv'e yönelik son saldırısının ardından Ensarullah kendisini Demir Kubbe'yi aşabilen ve kırılganlığını ortaya çıkaran Direniş Ekseni üyeleri arasında konumlandırdı. İşgal, varlığın ekonomik kalbinin saldırıya uğramasıyla büyük bir psikolojik darbe aldı. Sanaa'nın artan kabiliyetleri ve menzili konusunda endişeler yayıldıkça, işgal gelecekte Filistin dışından doğrudan saldırı ihtimaline karşı kendini hazırlamak zorunda kalıyor.

“Yafa İHA'sı açık taktik ve teknik yeteneklere sahip, uzun menzilli ve diğer tüm İHA'ları geride bırakan iyi bir tahrip gücüne sahip gelişmiş bir İHA'dır.” — Abdülmelik el-Husi, 21 Temmuz 2024, RNN

Abdulmelik el-Husi son konuşmasında Ensarullah'ın kullandığı silahların, tüm silahların İran tarafından tedarik edildiğine dair yaygın inanışın aksine, hem Yemen'de üretildiğini hem de Yemen'den fırlatıldığını açıkça ortaya koydu. Bu durum Ensarullah'ın sadece 8 aydan fazla bir süre ayakta kalmasını sağlamakla kalmadı, aynı zamanda savaşı kendi şartlarında aktif bir şekilde tırmandırmasına da hizmet etti ve kendi yerel kaynaklı silahlarıyla grubun ne kadar etkili ve yetenekli olduğunu kanıtladı. Bu aynı zamanda Eksen'in bir bütün olarak stratejik zekasına da işaret etmektedir; Eksen, bağımlılık üzerine kurulu geleneksel ABD ittifaklarını yansıtmak yerine Eksen'in her bir üyesini tek tek güçlendirmeyi seçerek, her bir üyenin işleyebilmek için emperyal çekirdeğe bağımlı olduğu emperyal ittifakların Aşil'in Topuğu'nu yıkmayı başarmıştır.  

Ensarullah'ın dikkatli hazırlığının bir nedeni de bu yüzleşmenin ABD ve Siyonist varlıkla, hareketin 8 yıldır yaptığı gibi ajanları aracılığıyla savaşmak yerine, doğrudan çatışmaya girmelerine olanak sağlamasıdır; savaşı yürüten Suudi Arabistan olabilir ama Yemen'e yağan Amerikan bombalarıydı. Geçmişte angajman şartları ABD tarafından belirlenir ve kontrol edilirdi, şimdi ise Eksen tarafından belirleniyor. 

Aşama 5'in başarısı, Demir Kubbe illüzyonunun ve bununla birlikte bu sömürgeci projenin prestijinin başarısızlığa uğradığının bir başka göstergesidir. İşgal varlığı görünürdeki caydırıcılık kabiliyetini kaybediyor, çünkü strateji satın alınamaz. İşte bu da İsrailli yetkililer arasında bile paylaşılan bir duygudur. 

“Kiryat Şamona ve Eylat'a füze atılmasını engellemeyenler, füzeler Tel Aviv'e ulaştığında şaşırmamalı.” - Avigdor Lieberman, Yisrael Beiteinu Partisi Lideri.

Burada, maddi güç biriktirmenin motive olmuş bir direniş gücüne karşı başarının garantörü olmadığı şeklindeki asırlık tarihi gerçek yeniden ortaya çıkmıştır. Bunu işgalci varlığın Sana'a saldırısına verdiği karşılıkta da görüyoruz. Siyonistlerin hedefi, tipik sömürgeci üslupla Yemen'in batısındaki liman kenti Hudeyde'nin sivil altyapısıydı, zira Yemen Kızıldeniz'de bir başka ABD gemisine saldırdığını duyurdu. Bunu, ABD-İngiltere koalisyonu tarafından Valiliğe karşı gerçekleştirilen bir dizi hava saldırısı izledi.

Ancak burada bir başka büyük yanlış hesap yatıyor: Yemen henüz tecrübe etmediği bir şeyle vurulamaz, dolayısıyla bu tehditlerin çok az etkisi var. Dayatılan kıtlıktan uluslararası izolasyona kadar tüm emperyal stratejiler, kırılmayı reddeden bir halkı kırmaya çalışmak için tüketildi. 8 yıllık savaş onları bu ana hazırladı ve liderleri tarafından çizgi çoktan çizildi - Yemen'e yönelik herhangi bir saldırı sadece Yemen'in operasyonlarını daha da tırmandırma riski taşıyacaktır. 

Eksen İçinde Sinerji

Ensarullah'ın stratejik istihbaratının katmanları vardır. Her aşama sadece önceki kabiliyetleri üzerine inşa edilmekle kalmamış, aynı zamanda her biri daha geniş Eksen'in daha geniş hedefleri ve kabiliyetleri dikkate alınarak oluşturulmuştur. 

