Ensarullah'ın ucuz İHA'ları Pentagon'un kasasında delik açtı

31 Temmuz 2024

ABD ordusu ucuz bir alternatif ararken, Yemen direnişinin düşük maliyetli saldırılarına karşı yüz milyonlarca dolar harcıyor.

YDH - Bu ayın başlarında Yemen direnişi, düşük maliyetli bir insansız hava aracını (İHA) Tel Aviv hava sahasına göndererek bir kişinin ölümüne ve en az 10 kişinin yaralanmasına neden oldu.

Bu saldırı, ucuz İHA'ların sofistike savunma sistemlerini nasıl atlatabildiğinin altını çiziyor.

Amerikan ordusu yaklaşık bir yıldır Kızıldeniz ve Aden Körfezi'nde Husi isyancılarla 1 milyar doların üzerinde mühimmat harcayarak maliyetli bir çatışmaya girmiş durumda.

Düşük yoğunluklu olarak devam eden bu savaşın sona ereceğine dair bir işaret görülmezken maliyet de artmaya devam ediyor.

Amerikalı gazeteci Nicholas Slayton'un News Line Magazine'de yer alan incelemesine göre, en büyük askeri bütçeye sahip olmasına rağmen Washington yönetimi, daha ucuz karşı tedbirler geliştirmekte zorlanıyor.

Ordunun odak noktası isyanla mücadeleden Rusya ve Çin gibi devlet aktörlerine karşı hazırlığa kaymış ve hava savunma öncelikleri ihmal edildi.

Ukrayna'daki savaş, modifiye edilmiş ticari İHA'lar gibi düşük maliyetli teknolojilerin modern savaşı nasıl önemli ölçüde etkileyebileceğini gösterdi ve ucuz karşı önlemlere ihtiyaç duyulmasına yol açtı.

Pentagon'un 'Ölüm Vadisi' olarak adlandırılan bürokratik süreçleri yeni teknolojilerin kullanılmasını geciktiriyor. 1950'ler ve 1960'larda olduğu gibi acil inovasyonlar artık bürokrasi tarafından engelleniyor.

Bakanlığın İHA'larla mücadeleye ayırdığı bütçe, Ukrayna'daki çatışmalarından önce oluşturuldu ve güncelliğini koruyor.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), Ensarullah'ın karşı kullanılan mühimmatın ayrıntıları konusunda ketum davranıyor, fakat maliyetler yüksek kalmaya devam ediyor.

Ekim 2023'te Donanma destroyeri USS Carney, Yemen direnişinin füze ve İHA'larına karşı maliyetli bir çatışmaya girdi. Eisenhower Carrier Strike Group, konuşlandırılması sırasında yarım milyar doların üzerinde mühimmat harcadı.

Ensarullah'ın operasyonları, ucuz İHA'lara karşı koymanın yüksek maliyetini gözler önüne serdi.

Amerikan ordusu başıboş dolaşan mühimmatlar gibi daha ucuz, geleneksel olmayan silahları araştırıyor.

Fakat bu çözümlerin sahaya sürülmesi zaman ve kaynak gerektiriyor. Pentagon, Ukrayna ve Orta Doğu'da görüldüğü gibi, değişen tehditlere hızlı bir şekilde adapte olma zorluğuyla karşı karşı karşıya.

Saldırı ve savunmanın kedi-fare oyunu devam ediyor ve daha ucuz, uyarlanabilir taktikler süregelen zorlukları ortaya çıkarıyor.