İsrailli milletvekilleri tutuklulara tecavüz hakkını savundu

30 Temmuz 2024

Filistinli bir rehineye topluca tecavüz eden askerler İsrail meclisindeki milletvekilleri tarafından savunuldu.

YDH- Jerusalem Post'a göre, Pazartesi günü, İsrail ceza soruşturma biriminden yetkililer Sde Teiman tesisine geldi ve Filistinli rehineye kötü muamele ile ilgili olarak sorgulanmak üzere çok sayıda yedek askeri gözaltına aldı.

Filistinli rehine, toplu tecavüz sonucu yaralı olarak hastaneye getirilmişti.

Bunun üzerine rehineye kötü muamelede bulunulduğu "şüphesiyle" bir polis soruşturması başlatıldı.

Müfettişler olay yerine ulaştığında, İsrailli siviller, şüpheli askerlerden bazılarının kaçmasına izin vermeye çalışıyordu.

Bunun üzerine tecivüzcü askerlerin kaçmasını sağlamaya çalışanlar ile ordu mahkemesi yetkilileri arasında bir kaos yaşandı. 

Ordudan yapılan açıklamada, “Sde Teiman'daki gözaltı tesisinde tutulan bir rehineye toplu şekilde tecavüz edilmesi üzerine, askeri savcılığın emriyle askeri polis tarafından bir soruşturma başlatıldı” denildi.

Koalisyondan bazı Knesset üyeleri baskını eleştirdi. 

Dışişleri ve Savunma Komitesi Başkanı milletvekili Yuli Edelstein (Likud) “askerlerin tutuklanması ve Askeri Başsavcı ile Askeri Polisin tutumu” konusunda “acil bir tartışma” düzenleyeceğini açıkladı.

Edelstein, “Bugün Sde Teiman üssünde görüldüğü gibi sahnelere izin vermeyeceğim” dedi. 

Edelstein, ''Askerlerimiz suçlu değildir ve askerlerimize yönelik bu utanç verici zulüm benim için kabul edilemez” dedi.

Bir diğer Likud milletvekili Hanoch Milvetsky, ''Koalisyondaki tüm arkadaşlarımı benim yaptığımı yapmaya ve İsrail ordu askerlerine yönelik tacizi durdurmaya çağırıyorum”  dedi. 

Aşırı sağcı Otzma Yehudit partisi kısa bir süre sonra milletvekillerinin Sde Teiman'a gideceğini açıklarken, Dini Siyonist Parti milletvekili Tzvi Sukkot da aynı yönde bir açıklama yaptı.

İsrail ordusu Genelkurmay Başkanı Korgeneral Herzi Halevi de aşırı sağcı milletvekilleri ve diğer aktivistlerin Sde Teiman gözaltı merkezine sızmasını kınadı.