İsrail'de misilleme korkusu artıyor

30 Temmuz 2024

Beyrut'un güney banliyösündeki bir konut binası İsrail işgal güçleri tarafından vuruldu ve kısmen yıkıldı.

YDH- Beyrut'tan yayın yapan el-Meyadin, İsrail'in, Salı akşamı Beyrut'un güney banliyösünde bir konut binasını hedef alarak yapının önemli bir bölümünü tahrip ettiğini bildirdi.

Bu saldırı, İsrail makamlarının Cumartesi gününden bu yana Lübnan'a yönelik büyük bir operasyon tehdidinin ardından geldi.

El-Meyadin muhabirine göre, saldırı özellikle Beyrut'un güney banliyösündeki Haret Hreik'i hedef aldı ve en az bir patlama sesi duyuldu.

Saldırı, konut binasının önemli bir kısmının çökmesine yol açtı.

El-Meyadin muhabiri İsrail saldırısının nüfusun yoğun olduğu bir bölgeyi hedef aldığını ve çok sayıda yaralı olduğunu bildirdi. 

Muhabir ayrıca İsrail saldırısında yaralananların sayısının 10'a yükseldiğini söyledi. 

Daha sonra saldırıda iki kişinin şehit olduğunu ve kurtarma operasyonlarının devam ettiğini bildirdi.

İsrail rejimi daha önce Lübnan'a yönelik misilleme saldırıları konusunda tehdit etmiş ve İsrail işgali altındaki Suriye kasabası Mecdel Şems'e düzenlendiği iddia edilen saldırıdan Lübnan İslami Direnişi - Hizbullah'ı sorumlu tutmuştu.

Misilleme korkusu artıyor

İsrail işgal güçleri sözcüsü, ordunun Mecdel Şems saldırısından sorumlu olduğu iddia edilen bir komutanı hedef aldığını söyledi.

Hizbullah saldırıyla ilgili herhangi bir bağlantıyı ya da sorumluluğu kesin bir dille reddetmişti.

İsrail medyası da ordu komutanlığının alarm durumu ilan ederek Lübnan-Filistin sınırına yakın yerleşim birimlerindeki yerleşimcilere sığınaklarda kalmaları talimatı verdiğini duyurdu. 

İsrail medyası ayrıca Hizbullah'ın karşılık verme ihtimaline karşı İsrail hava savunma sistemlerinde hazırlıkların sürdüğünü ve alarm durumunun yükseldiğini kaydetti. 

Beyrut'un güney banliyösüne yönelik saldırılar, Direniş'in böyle bir tırmanışa karşı uyarıları nedeniyle İsrailli yetkililer tarafından büyük ölçüde önlendi. 

Banliyöyü hedef alan son İsrail saldırısı 2 Ocak 2024'te gerçekleşmiş ve Hamas'ın Lübnan'daki en üst düzey yetkilisi şehit Salih el-Aruri ve diğerleri hayatını kaybetmişti. 

Hizbullah bu saldırıya İsrail askeri hedeflerine yönelik geniş çaplı saldırılarla karşılık verdi ve ilk kez Meron Hava Trafik Kontrol Üssü'ne saldırdı. 

Rusya saldırıyı kınadı, ABD İsrail'i desteklemeye devam edeceğini söyledi

Uluslararası tepkilere gelince, Birleşmiş Milletler, Lübnan'daki Birleşmiş Milletler Geçici Gücü (UNIFIL) liderliği ve BM koordinatörünün Hizbullah ve İsrail arasında bir savaşı önlemek için görüşmeler yürüttüğünü söyledi.

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı ise Güney Banliyösü'ndeki patlamayla ilgili herhangi bir yorumda bulunmayarak İsrail'i destekleme konusundaki kararlı tutumunu yineledi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Lübnan'a yönelik saldırıların uluslararası hukukun açık bir ihlali olduğunu vurguladı.