Abdülmelik el-Husi 21 Temmuz'da yaptığı konuşmada 7 Ekim'den bu yana Yemen'de yürütülen operasyonların aşamalarını direnişin genelinden bağımsız olarak tanımlamadı. Konuşmasına Lübnan Direnişi tarafından yürütülen ve Siyonist stratejinin etkinliğini azaltan operasyonlara saygı duruşunda bulunarak başladı: 

“Siyonist stratejiyi etkileyen ilk şey Hizbullah'ın sürekli baskı uyguladığı Lübnan'daki destek cephesi oldu. Hizbullah'ın cephesi sıcak ve etkiliydi, Siyonist siteleri, üsleri ve yerleşimleri hedef aldı ve Filistin halkı üzerindeki baskının hafifletilmesine katkıda bulundu.”   — Abdülmelik el-Husi, 21 Temmuz 2024, RNN

İşgal varlığı, coğrafi olarak izole edilmiş bir bölgede her zamanki tam askeri güç stratejisini uygulayamadı çünkü dikkatler kuzey sınırına çekildi. Ensarullah bu stratejiyi, güneyden gerilim arttıkça varlığın dikkatini kendi deniz sınırlarına çekerek geliştirdi. Aylar geçtikçe işgal varlığı giderek yalnızlaştı; Yemen, Lübnan Direnişi ile işbirliği yaparak Siyonist stratejiyi tersine çevirdi. 'Destekleyici bir cephe' açmanın temel amacı buradan Filistin halkı üzerindeki baskıyı hafifletmek olarak tanımlandı; Yemen, eylemlerinin dikkatleri kendilerine çevireceğinin tamamen farkında çünkü amaç bu. Siyonistler, odak noktalarını Gazze'den uzaklaştırarak bir kez daha Ensarullah'ın ekmeğine yağ sürdüler. 

Bu işbirliği bugün Yemen'in Siyonist varlığın kalbine yönelik bugüne kadarki en büyük saldırısıyla sonuçlandı. Yemen, Tel Aviv'e saldırarak aslında Lübnan Direnişi'nin ana hedeflerinden biri olan, işgal varlığının korumaya çalıştığı bozulmamış güvenlik imajını yıkmak ve yerleşimcileri asla geri dönmemeye teşvik etmek üzerine inşa ediyor.

Bu şekilde, Eksen'in her bir üyesi diğerinin boşluklarını dolduruyor; koordinasyon kimin ne yapmak için en iyi konumda olduğuna dayanıyor. Ensarullah coğrafi olarak mümkün olmadığı için topyekûn bir savaşla tehdit edilemeyeceğinden, Eksen'in diğer üyeleri için stratejik olarak uygun olmayacak bir şekilde en radikal eylemi gerçekleştirmek için en iyi konuma sahipti.

Ensarullah saldırılarıyla Lübnan Direnişi'nin psikolojik savaş yöntemlerini de etkili bir şekilde geliştiriyor. Maddi gücün her şeye kadir olduğu algısı ancak ondan korkanlar tarafından sürdürülür; güvenlik algısı ancak barışa yönelik bir tehdidin asla olmadığı yerlerde sağlamlaşır. Ensarullah'ın stratejisi, Eksen ile koordinasyon içinde, sömürgeci projelerin maskelemeye çalıştığı bu gerçekleri ortaya çıkarıyor ve artık görmezden gelinmesi çok zor hale geldi. 

Sonuç 

“Ülkemizdeki hava saldırılarının, saldırıların ve sivil tesislerin hedef alınmasının halkımız üzerinde bir etkisi olsaydı, Amerikan ajanlarının Suudi Arabistan ve koalisyonunun 8 yıldır devam eden saldırıları onları etkilerdi.”  — Abdülmelik el-Husi, 21 Temmuz 2024, RNN

Ensarullah 8 ay boyunca bölgedeki en yetkin stratejik güçlerden biri olduğunu kanıtladı. Hala Suudi çıkarlarına boyun eğen düşman bir hükümet ve dayatılan 8 yıllık bir savaşın kalıcı etkileri de dahil olmak üzere her şeye rağmen, Filistin uğruna tüfeğin yolunu seçtiler.

Ensarullah sadece kendi şartlarını belirlemekle kalmıyor, uygun gördüğü zaman savaşın şeklini ve kapsamını da arttırıyor. Eksen boyunca koordinasyon her zamanki gibi güçlüdür. Bir yandan yeni aşamalar oluşturulurken, diğer yandan da bir öncekinden daha fazla menzile ve savunma kabiliyetine sahip yeni silahlar üretiliyor. Darbe üstüne darbe yiyen örgütün, uzun zamandır en büyük gurur kaynağı olan caydırıcı güç eksikliği ortaya çıkıyor. Ensarullah komutanı, Yemen'in verecek daha çok şeyi olduğunu ve emperyal güçlerin saldırılarını sürdürmesi halinde gerilimin sona ermeyeceğini açıkça ifade etti.

Bir kez daha belirtmek gerekir ki, angajman şartlarını belirleyen Ensarullah'tır. 

Çeviri: YDH